Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

Zagęszczanie polega na usunięciu z produktu spożywczego części wody. Powoduje to utrwalenie żywności i wzrost udziału suchej masy w produkcie. Zmniejsza jego masę i przez to redukuje koszty transportu, magazynowania i dystrybucji.

 

Metody zagęszczania

* odparowywanie wody w wyparkach jedno- lub wielodziałowych, pod ciśnieniem normalnym lub zmniejszonym (najczęściej stosowane)

* zagęszczanie poprzez wymrażanie 

* zagęszczanie z użyciem odwróconej osmozy

 

Odparowywanie polega na usunięciu z roztworu części wody w postaci pary wodnej. Najintensywniej przebiega w temperaturze wrzenia, gdy prężność nasyconej pary równa się ciśnieniu zewnętrznemu i parowanie przebiega zarówno na powierzchni wody, jak i w całej jej objętości. Prowadzi się je w wyparkach (aparatach wyparnych), które mogą być próżniowe (działające pod zredukowanym ciśnieniem) lub otwarte (działające pod ciśnieniem normalnym).

 

Odparowywanie pod próżnią pozwala na obniżenie temperatury, do której surowiec musi być ogrzany (np. przy ciśnieniu 0,03 MPa woda wrze w 70 stopniach C, a przy 0,01 Mpa, w 45 stopniach C). Pozwala to w dość niskiej temperaturze szybko odparować wodę z produktu. Odparowywanie pod próżnią zapobiega niekorzystnym zmianom jakości żywności i obniżeniu jej wartości odżywczej, np. stratom witamin, wartości zapachowych, czy smakowych.

Rektyfikacja (destylacja)–  z fizycznego punktu widzenia  kaskadowa (wielopoziomowa), w której każdy stopień procesu jest zasilany produktem () poprzedniego; z punktu widzenia  rektyfikacja jest , w którym  ciekła jest rozdzielana na  o różnej (zwykle zbliżonej) .

Kolumna rektyfikacyjna to , a także urządzenie przemysłowe, stosowane np. na wielką skalę w , w kształcie pionowej rury (lub walca), w której zachodzi kaskadowy, wielopoziomowy proces , zwany .

 

Ekstrakcja – 1. oparta jest na zjawisku dyfuzji, zachodzącym pod wpływem różnicy stężeń ekstrahowanego składnika w surowcu i rozpuszczalniku..2. proces polegający na wydobywaniu z mieszaniny stałej, płynnej lub gazowej składnika lub grupy składników przy użyciu rozpuszczalnika (ekstrahenta).

Ekstrakcja podział:

* Wg sposobu: ciągła, półciągła, okresowa;

* Wg prowadzenia: jednostopniowa, wielostopniowa (współprądowa, przeciwprądowa).

 

Ekstraktory Podział w zależności od:

·         Stanu skupienia materiału podlegającego ekstrakcji- do ciał stałych i do cieczy

·         Rodzaju pracy- o działaniu ciągłym, półciągłym i okresowym

·         Kierunku przepływu surówki i rozpuszczalnika- współprądowe, przeciwprądowe, o idealnym wymieszaniu, kombinowane

·         Rodzaju cyrkulacji rozpuszczalnika- ekstraktory o jednokrotnym przepływie, z recyrkulacją i zraszane

 

Typy konstrukcyjne ekstraktorów:

- wg cech:

·          Kształt korpusu aparatu- kolumnowe, zbiornikowe

·          Rodzaj urządzenia transportującego- ślimakowe, łapowe, łańcuchowe, taśmowe, koszowe

·          Położenie korpusu- poziome, pionowe, pochyłe.

 

Na proces ekstrakcji wpływają:

·          Parametry procesu (ciśnienie, temp.)

·          Rozdrobnienie ekstrahowanych cząstek

·          Prędkość liniowa ekstrahenta

·          Fizyczne własności ekstrahenta (lepkość, dyfuzyjność)

·          Cechy konstrukcyjne ekstraktora

 

Budowa wyparek:

·          Komora grzejna

·          Komora oparów

·          Skraplacz

 

Komora grzejna:

-               zagęszczany materiał:

·         Stan dynamiczny – 1.cienka warstwa; 2. Pełne wypełnienie kanału

·         Stan stacjonarny – wyparki okresowe.

Rodzaje wyparek:

- ze względu na ciśnienie w komorze:

•          Atmosferyczne (otwarte)

•          Próżniowe (zamknięte)

- ze względu na konstrukcję:

•          Jednodziałowe (periodyczne i ciągłe)

•          Wielodziałowe (współprądowe i przeciwprądowe)

Wyparki wielodziałowe:

·          Połączone szeregowo aparaty wyparne

·          Pierwsza wyparka ogrzewana parą grzejną

·          Każdy następny dział ogrzewany oparami z poprzedniego działu

Zalety wyparek wielodziałowych to zmniejszenie zużycia pary grzejnej. Zastosowanie: przemysł cukrowniczy (wyparki pięciodziałowe); przemysł mleczarski (dwu i trój działowe).

Zastosowanie odparowywania:

·          Przemysł cukrowniczy

·          Owocowo-warzywny

·          Mleczarski

·          Koncentratów spożywczych

Zalety:

·          Unieszkodliwianie ścieków przemysłowych

·          Otrzymywanie wody pitnej z wody morskiej

·          Odparowywanie rozpuszczalnika w przemyśle tłuszczowym

Bilans masy w wyparce:

W= S ( 1 – [ b/B ]  )

Gdzie: W - masa odparowanej wody, kg; S - początkowa masa roztworu, kg; s - masa uzyskanego koncentratu, kg; b - początkowe stężenie składnika nielotnego, (ułamek);  B - stężenie składnika nielotnego w koncentracie (ułamek).

Bilans ciepła w wyparce jednodziałowej:

Q1 + Q2 = Q3 + Q4 + Q5 + Qstr

Gdzie: Q1 - ciepło doprowadzone z roztworem początkowym zagęszczanym; Q2 - ciepło doprowadzone z parą wodną (parą grzejną); Q3 - ciepło odprowadzone z koncentratem; Q4 - ciepło odprowadzone z oparami; Q5 - ciepło odprowadzone ze skroplinami pary grzejnej;  Qstr - strata ciepła

 

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed