Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

KOMPOSTOWANIE

 

1.     W warunkach naturalnych – w pryzmach

- otwartych, bez wstępnego przygotowania,

- otwartych, ze wstępnym rozdrobnieniem,

- otwartych lub osłoniętych, ze wstępnym sterowaniem procesu rozkładu,

- otwartych lub osłoniętych, z rozdrabnianiem i wstępnym sterowaniem,

- osłoniętych czasowo lub stale.

 

2.           Kompostowanie z udziałem bioreaktorów

 

I etap – kompostowanie wstępne z zastosowaniem bioreaktorów

              otwartych, bioreaktorów zamkniętych statycznych lub dy-

              namicznych, złóż wieżowych (reaktory kolumnowe)

II etap – dojrzewanie kompostu w pryzmach lub w komorach

                zamkniętych

 

3.           Kompostowanie w kontenerach.

4.           Kompostowanie w brykietach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W kompostowaniu zachodzą równolegle dwa procesy biochemiczne:

1.     Mineralizacji – utleniania substancji organicznej do CO2, H2O, azotanów, siarczanów, fosforanów i in., są to reakcje egzotermiczne – wywołują proces samozagrzewania się pryzm,

2.     Humifikacji – syntezy składników rozkładu w wielkocząsteczkowe substancje próchnicze.

 

 

Aktywność enzymów, bakterii i promieniowców zależy od:

·        Odpowiedniego składu chemicznego odpadów poddawanych kompostowaniu (min. 30% substancji organicznej),

·        pH masy (optymalne 6,5),

·        temperatury procesu (opt. 50 ¸ 60oC),

·        napowietrzania (0,6 ¸ 1,9 m3/kg suchej masy/na dobę),

·        rozdrobnienia odpadów (opt. wielkość ziaren 25 – 40 mm przy kompostowaniu naturalnym, ~ 12 mm przy kompost. mechanicznym),

·        wilgotności (40 ¸ 70% - opt. 55%),

·        stosunku C/N (opt. 25 ¸ 35%).

 

 

Wydzielane ciepło niszczy organizmy chorobotwórcze. Antybiotyki wytwarzane przez pleśnie w drugiej niskotemperaturowej fazie kompostowania (dojrzewanie) przyczyniają się również do biologicznej sanitacji kompostu.

 

 

 

 

 

KOMPOSTOWANIE umożliwia:

·        eliminację zagrożeń sanitarnych związanych z usuwaniem odpadów,

·        eliminację uciążliwych odorów wydzielanych przez łatwo rozkładające się substancje organiczne,

·        znaczne zmniejszenie masy i objętości odpadów (z 1 Mg odpadów uzyskuje się 0,35 ¸ 0,5 Mg kompostu),

·        ograniczenie powierzchni wysypisk,

·        poprawę struktury gleb, wzrost plonów, zmniejszenie zużycia nawozów i zmniejszenie ich wymywania z gleb.

 

Zaletą kompostowania jest przywrócenie środowisku składników glebotwórczych.

 

Biochemiczne przemiany substancji organicznej w procesie kompostowania są podobne jak w glebie. Jest to głównie rozkład tlenowy złożonych związków organicznych (tłuszczów, białek i węglowodanów) – przebiega wg cyklu Krebsa w trzech fazach.



Ostatnia: CH3COOH + 2H2O          2CO2 + 8H

 

Rozkład powodują mikroorganizmy – głównie bakterie termofilne, promieniowce i grzyby.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed