Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

Sacharydy

To grupa związków chemicznie zbudowanych z atomów pierwiastków C, H i O.

Wzór ogólny to Cx(H2O)x stąd też wzięła się nazwa: początkowo – wodziany  węgla a obecnie – weglowodany.

Wszystkie posiadają grupy funkcyjne:

                            -C=O (grupa karbonylowa)

                            -OH (wodorotlenowa; Polialkohole)

Z właściwości fizycznych: są rozpuszczalne w  H2O (mono- i disacharydy) natomiast nierozpuszczalne w powszechnie  stosowanych rozpuszczalnikach organicznych (alkohol, eter).

 

Najważniejszym sacharydem jest glukoza.

Powstaje w reakcji fotosyntezy

czyli  przekształcania wody i dwutlenku węgla w glukozę i tlen z wykorzystaniem energii światła słonecznego.

 

Podział

 

 

 

 

 

 

 

 





Oligosacharydy



Ketozy

Aldozy





Cukry proste

(monocukry,monosacharydy)



Sacharydy
(węglowodany, cukry)

Polisacharydy

Cukry złożone

(wielocukry)

 

 

Klasyfikacja jest prowadzona na podstawie:

– liczby atomów węgla w łańcuchu węglowodorowym

– stereochemii

– lokalizacji grupy C=O

– liczby monomerów (w przypadku wielocukrów)

 

Ze względu na powstające w cząsteczce wiązanie dzielimy je na hemiacetale i acetale.

 

Monosacharydy – triozy, tetrozy, pentozy, heksozy, heptozy, oktoza

Disacharydy – maltoza, sacharoza

Oligosacharydy – 2-10 podjednostek monosacharydowych – maltotrioza

Polisacharydy – ponad 10 podjednostek monosacharydowych – skrobia, celuloza, glikogen

 

Stereoizomery

To związki o tym samym wzorze strukturalnym ale o odmiennej konformacji przestrzennej. Posiadają w swej cząsteczce asymetryczne atomy, tzw. centra chiralności.

GLUKOZA z 4 asymetrycznymi atomami węgla ma 16 izomerów.

Typy izomerów:

1. Izomery konfiguracyjne D i L

2. Piranozowe i furanozowe formy pierścieniowe

3. Anomery a i b

4. Epimery (mannoza i galaktoza – epimery glukozy)

5. Izomery konstytucyjne (aldozy i ketozy)

 

Izomery konfiguracyjne D- i L-

Klasyfikuje się je na podstawie porównania do aldehydu (+)-glicerynowego.

Naturalne monosacharydy wykorzystywane przez organizmy żywe,najczęściej należą do szeregu D-.

Izomery glukozy

 

OH

 

HO

 

 

CHO











CH2OH

H

H

H

H

OH

OH

OH

HO

CHO











CH2OH

H

H

H

H

OH

OH

OH

OH

CHO

























CH2OH

H

H

H

H

HO

HO

HO

CHO











CH2OH

H

H

H

H

HO

HO

OH

OH

CHO











CH2OH

H

H

H

H

OH

HO

OH

HO

CHO











CH2OH

H

H

H

H

OH

HO

OH

OH

CHO











OH

D-(+)-taloza

D-(+)-galaktoza

D-(-)-idoza

D-(+)-guloza

D-(+)-mannoza

D-(+)-glukoza

D-(+)-altroza

D-(+)-alloza











CH2OH

H

H

H

H

HO

OH

OH

HO

CHO











CH2OH

H

H

H

H

OH

OH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alex altruista glinę macza

Gucio inteligent galon tacza

 

pH zasadowe

D-glukoza











D-glukopiranoza   pH kwasowe

 

Obecność grupy aldehydowej nadaje cząsteczce dwie ważne właściwości: pozwala na powstanie wiązania koordynującego strukturę pierścieniową, a także determinuje jej właściwości redukujące.

Hemiacetale i acetale

 

CUKRY: wewnątrzcząsteczkowa addycja grupy hydroksylowej do gr. aldehydowej lub ketonowej. Powstaje

 

wiązanie hemiacetalowe (półacetalowe), które umożliwia powstanie

 

pierścienia heterocyklicznego.

 

Hemiacetale- nietrwałe związki powstające w reakcji aldehydu z bezwodnym alkoholem, maja właściwości zarówno alkoholu jak i eteru. W obecności kwasu hemiacetal rea...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed