Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

Seminarium 7.
Elektroforeza białek
E
LEKTROFOREZA

ruch fazy rozproszonej względem fazy rozpraszającej
wywołany
przyłoŜoną
zewnętrznie róŜnicą potencjałów elektrycznych (metoda chromatograficzna)

technika
- analityczna (jakościowa i ilościowa)
- preparatywna (izolacja)
Fazą rozproszona są
cząsteczki naładowane, a
fazą rozpraszająca jest
roztwór lub nośnik.
Cząsteczki biologiczne: aminokwasy, peptydy, białka, nukleotydy i kwasy nukleinowe,
posiadają grupy ulegające jonizacji, nadające cząsteczce wypadkowy ładunek + (kationy) lub
wypadkowy ładunek – (aniony). W zaleŜności od znaku ładunku wypadkowego, cząsteczki
migrują do katody (kataforeza) lub anody (anaforeza). Elektroforeza prowadzona w roztworze
to elektroforeza swobodna. Elektroforeza prowadzona w nośniku to elektroforeza pasmowa
Jako nośnik stosuje się bibułę (wysokonapięciowa elektroforeza bibułowa) lub Ŝele (np.
krzemionkowy, dekstranowy, agarowy, skrobiowy, agarozowy, poliakrylamidowy)
I
STOTA
ELEKTROFOREZY
- w czasie wędrówki, cząsteczki podlegają rozdzieleniu na skutek róŜnicy szybkości
ich wędrowania
- szybkość migracji zaleŜy od:
właściwości cząsteczki
(rozmiar, kształt, wielkość
ładunku);
właściwości buforu
(siła jonowa, skład jonowy); wielkości przyłoŜonego
pola elektrycznego
;
innych czynników
(temperatury, dyfuzji, elektroosmozy)
Wła
ś
ciwo
ś
ci cz
ą
steczki białka
- Wypadkowy ładunek białka zaleŜy od jego składu aminokwasowego i pH buforu fazy
rozpraszającej
- Prędkość wędrówki białka zaleŜy od : siły elektrycznej cząsteczki (suma ładunków); siły
tarcia cząsteczki (wielkości i kształt)
- Prędkość wędrowania – odwrotnie proporcjonalna do kwadratu promienia cząsteczki. Białka
o wydłuŜonym kształcie wędrują wolniej, niŜ to wynika z ich ładunku elektrycznego
Właściwości buforu
Białka jako jony obojnacze przyjmują ładunek + lub – w zaleŜności od swojego pI i pH
środowiska. Białka o pI niŜszym niŜ pH środowiska są anionami i wędrują do anody. Białka o
pI wyŜszym niŜ pH środowiska są kationami i wędrują do katody. Większość białek ma pI w
zakresie pH 4 – 7, bufory stosowane mają pH w granicach 8 - 9 jednostek. Zatem większość
białek jest anionami i wędruje do anody.
Siła jonowa buforu
- pochodna stęŜenia i wartościowości jonów buforu.
Zwrost siły jonowej – zwiększenie ostrości rozdziału oraz zmniejszenie ruchliwości
cząsteczek w polu elektrycznym. Optymalna ruchliwość jonów w buforach o sile jonowej
0.05 – 0.2.
Pole elektryczne
- stosuje się prąd stały i napięcie w granicach 100 – 300 V.
Wzrost napięcia – wzrost szybkości wędrówki jonów oraz wydzielenie duŜej ilości ciepła
1
Zbyt niskie napięcie - zwiększenie czasu elektroforezy, zwiększenie dyfuzji (zły rozdział)
Elektroforeza w Ŝelu
śel stabilizuje środowisko, w którym zachodzi rozdział elektroforetyczny. Środowisko
Ŝelowe (porowate) ma większą zdolność rozdzielczą niŜ sam roztwór,
poniewaŜ
cząsteczki
rozdzielane są w wyniku róŜnic w ich ruchliwości oraz w wyniku „przesiewania
molekularnego” przez pory Ŝelu. Wędrujące białka tworzą strefy odpowiadające ich
ruchliwościom. Po wyłączeniu pola elektrycznego białka, pozostają w miejscu, do którego
dotarły.
ś
el poliakrylamidowy
• posiada wysoką zdolność rozdzielczą
• odporny na działanie czynników chemicznych
• przezroczysty, bezbarwny, spręŜysty
• zapewnia powtarzalność rozdziałów
• polimer akrylamidu i bisakrylamidu (czynnik sieciujący)
• polimeryzacja inicjowana APS i katalizowana przez TEMED
• szybkość polimeryzacji zaleŜy od stęŜenie monomerów, wolnych rodników i
temperatury
• szybkość polimeryzacji spada w pH poniŜej 6
• obecność tlenu uniemoŜliwia polimeryzację – odgazowanie
• wielkości charakteryzujące Ŝel:

%T
(procent w/o obu monomerów)

%C
(procent czynnika sieciującego w całości monomerów)
• wielkość porów Ŝelu uwarunkowana proporcjami monomerów (stęŜenie Ŝelu)
• róŜne stęŜenia procentowe do rozdziału cząsteczek o róŜnej wielkości – efekt sita
molekularnego
• stosuje się określone stęŜenie lub gradient stęŜenia. Gradient zapewnia ciągłe
zmniejszenie rozmiaru porów (od góry do dołu Ŝelu) co pozwala na otrzymanie
cienkich prąŜków.
E
LEKTROFOREZA
W
ELEKTROLITACH
ZBUFOROWANYCH
• podczas elektroforezy cząsteczki wody ulegają elektrolizie i powstają protony (jony H
+) na anodzie oraz jony hydroksylowe (OH–) na katodzie.
• jony H+ i OH– i wędrują do przeciwnie naładowanych elektrod pH Ŝelu zmienia się,
rozdzielane cząsteczki przyłączają przeciwnie naładowane jony i stają się obojętne -
nie migrują
• następuje zmiana pH na kaŜdej z elektrod w miarę jak przybywają jony H+ i OH–. Na
ujemnej katodzie pH spada, a na dodatnej anodzie pH rośnie
Stosując bufory, pH Ŝelu jest stabilne i rozdzielane cząsteczki nie tracą swojego ładunku
– podlegają działaniu pola elektrycznego.
Bufor elektrodowy
• dwa układy buforów:

ciągły
- do naczyń i do Ŝelu bufor o takim samym pH

nieciągły
(wielofazowy) – bufory do naczyń i do Ŝelu róŜne
Jony pochodzące z Ŝelu wędrują jako pierwsze, następnie porusza się próbka i na końcu jony
z buforu do naczyń elektrodowych.
2
 7.5%
Elektroforeza w warunkach denaturujących (SDS-PAGE) - Metoda Laemmli’ego

do wyznaczania względnych mas cząsteczkowych

nieciągły gradient stęŜenia Ŝelu
- Ŝel zagęszczający – 4.5%
- Ŝel rozdzielający – 8.0%

nieciągły gradient buforów
- bufor do próbki – Tris-HCl, pH 6.8, SDS, EDTA, 2-merkaptoetanol, glicerol, błękit
bromofenolowy
- bufor do Ŝelu zagęszczającego - Tris-HCl, pH 6.8, SDS
- bufor do Ŝelu rozdzielającego - Tris-HCl, pH 8.8, SDS
- bufor elektrodowy – glicyna / Tris, pH 8.3, SDS
»
Po usunięciu SDS-u białka powracają do swej natywnej struktury
Siarczan dodecylu sodu (SDS)
 detergent anionowy - ujemny ładunek w szerokim zakresie pH
 ujemny ładunek SDS rozbija białka kompleksowe na podjednostki
 łańcuch polipeptydowy białka wiąŜe SDS porcjonalnie do swej względnej masy
cząsteczkowej (1.4g SDS na 1g polipeptydu)
 polipeptyd uzyskuje silny ładunek ujemny
 polipeptydy przyjmują formę pręta opłaszczonego cząsteczkami SDS
 polipeptydy wędrują do anody
 ruchliwość zaleŜy tylko od względnej masy cząsteczkowej polipeptydów
2 – merkaptoetanol lub ditiotreitol (DTT)
- cysteina zawiera grupę tiolową (-SH) która spontanicznie tworzy mostki disiarczkowe
(-S-S-) z inną grupą tiolową. Wiązanie disiarczkowe jest wiązaniem kowalencyjnym i nie
jest rozrywane przez SDS
- 2-merkaptoetanol i DTT są silnymi reduktorami - rozrywają wiązania disiarczkowe.
Kwas etylenodiaminotetraoctowy (EDTA)
 działa ochronnie (konserwant); chelatuje dwuwartościowe kationy, co redukuje
aktywność enzymów proteolitycznych, dla których jony wapnia i magnezu są
kofaktorami
Glicerol
- słuŜy do zagęszczania próbki, co zapobiega dyfuzji próbki w czasie nakładania do
studzienek
Błekit bromofenolowy
3
Elektroforeza natywna - Metoda Ornstein’a – Davis’a

układ nieciągły, niedenaturujący

ruchliwość białka zaleŜy od jego ładunku, wielkości i kształtu cząsteczki

pH buforu zapewniające stabilność cząsteczki

pH buforu róŜne od wartości pI cząsteczki

siła jonowa buforu do próbki stanowi 1/2 - 1/5 siły jonowej buforu elektrodowego

stosuje się Ŝel
- pomocny przy nakładaniu próbki (widać próbkę w czasie nakładania) i w śledzeniu
rozdziału elektroforetycznego (wędruje wraz z czołem elektroforezy)
H2NCH2COO

