Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

BIODOSTĘPNOŚĆ – stopień w jakim spożyty składnik może być strawiony, wchłonięty i wykorzystany w organizmie.

BIOAKTYWNOŚĆ-stopień w jaki spożyty składnik spełnia w organizmie określone funkcje biologiczne lub zapotrzebowanie metabolizmu.

Bioaktywność= biokonwersja + biodostępność

BIOKONWERSJA- przekształcenie nieaktywnych prowitamin w aktywne witaminy

BIOEFEKTYWNOŚĆ- stopień w jakim spożyty składnik (witamina) jest wchłonięta i przekształcona do formy aktywnej

1. wymień cele biologicznej oceny żywności.

Cele biologicznej oceny żywności:

produkcja żywności o wysokiej jakości zdrowotnej

charakterystyka wartości biologicznej żywności

określenie biodostępności i bioaktywności składników odżywczych

zastosowanie w praktyce technik i technologii warunkujących wysoką jakość zdrowotną i odżywczą produktu spożywczego.

2. co kształtuje wartość żywieniową żywności.

  Kształtuje ją stopień skażenia środowiska. Wpływa on na skład chemiczny produktów roślinnych i pośrednio zwierzęcych.

Woda->gleba->rośliny->Pr. Roślinne, zwierzęta-produkty zwierzęce->>przetwórstwo, przechowalnictwo,utrwalanie,obrót, obróbka kulinarna,produkt końcowy, konsument.

3. Czynniki wpływające na biodostępność:

zew.-zewnątrzpochodne

wew. -wewnątrzpochodne

-forma występowania składnika w żywności, optymalna to taka, która umożliwia bezpośrednio jego transport przez nabłonek jelitowy lub jest łatwo przekształcona do takiej postaci w procesie trawienia (zew.)

-forma transportowana lub wchłaniana składnika; optymalna to taka, która umożliwia bezpośrednie jego włączenie do metabolizmu lub uczestniczenie w nim;(wew)

-aktywność inhibitorów enzymów

-skład pożywienia, w tym obecność składników pokarmowych mogących zwiększyć lub obniżyć wchłanianie poprzez kompleksowanie składników.

-poziom spożycia (zew.)

-interakcje z innymi składnikami pokarmowymi i lekami (wew.)

-stan fizjologiczny (wew.)

-stan odżywienia (wew.)

-uwarunkowania genetyczne (wew.)

-dodatki do żywności (zew.)

-przetwórstwo żywności (zew.)

4. Wartość biologiczna pożywienia uwarunkowana jest:

-procesami przetwórczymi

-składem chemicznym surowców

-dostępnością składników pokarmowych

*rodzaj i forma pożywienia

*poziom spożycia

*interakcji między składnikami odżywczymi

* obecność substancji antyodżywczych, metabolitów, inhibitorów

*stanu odżywienia

*stanu funkcjonowania układu pokarmowego

5. Podział metod stosowanych w ocenie wartości odżywczej żywności

In vitro

chemiczne:

- skład chemiczny

- dostępność składników in vitro

- trawienie enzymatyczne

In vivo

Biologiczne:

- wzrost (białko, węglowodany, witaminy, składniki mineralne)

- bilans (białko, tłuszcz, składniki mineralne, witaminy)

- odkładanie w tkankach narządów (witaminy,  składniki mineralne, tłuszcz)

- niezbędność dla funkcjonowania tkanek, narządów i układów (witaminy, składniki mineralne)

Mikrobiologiczne:

- wzrost (białko, witaminy)

- aktywność (białko, witaminy)

Biochemiczne

- aktywność enzymów (białko, tłuszcze)

- skład krwi (białko, tłuszcze)

- regeneracja tkanek (białko, składniki mineralne)

6. Mierniki metod biologicznych

-pomiar masy ciała młodych zwierząt- w zasadzie dla wszystkich składników, ale głównie dla białka, a dla innych składników tylko jako metoda uzupełniająca

-bilans składnika- do oceny białka, tłuszczów, składników mineralnych i niektórych witamin wodorozpuszczalnych i karotenów z tłuszczorozpuszczalnych. Są krótkotrwałe i proste

-zdolność do odkładania się w tkankach i narządach- witaminy A, D, E, składniki mineralne żelazo, wapń, cynk, magnez. Są kosztowne i długotrwałe ale najdokładniejsze.

