Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ
Trzustka gruczoł ukł trawiennego. Funkcje: dział hormonalne i trawiennie, prod bogaty w enzymy sok- rozkł skł pokarmowe. E: amylaza trzustkowa,trypsyna,chymotrypsyna,elastaza, lipaza, nukleaza. część ukł hormonalnego, prod - insulinę i glikogen. Wątroba - wielofunk gruczoł poł wewnotrzewnowo. Żółć do emulgacji tłuszczów. jest poprzecinana siecią naczyń krwionośnych, ciemnoczerwone Funkcje:wytw żółci, wyd bilirubiny i udział w trawieniu tłuszczów, wytw i mag białek osocza krwi (albumin), unieczynnianie niektórych toksyn (alkohol, leki), mag i przemiana tłuszczów, białek, cukrów ,przemiana glukozy w glikogen i glikogenu w glukozę w miarę zapot organizmu, ogrzewanie krwi, wyd zbędnych subst krwi w celu ich usun, utl aminokwasów i synteza mocznik, toksyczny amoniak przek w mocznik (cykl ornitynowy), mag Fe, A, D, E, B12,wyt i mag enzymów Jelito cienkie gł procesy trawienia pokarmu – białek, lipidów, cukrów i kwasów, ma dł 4 – 5 m. Skł się z 3 odc: 12-cy, j.czczego i j.krętego. Bł śluzowa ma dużo fałdów i kosmków- pow jej ogromnie się zwiększa. Funkcje : Trawienie: dział enzymów trzustkowych oraz brzeżka szczoteczkowego , Wchł cukrów, białka endo- i egzogen, gł peptydów i aminokwasów, U niemowląt – wchł białek przez pinocytoze, Lepiej wchł się L- niż D-izomery, Wchł tłuszczów Jelito grube - dzieli się j. ślepe, okrężnicę i odbytnicę, ma char. Bud. ściany są pofałd i pozagłębiane. Bud ściany podobna do bud j cienkiego. nabłonek wchł wodę i wydziela śluz, co prowadzi do form i zagęszczania mas kałowych. REG GŁODU I SYTOŚCI Pob pokarmów lub niejedzenie jest reg przez ośrodek sytości i głodu w podwzgórzu. Bodźcem wł dla obu ośr jest poziom glukozy we krwi. Niski poziom glukozy we krwi obwodowej ,,drażni” ośr głodu. po posiłku poziom cukru wzrośnie, jest on bodźcem dla ośr sytości, który prowadzi do wstrzymania pobierania pokarmu. Nerwowa reg łaknienia – ośr łakn i syt w podwzgórzu reaguje na info: Metabol (poziom glukozy we krwi), Infor z przewodu pokarm (za CCK, która hamuje głód) Hormo reg łaknienia: Leptyna- (hamuje łaknienie), Insulina, hormony tarczycy i nadnerczy PEPTYDY Grelina - skład się z 28 aminokwasów. Prod: błona śluzowa dna żołądka, neurony jądra łukowatego podwzgórza Oreksyny: oreksyny A (OxA) i B (OxB) , neuropeptydy, synteza OxA i OxB odbywa się głw centr ukł nerwowym, w neuronach zlok w obszarze bocznego podwzgórza na skutek głodzenia lub hipoglikemii Leptyna: białko zbud ze 167 aminokw, kod przez (gen otyłości) syntetyzowana i wyd jest gł przez kom białej tk tłuszczowej.pełni rolę regulatora bilansu energ, jest proporc do ilości tka tłuszczowej orgCholecystokinina: ogranicza się jedynie do zmn wielkości przyjmowanego posiłku, jednocześnie pojawia się kompensacyjny wzrost liczby zjadanych posiłków, działa poprzez pobudzanie receptorów CCK-A , jest wydzielana pod wpł dostarczanych z poż subst odżyw przez wyspecjalizowane komórki bł śluzowej j, cienkiego, które skoncentrowane są głównie w 12cy i jczczym, pobudzenie skurczu pęch żółciowego i trzustki,skutki dział są krótkotrwałe Strawność st, w jakim dany skł lub produkt może zostać rozłożony do części skł, nadających się do wchłonięcia do krwi lub limfy Na strawność ma wpływ:Rodzaj i ilość skł odżywczychObecność subst balastowychSposób obróbki techn i przyg do spożyciaStan uzębienia Motoryczna i wydzielnicza sprawność ukł pokarmowegoBiodostępność stopień, w jakim skł odżywczy może zostać uwolniony i wchłonięty z przewodu pokarm oraz wyk przez organizm. Współ strawności to % ST. strawionej i wchłoniętej ilości skł odżywczego do ilości tego skł spożytego z pokarmem, przy czym współ ten może być pozorny lub rzeczFunkcje mikroflory:Degr niestrawionych skł. Kwas mlekowy, etanol, amoniakBiosynteza wit: biotyny, folacyny, ryboflawiny, niacyny, wit K. Ochrona przed bakteriami chorobotwórczymi stymulacja ukł immunologicznego CUKIER POPRAWIA SAMOPOCZUCIE :Glukoza-paliwo dla mózgu.Reaktywna hipoglikemia. Glukoza może być czynnikiem reg poziom serotoniny w mózgu. Spada glukoza, spada serotonina„horm szczęścia”- spada nasz nastrój, głodni, mamy apetyt zwłaszcza na prod zawierające cukier. KINAZA BIAŁKOWEJ AMPK enzym reg stan energ komórki i całego organizmu Odp wczesna: fosforylacja enzymów (kinazy)Odp późna: fosforylacja czynn transkrypcyjnychBIAŁKA W ŻYWIENIU nie ma możliwości grom zapasów białkaNiedobór w diecie - zaburzenia wzrostu, pracy ukł immunologicznego, reg org Nadmiar: zwiększone kat, ryzyko rozwoju osteoporozy, tworz kamieni moczanowych w nerkach, reg ciś osmotyczne płynów wewn- i pozakomórkowych oraz st jonów H. Uczestniczą w krzepnięciu krwi, w transporcie zw metali, hormonów, enzymów oraz innych s-cji, a także w pr. immunologicznych. Zawierające tryptofan i tyrozynę pochłaniają promienie UV. Mogą stanowić materiał energ: utl l g białka OCENA WART BIO BIAŁKA Strawność białek (SB) PER wyd wzrostowa białkaNPU - wyk białka nettoBV - określa tę część azotu (białka), która została zatrzymana w ustrojuSACHARYDY W ŻYWIENIU 50-60 % dzien zap energW tym ok 10 % z cukrów prostych i disacharydów, pozostała część z polisacharydów. Odwrotnie u osób uprawiających sport. Podst źr energii, Nadmiar lub niedobór w diecie ma znaczący wpływ na rozwój chorób dietozależnych (dyslipidemie, miażdzyca, cukrzyca, otyłość, ch nowotworowe przewodu pokarm) Zgodnie z opinią ekspertów WHO min udział cukrów w diecie zapobiegający ketozie – 50 g /os/ dn. TŁUSZCZE W ŻYWIENIUŹr energii (z 1 g ok 9 kcal)zapasowy mat energMat bud błon komórk zwierzęcych Źród wit rozp w tłuszczach, umożliwiają ich wchłanianieWpływ na met org oraz pracę ukł immunologicznegoOdczuwanie smaku, ułatwia połykanieHamują skurcze żołądka, wydzielanie soku żołądkowegoBudulec błon kom i białej masy mózgu Izolacja termicznaTłuszcz Źródło NNKT, hormony tkankoweDecydują o sprawności ukł krążeniaWpł na stan skóry i włosówKwasy tłuszcz nasycone – źródło energiiKWASÓW TŁUSZCZOWYCH w-3 I w-6 (NNKT) to kwasy, które nie są syntez w org człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Zalicza się w-3, w-6, a także w-9. Kwasy w-3 i w-6 należą do gr wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.Wspom pracę serca i dział ukł krążeniaWpł korzystnie na poziom (HDL), obniżając równocześnie poziom (LDH), a także poziom trójglicerydów we krwiStanowią niezbędnik dla prawidłowej pracy mózgu oraz centr ukł nerwowegoWpływają dobroczynnie na skórę, włosy i paznokciePomagają łagodzić stany zapalenie stawów i kręgosłupaPodnoszą odporność org na różnego typu bakterie i wirusy ZW POLIFENOLOWE ŻYWNOŚCI C6-C1 – kw hydroksybenzoesoweC6-C3 – kw hydroksycynamonowe i kumarynyC6-C4 – naftochinonyC6-C1-C6 – ksantonyC6-C2-C6 – stilbenyC6-C3-CC6 – flawonoidy Kw hydroksybenzoesowe i hydroksycynamonowe:Wyst w formie związanej: ligniny i taniny, estry, glikozydy. Zawartość wolnych kw zwiększa się z dojrzewaniem i pHMaliny, porzeczki, jeżyny, truskawki, cebula i rzodkiew. Podczas dojrzewania i przech jabłek zawartość ich spadaZboża: kwas trans-ferulowyRzepak: synapinaKawa zielona: kwas chlorogenowyMają mały wpływ na cechy organoleptyczne, brązowienie enzymatyczne Kumaryny:Gr org zw chem będących pochodnymi kumaryny. Niektóre są zw biolog czynnymi. wyst w przyrodzie jako glikozydy, często jednak pod wpływem enzymów zawartych w suszonych surowcach dochodzi do ich hydrolizy. Największe znaczenie ma ich wyst w owocach cytrusowych. Flawony i flawnole: ok. 200 aglikonów flawonoliJeżyny, żurawiny, czarne jagody, czarny bez, skórki od jabłek, owoce cytrusoweNajbogatszym żródłem flawanoli jest herbata.W czasie fermentacji flawanole utl...