Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

MAKROELEMENTY:
Ca
– w kościach, zębach; niezbędny do prawid. funkcjonowania mięśni; prod.
mleczne, warzywa liściaste.
Na
i
K –
wpływają na pobudliwość komórek mięśn. i nerw.,
Na –
równowaga
wodno-mineralna ustroju; sól kuchenna (NaCl).
P –
składnik kości, ATP, DNA, RNA.
S –
składnik niektórych
aminokwasów i wielu białek; mięso, orzechy.
Mg –
biosynteza białek, składnik niebiałkowych części
enzymów; niezbędny do prawid. funkcjonowania ukł. Nerw. i mięśniowego.
Cl
- równowaga wodno-
mineralna, w NaCl.
MIKROELEMENTY:
Fe –
składnik hemoglobiny i mioglobiny; wpływa na transport O
2
; mięso, wątroba,
żółtka jaj, orzechy; niedobór- anemia.
I –
składnik hormonów tarczycy; ryby, NaCl (jodowanej
przemysłowo); niedobór – powiększenie tarczycy.
F –
zęby i kości; zębom nadaje odporność mechaniczną i na
próchnicę; pasty do zębów.
PIERWIASTKI BIOGENNE: węgiel, wodór, tlen, azot, fosfor, siarka.
WIT. ROZP. W TŁUSZCZACH:
A – retinol
– współtworzy rodopsynę; podst. źródła: wątroba, jaja, masło,
tran, pomidory; niedobór: kurza ślepota; nadmiar: zabarwienie skóry, wypadanie włosów.
D – kalcyferol –
niezbędna do prawidł. wzrostu ciała; wątroba, mleko, jaja, drożdże, masło, tran; niedobór: u dzieci deformacje
kości.
E – tokoferol
– hamowanie utleniania lipidów i wit. A; oleje roślinne, orzechy, jaja, ryby; niedobór:
osłabienie mięśni, obniżenie płodności.
K – filochinon –
ważna w krzepnięciu krwi; we florze jelitowej;
niedobór: wydł. czasu krzepnięcia krwi, podatność na krwotoki.
WIT. ROZP. W WODZIE:
B
1
- tiamina –
element enzymów utleniających węglowodany i aminokwasy;
wątroba, mięso, drożdże; choroba beri-beri.
PP – niacyna
– element enzymów przeprowadzających reakcje
utleniania w komórkach; wątroba, sery, jaja, pełne mleko, niektóre warzywa; uczucie zmęczenia, depresje.
B
2
– ryboflawina –
tak jak wit. PP; zapalenie skóry, pękanie kącików ust, obniżenie sprawności umysłowej.
B
6
–
pirydoksyna
– współtworzy niebiałkowy składnik enzymów przetwarzających aminokwasy; wątroba, mięsko,
jaja, warzywa, banany; stany zapalne skóry, nadmierna pobudliwość.
B
11
– kwas foliowy –
współtworzy
niebiałkowy składnik enzymów niezbędnych w biosyntezie jednego z nukleotydów wchodzących w DNA;
bakterie flory jelitowej, drożdże, jarzyny liściaste; zakłócenia procesu krwiotwórczego(=anemia).
B
12
–
kobalamina –
współtworzy niebiałkowy składnik enzymów przetwarzających zasady azotowe; bakterie flory
jelitowej, wątroba, jaja; anemia złośliwa.
C – kwas askorbinowy –
niezbędna w syntezie kolagenu i
wzmacnianiu mechanizmów odpornościowych; świeże owoce(cytrusy, czarna porzeczka, aronia); obniżona
odporność, szkorbut.
PRZEWÓD POKARMOWY: jama ustna, gardło, przełyk, (wątroba,trzustka,dwunastnica), żołądek, jelito
cienkie, grube, odbyt.
BUDOWA UKŁADU ODDECHOWEGO:
drogi oddechowe
(jama nosowa, gardło, krtań, tchawica oskrzela
główne),
płuca
(prawe- 3 płaty, lewe 2).
Początkowe odcinki drogi oddechowej
(jama nosowa-tam pole
węchowe [ok. 5 cm
2
], gardło-tam nagłośnia, krtań).
Tchawica i oskrzela
(krtań, tchawica, oskrzela główne,
oskrzela płatowe, oskrzeliki).
CAŁKOWITA POJEMNOŚĆ PŁUC:
pojemność życiowa-4200 cm
3
(dopełniająca-2500cm
3
, oddechowa-500
cm
3
, zapasowa-1200 cm3),
zalegająca-1200 cm
3
CHOROBY UKŁADU ODDECHOWEGO: pylica, astma, alergie, stany zapalne(oskrzeli, płuc), nowotwory..
AMINOKWASY:
endogenne
– człowiek może je sam wyprodukować;
egzogenne
– dostarczane w
pożywieniu.
KONSEKWENCJE ZŁEGO ODŻYWIANIA: choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, otyłość, próchnica,
nowotwory, bulimia, anoreksja, parodontoza.
LIPOPROTEINY – zawierają cholesterol i go magazynują.