+ H
+
przesunięta jest w lewo. Zatem w Ŝelu zagęszczającym o pH 6.8 równowaga reakcji
dysocjacji glicyny przesunięta jest w stronę jonu obojnaczego (mała ruchliwość glicyny w
polu elektrycznym). Jon Cl – obecny w Ŝelach ma znacznie większą ruchliwość niŜ glicyna.
Polipeptydy, błękit bromofenolowy mają większą ruchliwość niŜ glicyna, ale mniejszą niŜ
jony Cl – . Niskie stęŜenie Ŝelu zagęszczającego nie stanowi przeszkody sterycznej dla białek.
Pod wpływem przyłoŜonego pola elektrycznego wszystkie jony zaczynają się poruszać w
kierunku anody, najszybciej jon Cl

i bardzo wolno glicyna. Tworzy się gradient stęŜenia
jonów i spadek przewodnictwa Ŝelu zagęszczającego. Powstaje gradient potencjału w Ŝelu i
wolniejsze jony są przyspieszane - próbka ulega zagęszczeniu do bardzo wąskiej strefy. Kiedy
czoło rozdziału osiąga Ŝel rozdzielający (pH 8.8) jony glicynianowe przybierają ładunek
ujemny i wyprzedzają białka. Większe stęŜenie procentowe Ŝelu rozdzielającego działa na
zasadzie sita molekularnego - białka wędrują zgodnie z masą cząsteczkową.
Etapy elektroforezy SDS-PAGE
1. NałoŜenie próbki do studzienki w Ŝel zagęszczającym
2. Podłączeniu pola elektrycznego
3. Rozdzielanie cząsteczek według wielkości względnych mas cząsteczkowych
4. Wyłączenie zasilania
5. Wyjęcie Ŝelu z kasety
6. Wybarwieniu Ŝelu
Barwienie
Ŝ
eli kumazyn
ą
• Czułość detekcji: 1– 0.5 µg białka
• Kumazyna (Coomassie Brilliant Blue R250) wiąŜe się niespecyficznie z białkami.
Wiązanie jest prawie stechiometryczne
• Metoda mniej czuła niŜ barwienie srebrem
• Szeroko stosowana ze względu na szybkość i łatwość barwienia. śel zanurza się w
roztworze barwnika (25% MeOH, 10% CH
3
COOH, 0.1% CBB). Barwnik
niezwiązany z białkiem usuwa się w etapie odbarwiania Ŝelu. Białka dają niebieskie
prąŜki na bezbarwnym tle.
• aby uniknąć pęknięcia Ŝelu w czasie suszenia, do ostatniego płukania dodać 1%
glicerol.
• Wybarwianiu peptydów (Mr <10 000), Ŝel najpierw utrwala się w roztworze
zawierającym glutaraldehyd, aby uniemoŜliwić dyfucję peptydów i ich wypłukowanie
w czasie dalszych etapów barwienia.
Barwienie
Ŝ
eli srebrem
- czułość metody: 1–5 ng białka
- czułość (poziom detekcji) zaleŜy od: jakości uŜywanych odczynników, czystości uŜywanych
naczyń, trzymania się przepisu barwienia
4
G
RANICA
śELI
I
BUFORÓW
Gradientowi skokowemu gęstości Ŝeli, pH i składu buforów towarzyszy zjawisko odmiennej
ruchliwości jonów chlorkowych i glicynianowych w Ŝelu zagęszczającym i rozdzielającym.
Glicyna w pH poniŜej 9 jest słabo zdysocjowana i równowaga reakcji dysocjacji:
+
H2NCH2COO

®
 - barwienie polega na nasyceniu Ŝelu jonami srebra i wywołaniu obrazu przez działanie
formaldehydem, który redukuje jony srebra do srebra metalicznego dając nierozpuszczalny
brazowy precypitat.
Analiza Ŝeli
• jakościowa (wzór elektroforegramu, względne masy cząsteczkowe)
• ilościowa (natęŜenie barwy poszczególnych prąŜków - denzytometria)
5

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed