Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ
1. Ceny żywności i koszty utrzymania rodziny . Określ tempo dynamiki zmian na żywność w 2010 z uwzględnieniem poprzedniego roku.
W 2010 roku miesięczna dynamika cen żywności była wyższa niż w roku poprzednim. Łączne ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych zwiększyły się o 3,9%, w tym żywności o 4,3%, podczas gdy rok wcześniej wzrosły odpowiednio o 3,4% i 3,3%.
2. Porównaj tempo zmian cen w 2010 względem 2000.
Ogółem: wzrost cen o 31,2%
żywność bez napojów: wzrost cen 35,6%
użytkowanie mieszkania i nośniki energii: wzrost cen o 74,1%
3. Przeanalizuj miesięczne wskaźniki zmian cen (2010, 2009,…, 2007)
Wskaźniki cen żywności i napojów bezalkoholowych.
styczeń: w 2010 roku wzrósł około 2% natomiast w poprzednich latach wzrósł o 1%.
od lutego do połowy maja ceny wrastały. Najbardziej w 2009 roku (wzrost ten wynosił w połowie maja 6%). Od połowy maja do połowy sierpnia zaczęły spadać, ale wykazywały cały czas wzrost. Od połowy sierpnia do grudnia cały czas wzrastały, najbardziej w 2007 roku (w XII wzrost wynosił o ok. 8%). Jeśli chodzi o pozostałe lata to ceny zmieniały się podobnie (wzrost w XII wynosił około 3,5%).
4. Wymień przyczyny stymulujące wzrost cen żywności w 2010 roku.
- spadek krajowej produkcji i wzrost cen podstawowych ziemiopłodów oraz upraw ogrodniczych
- wzrost kosztów produkcji pod wpływem drożejących pasz i środków produkcji
- wzrost pozasurowcocych kosztów produkcji i obrotu żywnością związany m.in. ze wzrostem cen energii, gazu i paliw
- zwiększenie eksportu i podrożenie importu w drugiej połowie roku
- silny wzrost cen surowców rolniczych i żywności na rynkach światowych będący konsekwencją słabych zbiorów przy niskich zapasach , rosnącego popytu w krajach rozwijających się, działań protekcjonistycznych.
5. Wskaż produkty żywnościowe które najbardziej zdrożały w 2010 roku.
- ziemniaki, - masło, - owoce i przetwory, - tłuszcze jadalne, - jaja
Produkty które staniały: - cukier, - drób, - mięso wieprzowe, - mięso i podroby
6. Porównaj miesięczną siłę nabywczą wynagrodzeń i rent i emerytur dla 2010 roku oraz dynamikę zmian 2007-2010. – mierzona jest możliwością kupna określonych ilości artykułów żywnościowych.
Miesięczna siła nabywcza wynagrodzeń: w 2010 największa była dla: jajek, ziemniaków, kaszy jęczmiennej, chleba mieszanego i maki pszennej, natomiast najmniejsza dla: mięso wołowe z kością, mięsa wieprzowego, kiełbasy toruńskiej. Natomiast jeśli chodzi o dynamikę zmian (2007-2010) to wzrosła siła nabywcza: chleba mieszanego, maki pszennej, schabu wieprzowego z kością, mleka, cukru, sera twarogowego, natomiast zmalała dla: ziemniaka, masła świeżego i jaj.
Siła nabywcza rent i emerytur: w 2010 największa była dla: jaj, ziemniaków, kaszy jęczmiennej, mąki pszennej i chleba mieszanego. Najmniejsza była dla: mięso wołowe z kością, schabu wieprzowego z kością, kiełbasy toruńskiej, mięsa wieprzowego-żeberka. Natomiast jeśli chodzi o dynamikę zmian (2007-2010) to największa siła nabywcza rent i emerytur była dla: mleka, chleba mieszanego, mąki pszennej, kaszy jęczmiennej, kurcząt patroszonych świeżych, natomiast najmniejsza była dla: ziemniaków, jaj, mięsa świeżego.
7. Wydatki gospodarstw domowych
Największe wydatki w 2009r. miały gospodarstwa domowe pracujące na własny rachunek oraz gosp. domowych emerytów i rencistów. W okresie trzech pierwszych kwartałów 2010r. całkowite nominalne wydatki gospodarstw domowych, w przeliczeniu na 1 osobę były o 3,2% wyższe niż w 2009 roku, a realne zwiększyły się o 0,7%. Przeciętne miesięczne nominalne wydatki gospodarstw domowych na żywność rosły wolniej niż ceny detaliczne żywności i w ujęciu realnym zmalały o 0,4%Wysoki wzrost cen żywności wzrosły dość dużo o IV kwartale 2010 roku o 4,7%.
8. Ile % stanowią wydatki na żywność w grupach gospodarstw domowych (I-III kwartale 2010r.)
-pracowników – 23,3% , -rolników – 32%, -pracujących na własny rachunek – 21,3%, -emerytów i rencistów – 28,1%, -emerytów – 27,7%, -rencistów - 30,1%
9. Roczne spożycie artykułów spożywczych za 2009 rok:
-ziemniaki – 116 (zmalało)
-warzywa – 116 - zmalało
-owoce – 55,5 - zmalało
-mięso i podroby - 75
w tym – wieprzowe – 42,4
- wołowe – 3,6
- drobiowe - 24
- ryby i przetwory – 13,4
- tłuszcze zwierzęce- 6
- masło – 4,4
- mleko krowie- 189
- jaja kurze- 206
- cukier – 38,8
10. Wskaźniki zmian spożycia artykułów żywnościowych
- ziemniaki – 85,3%
- zbożowe – 91,7%
- cukier – 91,9%
- warzywa i mleko – 95,9
- mięso – 117,2%
- masło – 118,9%
- jaja – 132,9%
- owoce – 134,7%
11. Wydatki na gastronomię
2003 – 5,1 %
2005 -5,8%
2007 – 6,2%
2008 – 6,8%
2009 – 7,4%
I-III kwartał 2009 – 7,8%
I-III kwartał 2010 – 8,9%