-niezbędność dla prawidłowego funkcjonowania tkanek, narządów i układów- niektóre witaminy wodorozpuszczalne z grupy B, C,  tłuszczorozpuszczalne E, K, wapń, żelazo.

7. Czynniki warunkujące wybór metody:

1. Wyposażenie laboratoryjno-aparaturowe: odczynniki, enzymy, sprzęt laboratoryjny, aparatura

2. Standardy: składniki diet, witaminy

3. Zwierzęta: gatunek, wiek, płeć, masa ciała etc

4. Pasze: mieszanki mineralne, witaminowe, inne składniki

5. Warunki techniczne: klimatyzacja, klatki, oświetlenie

8. Mierniki  metod mikrobiologicznych

Metody mikrobiologiczne  bioocenie żywności stosowane są rzadziej niż omówione poprzednio, chociaż dla niektórych witamin, a zwłaszcza z grupy B, są jedyne. Jako mierniki wykorzystuje się:

-pomiar wzrostu

-pomiar aktywności biologicznej

określonych mikroorganizmów, których rozwój uzależniony jest od obecności w pożywce badanego składnika.

9. Mierniki metod biochemicznych:

-zmiany w składzie krwi, zależne od jakości dodanego składnika pokarmowego

              -w przypadku białka- aminogramy surowicy krwi- odzwierciedlenie wartości

              biologicznej białka

              -dla tłuszczów- skład kwasów tłuszczowych, zwłaszcza izomerów trans w lipidach

              surowicy krwi, zawartość cholesterolu i beta-lipoprotein

-aktywność enzymów uczestniczących w przemianach określonych składników pokarmowych

-przydatność danego składnika pokarmowego do regeneracji tkanek np. krwi, wątroby

10. Zwierzęta wykorzystywane do doświadczeń biologicznych:

Zwierzę doświadczalne – jakiekolwiek zwierzę na którym prowadzone są badania

Zwierzę laboratoryjne – o ukierunkowanych cechach genetycznych, rozmnażane wyłącznie do badań naukowych i od urodzenia utrzymywane w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych i specjalnie hodowane na potrzeby badań naukowych

11. Zwierzęta aksemiczne i gnotobiotyczne

akseniczne- pozbawione zarazków

gnotobiotyczne- związane z pojedynczą znaną formą mikroorganizmu

12. Od czego uzależniony jest wybór zwierząt laboratoryjnych?

-rodzaju doświadczenia biologicznego

-ilości materiału biologicznego, jaki chcemy uzyskać (krew, mocz)

-stosowanej aparatury pomiarowej

-najczęściej stosowane gatunki: myszy, szczury, króliki, świnki morskie, chomiki, psy, koty i ptaki

13. Warunki prawidłowego prowadzenia doświadczeń biologicznych

a) stworzenie odpowiedniego środowiska oraz wyposażenia,

b) właściwy wybór i opieka nad zwierzętami,

c) właściwa dieta podstawowa i doświadczalna,

d) rzetelna interpretacja wyników

14. Czynniki wpływające na przebieg doświadczenia biologicznego.

Fizyczne:- liczebność w klatce;- hałas;- klatki;- ściółka;-pasze;- H2O;- temperatura;- wilgotność, przewiewność pomieszczeń;- światło;- powietrze

Chemiczne:- feromony;- patogeny;- NH3;- chemikalia;- insektycydy

Mikrobiologiczne:

Zwierzęta akseniczne lub gnotobiotyczn

15. Zalecane warunki do przebiegu doświadczenia:

-temperatura 18-24˚C

-wilgotność względna 45-55%

-wymiana powietrza od 10 do 15 wymian na godzinę

-oświetlenie sztuczne przez 12h, intensywność 807-1345 lumenów/m2

-hałas poniżej 85 decybeli

16. Podział czynników chemicznych wpływających na przebieg doświadczenia:

- zanieczyszczenie powietrza (kurz, sb. lotne anestezyjne, dezodoranty)

a) wprowadzone przez człowieka

b) występujące w środowisku klatki

-zanieczyszczenia wody i żywności (azotany, kadm, ołów, herbicydy, antybiotyki)

- hodowla; klatki;  wyposażenie (detergenty, mydła, NH3, antybiotyki)

- pozostałości testów chemicznych i lekarstw (szczepionki, lekarstwa, mutageny)

- pozostałości rozpuszczalników organicznych (estry, alkohole, chloroform)

17. Podział pasz.

Podział pasz  w zależności od ich charakteru:

- bytowa (warunkująca pełnię zdrowia i aktywność ruchową)

- hodowlana (zabezpiecza wzrost i reprodukcję)

- doświadczalna (pokrywająca zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe z wyjątkiem badanego)

Podział pasz przygotowywanych:

- syntetyczne (składniki czysto chemiczne)

- semisyntetyczna (składniki czysto chemiczne z dodatkiem naturalnych)

- naturalna (składniki naturalne)

Podział ze względu na postać fizyczną:

-granulowane

-sypkie

-żelowe

-płynne

18. Od czego zależy wykorzystanie pasz?

-budowy przewodu pokarmowego

-składu wytworzonych enzymów trawiennych

-tempa i typu przemiany materii

-wieku zwierząt

-wzrost

-dojrzałość

-reprodukcja

a także od: jej wartości odżywczej, ilości spożytej, sposobu karmienia, warunków środowiskowych oraz aktywności.

19. Czynniki wpływające na biodostępność (chyba pasz):

Zewnętrzne:

- źródło

- sposób podania

- poziom spożycia

- struktura chemiczna

- interakcje składników pokarmowych

- dodatki do żywności

- przetwórstwo żywności

Wewnętrzne:

- stan odżywienia

- stan fizjologiczny

- uwarunkowania genetyczne

- interakcje z lekami

- nieenzymatyczne systemy utleniające

20. Regulacja spożycia pasz: receptoty:1.naczyń włosowatych, żył, krążenia wątrobowego(czas karmienia);2. centralnego układu nerwowego(efektywność karmienia)

21. Zapotrzebowanie energetyczne

Pasze podawane dorosłym szczurom mają gęstość energetyczną wynoszącą zwykle w granicach od 2,5 do 5,0 kcal energii strawnej na gram. Są to ilości niewystarczające dla zwierząt rosnących, które wymagają przynajmniej 3 kcal/g. W czasie ciąży zapotrzebowanie na energię wzrasta do 10-30% ponad normę, a w czasie laktacji jest od niego 2-4 krotnie wyższe. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla dorosłego szczura określane jest na poziomie 110kcal. Szczury posiadają zdolność dostosowania spożycia paszy do zapotrzebowania energetycznego.

25. Zapotrzebowanie na składniki mineralne:

-szczury wymagają 19 skł. min.: wapń, fosfor, chlor, miedź, fluor, jod, żelazo, magnez, mangan, potas, selen, sód, siarka, cyna, nikiel, krzem, wanad, cyna

-ogólny niedobór skł. min. powoduje: zaburzenia wzrostu, reprodukcji, funkcji neurologicznych, anemii, deformacji kości i skóry

26. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

*Witamina A

-prawidłowe funkcjonowanie siatkówki, prawidłowy wygląd skóry, nabłonka dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, reprodukcji, wpływa na metabolizm węglowodanów, białek, kw. nukleinowych, sterydów, fosfolipidów

-absorbancja zależy od:

-rodzaj i forma paszy

-obecność innych składników pokarmowych

-stan odżywienia składnikiem

-zapotrzebowane 4000j.m./kg paszy a 1j.m. to 0,3μg retinolu lub 0,6 μg beta-karotenu

*Witamina D

-odpowiedzialna za absorpcję wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego

-zapotrzebowanie 1000j.m./kg paszy a 1j.m. to 0,025 μg cholokalcyferolu (D3)

-niedobór: złamania, zła mineralizacja kości i chrząstek

*Witamina E

-prawidłowy poziom erytrocytów we krwi, prawidłowych mięśni, wątroby i reprodukcja

-niedobór: hemoliza, degradacja mięśni szkieletowych

*WitaminaK

-prawidłowe krzepnięcie krwi

22. Zapotrzebowanie na białko:

-Zależy od:

-stanu fizjologicznego (wiek, intensywność wzrostu, ciąża, karmienie)

-wartości energetycznej paszy

-składu aminokwasowego i strawności białek

-spada z wiekiem

-10 z 20 aminokwasów jest egzogennych dla szczurów

-zapotrzebowanie u szczurów rosnących, ciężarnych i karmiących wynosi 12% idealnego białka w paszy, względnie 14% kazeiny uzupełnionej 0,2% dodatkiem DL-metioniny

-zapotrzebowanie w stosunku do wartości energetycznej 33mg kazeiny/1kcal w czasie ciąży, laktacji, wzrostu i 12mg/1kcal dla dorosłych

-niedobór pojedynczych aminokwasów powoduje: cienką sierść z wyraźną pigmentacją wokół pyska i nosa, utratę masy ciała, ociężałość, złą kondycję fizyczną

-niedobór treoniny lub metioniny- powiększenie wątroby, zmiana jej barwy na żółtą

-niedobór waliny, tryptofanu, leucyny, izoleucyny- obniżenie aktywności enzymów trzustkowych

23. Podział białek:

-pełnowartościowe-zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne

-częściowo niepełnowartościowe- niektórych egzogennych jest za mało

-niepełnowartościowe- nie zawierające 1 lub kilku aminokwasów egzogennych

-zwierzęce

-roślinne-trudniej przyswajane

24. Podział metod oceny wartości odżywczej białka:

ex vivo

chemiczne

-skład aminokwasowi (CS, EAA)

-dostępne aminokwasy (lizyna, treonina)

-trawienie in vitro

in vivo

biologiczne

-bilansowe (Dt, BV, NPU)

-wzrostowe (PER, NPR, RPA)

mikrobiologiczne

-bakterie (Streptococcus, Leuconostoc)

-pierwotniaki (Tetrahymens)

biochemiczne

-aktywność enzymów

-przydatność białek do regeneracji tkanek

-aminogramy krwi, mocznik we krwi i moczu

25. Metodologia oceny biologicznej białka w żywności.

Metody biologiczne uwzględniają reakcje organizmu na dane białko.

Metody biologiczne bilansowe:  miernikiem wartości biologicznej białka jest bilans azotowyMetody biologiczne  wzrostowe: obserwacja, że młode zwierzęta reagują ograniczonym przyrostem masy ciała w zależności od zawartości aminokwasów w diecie zawierającej ok. 10% białka o wysokiej wartości odżywczej

26. Metody biologiczne- bilansowe

-Sposoby obliczenia bilansu azotowego:

-pośredni-z różnicy ilości azotu spożytego, a wydalonego z moczem i kałem              -bezpośredni

- oznaczenie ilości azotu wbudowanego w organizm zwierzęcia doświadczalnego w stosunku do azotu spożytego z badanym białkiem

-najprostsza metoda bilansowa-oznaczanie współczynnika strawności

Strawność- stopień w jakim składniki pokarmowe mogą być uwolnione z pożywienia i rozłożone na elementy zdolne do wchłonięcia przez przewód pokarmowy.

Spozor.= [(N spożyty – N kału) / N spożyty]x100%

Srzecz.= [N spożyty – (N kału ogólem. – N kału ogółem w d. bez białkowej) / N spożyty]x100%

Uproszczeniem jest metoda wskaźnikowa- wskaźnik dodaje się w określonej ilości do diety a następnie określa jego zawartość w kale.

Swskaźnikowa= (A-B/A)x100% - metoda wskaźnikowa

(A-stosunek białka do wskaźnika w diecie, B- stosunek białka do wskaźnika w kale)

Strawność białek: 80-90%

-metoda wartości biologicznej białka (WBB)-określenie ilości azotu wchłoniętego, który został w organizmie wykorzystany.

WBB=Npożyw.zatrzym/Npożyw.wchłon.x100%

Nwchłon.=Nspoż.-(Nkał.ogł.-Nkał.diet.bb.)

Nzatrz.=Nspoż.-(Nkał.ogół.-Nkał.diet.bb)-(Nmocz.ogół-Nmocz.diet.bb)

-metoda wykorzystania białka netto (NPU)-określenie azotu zatrzymanego w organizmie w stosunku do azotu spożytego z dietą

NPU=Nzatrzymany/Nspozyty=[(Np-(Nkog-Nke)-(Nm-Nme)]/Npx100

Np-azot spożyty, Nkog-azot kału ogółem, Nke-azot kału endogenny, Nm-azot moczu, Nme-azot moczu endogenny

lub NPU=[(Ntb-Ntk)+Nsk]/Nsbx100

Ntb-azot w tuszy na diecie badanej, Ntk azot w tuszy na diecie bezbiałkowej, Nb.-azot spozyty z dietą badaną, Nsk-azot spożyty z dietą kontrolną.

-procentowy udział kalorii z białka netto(NDp Cals%)-metoda ta pozwala wnioskować o pokryciu zapotrzebowania na białko

NDpCals%=NPUoperacyjnex%kalorii z białka konkretnej racji pokarmowej

27. Metody biologiczne-wzrostowe

-współczynnik wydajności wzrostowej (PER)-najprostsza i najbardziej rozpowszechniona metoda

PER=przyrost masy ciała(g)/spozyte białko(g)

Grupa do korekty wyników otrzymuje białko standardowe

PER=PERbiałka badanegox2,5/PERkazeiny

-współczynnik wydajności wzrostowej białka netto (NPR)-modyfikacja PER uwzględniająca azot endogenny, poprzez wprowadzenie gr. Kontrolnej

NPR=Δm.c.- ubytek m.c. na diecie bezbiałkowej(g)/spożyte białko(g)

 

-relatywna wartość białka (RPV)-kolejna modyfikacja PER, polega na pomiarze szybkości zmian masy ciała rosnących zwierząt w zależności od ilości spożytego azotu z dietą badaną w stosunku do szybkości zmian masy ciała zwierząt karmionych dietą kontrolną.

RPV= nachylenie prostej regresji PER badanego białka/nach.prost.regr.PERdiety kontrolnej

28. Wady i zalety metod bilansowych i wzrostowych biooceny białka

Metody bilansowe:

Zalety:

-Krótki czas doświadczeń (10-14dni)

-Możliwość jednoczesnego określenia strawności

-Mała liczba zwierząt w grupie

-Dobra korelacja wyników z badaniami przeprowadzonymi na ludziach

Wady:

Szczególne wymagania dotyczące doboru zwierząt

Duża pracochłonność, nie można zbyt długo stosować diety bezbiałkowej, trudności w rozdzieleniu moczu i kału

Konieczność powtarzania doświadczeń

Szczególne wymagania w zakresie poziomu białka i zrównoważonego udziału pozostałych składników diety

Metody wzrostowe

Zalety:

Prostota wykonania

Tolera...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed