Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

Nie jestem na 100% pewien ale chyba to co na czerwono

i Bilans jonowy wody, w sumie było 5 chyba. na mailu albo fb są też zdjęcia skryptu od Karoliny

 

 

Zasadowość jest to zdolność wody do zobojętniania mocnych kwasów mineralnych wobec umownych wskaźników. Właściwość tę nadają wodzie obecne w niej węglany, wodorowęglany i wodorotlenki oraz występujące w mniejszych stężeniach krzemiany, borany, fosforany, amoniak, związki organiczne, sole hydrolizujące z odczynem zasadowym.

Rozróżnia się zasadowość mineralną i ogólną:

Zasadowość mineralna jest ilościowym wskaźnikiem zawartości jonów wodorotlenkowych
i węglanowych, oznaczanym przez miareczkowanie próbki mocnym kwasem do pH=8,3 wobec fenoloftaleiny lub potencjometrycznie.

Zasadowość ogólna jest ilościowym wskaźnikiem zawartości jonów węglanowych, wodorowęglanowych, wodorotlenkowych i innych anionów pochodzących z dysocjacji soli słabych kwasów i mocnych zasad, oznaczanym przez miareczkowanie próbki mocnym kwasem do pH=4,5, wobec oranżu metylowego lub potencjometrycznie

 

Kwasowość wody to zdolność wody do zobojętniania dodawanych do niej mocnych zasad wobec umownych wskaźników.

 

Kwasowość wody może być wywołana obecnością: rozpuszczonego dwutlenku węgla, słabych kwasów organicznych (kwasów humusowych), soli, które ulegają w wodzie hydrolizie niektórych odczynem kwasowym (np. soli żelaza lub glinu), substancji dodawanych w procesie uzdatniania wody, a także zanieczyszczeń ściekowych.

 

Rozróżnia się kwasowość mineralną i ogólną:

Kwasowość mineralna jest to ilościowy wskaźnik zawartości mocnych kwasów, oznaczany przez miareczkowanie próbki mocną zasadą do pH=4,5 wobec oranżu metylowego lub potencjometrycznie.

Kwasowość ogólna jest ilościowym wskaźnikiem zawartości mocnych kwasów i soli mocnych kwasów i słabych zasad, oznaczanym przez miareczkowanie próbki mocną zasadą do pH=8,3, wobec fenoloftaleiny lub potencjometrycznie.

 

 

pH

Skala pH – ilościowa skala i wodnych . Skala ta jest oparta na [H3O+] w roztworach wodnych.

 

Przewodność

Przewodność elektryczna wody jest miarą zawartości w niej elektrolitów, czyli wszelkich substancji chemicznych, ulegających w roztworze wodnym dysocjacji jonowej. Ponieważ jony są obdarzone ładunkiem elektrycznym, woda przewodzi prąd. Woda  o małej zawartości elektrolitów cechuje się niewielką przewodności. W wodzie o znacznej zawartości elektrolitów panują oczywiście stosunki odwrotne – jej przewodność jest duża, zaś opór mały. Jednostką przewodności są µS/cm.

 

 

Twardość wody

Twardość wody powodują rozpuszczone w niej sole wapnia, magnezu i metali wielowartościowych. Rozróżnia się następujące rodzaje twardości wody

·         twardość węglanowa (Tw)

·         twardość niewęglanowa zwana stałą (Ts)

·         twardość ogólna lub całkowita (To)

Twardość węglanowa (Tw) zwana też przemijającą spowodowana jest obecnością kwaśnych węglanów wapnia i magnezu. Twardość tę można usunąć przez zagotowanie wody.

Ca(HCO3)2 --> CaCO3 + H2O + CO2

Mg(HCO3)2 --> MgCO3 + H2O + CO2

Twardość niewęglanowa (Ts) spowodowana jest zawartością w wodzie chlorków, azotanów, siarczanów, krzemianów i innych rozpuszczalnych soli wapnia i magnezu.
Twardość ogólna (To) jest sumą twardości węglanowej i niewęglanowej

(To) = (Tw) + (Ts)

Twardość wody wyraża się w następujących jednostkach;

·         w stopniach twardości niemieckich (on) i w stopniach francuskich (of).
Jeden stopień twardości niemiecki (on) oznacza ilość jonów wapnia i magnezu równoważną zawartości 10 mg CaO w 1 dm3 wody.
Jeden stopień twardości francuski (of) odpowiada ilości jonówa wapnia i magnezu równoważnej zawartości 10 mg CaCO3 w 1 dm3 wody.

·         Za pomocą miligramorównoważników wapnia i magnezu w 1000 cm3 wody: mval/dm3 lub val/m3

Twardość wód naturalnych, w zależności od ich pochodzenia, zawiera się w granicach od 8 do 30 stopni niemieckich.
Nadmierna twardość wody jest zjawiskiem niepożądanym zarówno w procesach przemysłowych (kotły parowe, układy chłodnicze, przemysł włókienniczy), jak i dla celów konsumcyjnych. Podczas ogrzewania na ściankach garnków, kotłów itp. powstaje kamień kotłowy, który pogarsza przewodnictwo cieplne, co w konsekwencji powoduje straty energetyczne, jak również może być przyczyną poważnych awarii.
W gospodarstwie domowym nadmierna twardość wody powoduje większe zużycie środków piorących. W tym wypadku jony wapnia i magnezu wiążą się z resztą kwasu tłuszczowego i wytrącają się w postaci trudno rozpuszczalnych soli wyższych kwasów tłuszczowych.

2(C15H31COO-) + Ca2+ --> (C15H31COO)2Ca(osad)

 

Zmiękczanie wody

Zmiękczanie wody nazywamy procesy prowadzące do całkowitego lub częściowego usunięcia rozpuszczalnych soli wapnia, magnezu oraz niektórych wielowartościowych metali.
Rozróżniamy cztery podstawowe metody zmiększania wody:

·         destylacja

·         metody termiczne

·         metody chemiczne

·         metody fizykochemiczne

Destylacja daje pełne odmineralizowanie wody, jednak w przemyśle ze względu na wysokie koszty energii cieplnej rzadko znajduje zastosowanie.
Metody termiczne. Pod wpływem ogrzewania powyżej 37oC następuje termiczny rozpad kwaśnych węglanów wapnia i magnezu.

Ca(HCO3)2 --> CaCO3 + H2O + CO2

2Mg(HCO3)2 --> Mg2CO3(OH)2 + H2O + 3CO2
Mg2CO3(OH)2 + H2O --> 2Mg(OH)2 + CO2

Metodą tą można usunąć wyłącznie twardość węglanową.
Nawet w przypadku braku twardości niewęglanowej pozostaje twardość resztkowa (ok. 2on) wskutek częściowej rozpuszczalności wytrąconych węglanów wapnia i magnezu.
Metoda termiczna nadaje się do wstępnego zmiękczania wody przed zastosowaniem innych metod.

Metody chemiczne polegają na wytrącaniu nierozpuszczalnych osadów lub na wiązaniu w związki kompleksowe jonów wapnia i magnezu:

·         metoda sodowo-wapienna. Wodę zadaje się wapnem gaszonym i sodą. Wapno obniża twardość węglanową (przemijającą).

Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 --> 2 CaCO3(osad) + 2H2O
Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 --> MgCO3(osad) + CaCO3(osad) + 2H2O
MgCO3 + Ca(OH)2 --> Mg(OH)2(osad) + CaCO3(osad)

Powstające podczas zmiękczania nierozpuszczalne węglany wapnia i magnezu w postaci osadów zostają odfiltrowane lub osiadają na dnie zbiornika. Zmiękczanie sodowo-wapienne jest stosunkowo tanie, ale wymaga dużych zbiorników ze względu na powolne opadanie osadów CaCO3 i MgCO3. Stosując tę metodę można zmiękczyć wodę do twardości około 2on.

·         Metoda fosforanowa. Fosforan trójsodowy reaguje z jonami wapnia i magnezu tworząc nierozpuszczalne fosforany

3Ca2+ + 2Na3PO4 --> Ca3(PO4)2(osad) + 6Na+
3Mg2+ + 2Na3PO4 --> Mg3(PO4)2(osad) + 6Na+

 

Metody fizykochemiczne.

Są to metody oparte głównie na zastosowaniu jonitów. Jonity albo wymieniacze jonowe są to ciała stałe nieorganiczne lub organiczne nierozpuszczalne w wodzie, które mają zdolnośc wymiany własnych jonów z jonami otaczającego je roztworu. Reakcja przebiega na powierzchni ziaren jonitu. Jonity zdolne do wymiany kationów nazywamy kationitami, a jonity zdolne do wymiany anionów nazywamy anionitami.
Kationity wymieniają swe jony wodorowe na kationy metali znajdujące się w wodzie, według reakcji

R-A-H+ + Me+ <=> R-A-Me+ + H+

gdzie: R - szkielet polimeru, A- - grupa anionowa związana z polimerem (-SO3-, -COO-)

W procesie wymiany jonowej rozpuszczone w wodzie jony metali wypierają z kationu jony wodorowe. Jony metali są zatrzymywane na powierzchni ziaren kationitu, a jony wodorowe przechodzą do wody powodując wzrost jej kwasowości.
Woda po przejściu przez kationit zostaje wprowadzona na anionit, na którym związane zostają aniony, zgodnie z reakcją;

R-B+OH- + A- <=> R-B+A- + OH-

gdzie: R - szkielet polimeru, B+ - grupa kationowa atomowo związana z polimerem (- NH3+), =NH2+)

Znajdujące się w wodzie aniony zatrzymywane są na powierzchni anionitu, a równoważna ilość jonów wodortlenowych OH- przechodzi do wody. Jony te reagują z jonami wodorowymi H+, pochodzącymi z wymiany kationów tworząc cząsteczki wody.
Jonity regeneruje się przepuszczając przez kationity dostatecznie stężony roztwór kwasu, a przez anionity roztwór zasady. procesy regeneracji jonitów można opisać równaniami:

- kationit R-A-Me+ + H+ <=> R-A-H+ + Me+
- anionit R-B+A- + OH- <=> R-A-+OH- + A-

 

Woda musi spełniać określone wymagania, aby być zaklasyfikowana jako zdatna do spożycia.  Jednym z kryteriów jest zawartość jonów określonych metali.
Szczególne wymagania muszą pod tym względem spełniać wody mineralne.
Wody te klasyfikowane są ze względu na mineralizację (mogą być wysoko i niskozmi neralizowane). Pochodzą z głębokich pokładów ziemi, a ich wydobycie jest przeprowadzane w ściśle określony sposób, tak by zachować ich skład chemiczny. Woda mineralna musi zawierać przynajmniej jeden składnik, który działa odżywczo na organizm człowieka (przy czym pod uwagę brane są jedynie te składniki, które pokrywają 15% dziennego zapotrzebowania). Do tych składników zaliczamy: magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor, żelazo i ditlenek węgla.
Bardzo istotna jest zawartość danego metalu w wodzie i stosunek procentowy poszczególnych pierwiastków do siebie. W celu określenia czy dana woda spełnia wymagania przeprowadza się badania prowadzące do określenia bilansu jonowego wody. Bilans jonowy wody określa zawartość  jonów danych pierwiastków w wodzie.
Najistotniejsza w wodach mineralnych jest zwartość jonów magnezu i wapnia, ze względu na swoje właściwości odznaczają się one bowiem szczególnym oddziaływaniem na organizm człowieka.
Magnez należy do pierwiastków występujących we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych (ponad połowa znajduje się w kościach). Poprawia wchłanianie potasu oraz chroni komórki mięśnia sercowego i komórki nerwowe przed niszczącym działaniem wolnych rodników, substancji toksycznych i w efekcie tego, zmian miażdżycowych w układzie krwionośnym.
Decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego. Jest niezbędny w przemianach energetycznych, przy spalaniu tłuszczu, odbudowie białka i kwasów nukleinowych.
Zapobiega chorobom nowotworowym i zaburzeniom rozwojowym.
Do objawów niedoboru magnezu należą m.in niewydolność pracy serca, arytmia, zahamowanie wzrostu, skłonność do płaczu, pogorszenie koncentracji, depresja, wrażenie ociężałości, bóle głowy, zawroty głowy, utrata równowagi, drgania powiek, wrażliwość na zmiany pogody, skurcze mięśni.
Wapń jest natomiast pierwiastkiem koniecznym do prawidłowego działania wielu hormonów                i mięśni. Wspomaga układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i rytm serca, zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, wspomaga układ kostny i wiele innych.
Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na magnez wynosi  do 300 mg, natomiast na wapń od 800-1200mg. Istotne jest to, że stosunek magnezu do wapnia w wodach mineralnych powinien wynosić ...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed