Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

ADI( Acceptable Daily In Take) czyli dopuszczalne dzienne pobranie (DDP) jest to ilość substancji wyrażana w mg na kg masy ciała, która może być przyjmowana przez człowieka codziennie przez całe życie, nie wywołująca w zdrowiu i psychice żadnych szkód

ADI= NOEL/ SF

NOEL ( No Observet Effect Level) – dawka substancji podawana w badaniach toksyczności przewlekłej, nie wywołująca zmian w zdrowiu najwrażliwszych gatunków zwierząt.

SF ( Safety Factor) – współczynnik bezpieczeństwa dla związków o wysokiej toksyczności, przyjmowany jest w zakresie 500-1000, dla związków o bardzo niskiej toksyczności 10-100.

LD50- dawka wyrażana w mg na kilogram masy ciała, która powoduje śmierć 50% badanej populacji zwierząt, po jednorazowym podaniu

zatrucie przewlekłe- powstające na skutek działania małych dawek, pobieranych przez dłuższy czas, na ogół w wyniku kumulacji trucizn w organizmie. Efekt działania może być bardzo odległy i występować w postaci wad wrodzonych, rozwojowych i genetycznych lub nowotworów.

Antagonizm może mieć charakter:

funkcjonalny- działanie przeciwne na taką samą czynność

chemiczne- związki reagują ze sobą dając produkt nietoksyczny

dyspozycyjny- związki wzajemnie modyfikują procesy wchłaniania, biotransformacji, rozmieszczania, penetracji, wydalania, wynikiem czego jest ograniczenie stężenia w miejscu działania, lun skrócenie czasu przebywania

receptorowy- związki konkurują o ten sam receptor, mając zdolności wypierania się z połączeń

Toksyczność przewlekła

Działanie alergizujące (egzemy pęcherzykowe rąk, pokrzywkowe i wypryskowe zapalenia skóry)

Przy pobraniu inhalacyjnym dychawica i pylica płuc oraz choroby nowotworowe płuc i zatok przynosowych ( działa synergistycznie z benzo(a)pirenem)

Intoksykacja pokarmowa- rzeczywiste zatrucia pokarmowe, występujące po spożyciu żywności zawierającej toksyny bakteryjne,. Do intoksykacji pokarmowej zalicza się m.in. zatrucia toksynami produkowanymi przez Clostridium botulinum i enterotoksyną gronkowcową produkowana przez Staphylococcus aurelus.

Działanie toksyczne kadmu:

Zatrucie ostre: Przy inhalacyjnym narażeniu ( zawodowym)- gorączka, ból gardła, trudności w oddychaniu, kaszel, zapalenie spojówek, obrzęk, zwłóknienie płuc

Drogą pokarmową- wymioty, biegunka, bóle brzucha, uszkodzenie wątroby

Toksyczność przewlekła Uszkodzenie nerek typu kanalikowego, Schorzenia kości i osteomalacja, osteoporoza, choroba „itai itai”  Choroba nadciśnieniowa  Anemia

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)

Najgroźniejszy z WWA- benzo(a)piren

WWA stanowią liczną grupę związków o budowie pierścieniowej, charakteryzujących się zbliżonymi właściwościami fizykochemicznymi.

WWA są śladowymi składnikami pewnych naturalnych kopalin

Ich podstawowe źródło to procesy spalania:

Naturalne- pożary lasów, wypalanie łąk

Antropogeniczne- spalanie paliw, komunalne procesy spalania, dym papierosowy, motoryzacja

Toksyczność WWA

Badania na zwierzętach wykazały:

Selektywne uszkodzenie niektórych narządów i układów ( nabłonka, szpiku kostnego, jąder, tkanki układu chłonnego i oddechowego)

Działanie mutagenne ,  Działanie rakotwórcze (nowotwory w miejscu podania i innych narządach)

Działanie embriotoksyczne i teratogenne

Wymagania dotyczące zawartości WWA

Produkty suszone bezprzeponowo i wędzone/ grilowane wg wymagań niemieckich- max 2 mikrogry/kg 2ppb)

Tłuszcze roślinne

Niemcy- 25 mikrogramów/ kg           Wielka Brytania- 2 mikrogramy/kg         Hiszpania- 5 mikrogramów/ kg

Azotany: mają niewielką toksyczność i są wydalane w dużej ilości z moczem w postaci niezmienionej (90%).

Mogą one łatwo ulegać redukcji do azotynów pod wpływem:

enzymów wytwarzanych przez wiele rodzajów bakterii, które mogą bytować w produktach spożywczych oraz zasiedlać przewód pokarmowy zwierząt i ludzi (np. Coli, Bacillus).

W produktach spożywczych redukcja azotanów do azotynów może zachodzić w warunkach ograniczonego dostępu tlenu, w wyniku wykorzystania tlenu z jonów azotanowych do oddychania wewnątrzcząsteczkowe.

         Wszystkie te procesy powodują powstanie NO2- (azotynów)àmethemoglobinemia

Azotyny:       Toksyczne na skutek właściwości utleniających:

Zatruci ostre => utlenianie żelaza hemowego Fe2+ do Fe3+ i powstawanie methemoglobiny, która traci zdolność odwracalnego wiązania tlenu i dostarczania go do tkanek. Methemoglobinemia (niedotlenienie organizmu, osłabienie, ciemna czekoladowa krew, przy stężeniu MetHb większym niż 75% - śmierć w skutek niedotlenienia i uduszenia. Przy zatruciu ostrym – dużo witaminy C podawać!

Zatrucie przewlekłe:

unieczynnianie także innych biologicznie czynnych substancji w organizmie m. In. Enzymów żelazozależnych (np. cytochormu P-450)

utleniając karoten i witaminę A w spożytym pokarmie obniżają wartość biologiczną tych składników

stymulują oksydację kwasów tłuszczowych

utleniające działanie w stosunku do grup –SH białek powoduje ich mniejsze wykorzystanie

zaburzenia metabolizmu jodu (czynnik wolotwórczy) => obniżenie przyswajania jodu

Nadmierne wydalanie chlorków -> alkaloza, hipochleremia,

Azotyny są prekursorami nitrozoamin – związków o działaniu kancerogennym

ŹRÓDŁA jonów azotanowych III Przetwory mięsne, z peklowania, mogą być pozostałości regulowane prawnie. 50-250 mg/kg   Ziemniaki, warzywa – duże spożycie!

ŹRÓDŁA jonów azotanowych V  Warzywa i ziemniaki  Woda: Jony przekształcają się w jony anionowe a te wbudowywują się w białka roślinne!

Po pobraniu jonów azotanowych V działa reduktaza azotanowa po przekształcaniu do azotanowych III – reduktaza azotynowa.

Dlatego woda wodociągowa przed podaniem do picia musi być uzdatniania. Dopuszczalna zaw. w wodzie:

Azotany => 50mg/dm3        Azotyny => 0,5mg/dm3

Dioksyny i PcBs

Węglowodory chlorowane ( związki chloroograniczne)- pochodne alkanów, alkenów, cykloalkanów, benzenu, fenoli, bifenyli, trifenyli i in.

Ze względu na różną budowę mają odmienne właściwości fizykochemiczne i toksykologiczne.

Wspólne cechy węglowodorów chlorowanych:

Dobra rozpuszczalność w lipidach                Odkładanie się w tkankach organicznych bogatych w lipidy

Duża odporność na detoksykację                   Duża trwałość w środowisku zewnętrznym

Dioksyny   Potoczna nazwa grupy organicznych związków chemicznych będących pochodnymi oksantrenu. Składają się one z dwóch pierścieni benzenowych połączonych przez dwa atomy tlenu oraz od jednego do ośmiu atomów chloru przyłączonych do pierścieni benzenowych

Każda z pochodnych nazywana jest kongenerem. Dla dibeznenodioli istniej 75 możliwych kongenerów a dla bardzo zbliżonego budową i charakterem debenzenofuranu 135.

Z 75-u dioksyny, 7 jest bardzo toksycznych. Najbardziej niebezpieczny jest 2,3,7,8- tetrachlorodibenzenodioksyna (TCDD) a z dibenzenofuranów 2,3,7,8- tetradibenzofuran (TCDF)

Zwierzę              LD50 –TCDD [mikrogram/kg masy ciała

Świnka morska              1                     Małpa              70             Szczur              200                    

Pies              >300              Chomik              500

Całkowita toksyczność próbki określa się dodając zawartości poszczególnych dioksyny pomnożone przez odpowiadający im współczynnik toksyczności (TEF, ang. toxic equivalency factor)

W przypadku TCDD ma on wartość 1 a w przypadku innych dioksyny odpowiednio mniej np. -0,5, 0,01, 0,001

Otrzymuje się w ten sposób tak zwany równoważnik toksyczności, czyli TEQ (ang. toxic equivalency)

TEQ= [PCDDi] x TEFi + [PCDFi] x TEFi + [PCBi] x TEFi + ….

Dioksyny w niezamierzony sposób powstają w śladowych ilościach podczas różnych reakcji chemicznych prowadzonych w przemyśle oraz w trakcie spalania drewna i wszelkich związków organicznych.

Głównym źródłem dioksyny w środowisku naturalnym jest niekontrolowane spalanie odpadów komunalnych w piecach domowych, przestarzałych spalarniach bez oczyszczania spalin oraz spalanie odpadów na wolnym powietrzu.

Istotnym środkiem rozprzestrzeniania się dioksyny mogą być powszechnie używane produkty papierowe bielone chlorem, opakowania i jednorazowe środki higieny osobistej.

Toksyczność dioksyn

Największe zagrożenie ze strony dioksyn wiąże się z ich działaniem endokrynnym.

Ponieważ cząsteczka tych związków jest bardzo podobna do cząsteczki hormonów steroidowych, głównymi miejscami ich działania są męski i żeński układ rozrodczy, tarczyca, endometrium macicy, gruczoł mlekowy oraz inne organy.

Efekty działanie dioksyn

Mężczyźni:              Obniżenie poziomu testosteronu                 Nowotwory jąder             Zmniejszenie rozmiarów genitaliów          Zaburzenia spermatogenezy

Kobiety:              Zmiany hormonalne           Obniżenie płodności          Gruczolistość macicy        Dysfunkcje jajników

Efekty działania dioksan           Trudności z zachodzeniem i utrzymaniem ciąży           Bezpłodność

Wady urodzeniowej (m.in. rozszczepienie kręgosłupa, niewykształceni mózgu)        

Zmiany w stosunku płci ( mniej urodzeń chłopców)

Mniejsza zdolność uczenia się i koncentracji potomstwa ( zaburzenia funkcji tarczycy)

Inne skutki:      Chlorakne- zapaleniowo- alergiczne zmiany skóry, głównie na twarzy i rękach, nie reagują na antybiotyki, mogą utrzymywać się do 10 lat i pozostawiają głębokie blizny.

Hirsutyzm- występowanie nadmiernego owłosienia, owłosienia typu męskiego, nadmierna pigmentacja, zaburzenia systemu nerwowego

Immunosupresja (hamowanie procesu wytwarzania przeciwciał i komórek odpornościowych)

Zmiany metabolizmu tłuszczów;           Cukrzyca ( zmniejszona tolerancja glukozy)           Działanie rakotwórcze

Podczas barbarzyńskich bombardowań Wietnamu w latach 1962-1971 Amerykanie niszczyli dżunglę środkiem chemicznym „orange Agent” zawierającym dioksyne TCDD, niszcząc świadomie środowisko. Lekarze wietnamscy stwierdzili u ok. 2 tysięcy byłych żołnierzy wiele objawów zatrucia.

Po zakończeniu nalotu urodziło się mnóstwo dzieci z różnymi wadami np. bez mózgu. Spośród 1241 byłych żołnierzy amerykańskich, którzy mieli do czynienia z „orange Agent” stwierdzono wzrost zachorowalności na choroby nowotworowe o 100%.

1974 r- awaria w zakładach chemicznych w Severso ( Włochy). Do atmosfery przedostały się pyły zawierające pośród innych składników TCDD. Ludność miasta została ewakuowana. W wyniku tego wypadku wiele osób zostało porażonych trądem chlorowym (Chlorakne).

1 czerwca 1997 roku Międzynarodowa Agencja do Badań nad Nowotworami uznała2,3,7,8-TCDDza kancerogen typu A

Uważa się, że:   Nie istnieją bezpieczne poziomy dioksyn, stężenia rzędu nawet kilku części na trylion mogą dokonywać zniszczeń w tkankach zwierząt i ludzi

Niektóre spośród zdrowotnych skutków działania dioksyn pojawiają się przy poziomach, na jakie narażony jest w swym codziennym życiu. Wśród efektów niskostężeniowych są zmianami w układzie immunologicznym, zwiększona podatność na infekcję oraz anomalie w funkcjonowaniu tarczycy i wątroby

Wyższe stężenia dioksyn prowadzą do uszkodzeń płodów, opóźnień w rozwoju dzieci, obniżenia poziomu męskich hormonów płciowych, zmian proporcji płci noworodków oraz do cukrzycy i/ lub raka.

Bezpieczną dzienną dawkę dioksyn WHO określiło na 1 pg- TEQ/ kg ciężaru ciała/dzień a maksymalnie na 4pg- TEQ/ kg ciężaru ciała. Dzień (0,004ng/kg/dzień)

Dawka na poziomie 10pg- TEQ/ kg/ dzień może spowodować kumulacje dioksyn w stopniu stymulującym znacznie zakłócenia układu endokrynnego wydzielania hormonów.

Działanie zmierzające do ograniczenia dioksyn w środowisku:

Budowa spalarni odpadów komunalnych spełniających stosowne przepisy

Recykling odpadów komunalnych (kolorowe pojemniki), akcje uświadamiające i edukacyjne na temat postępowania z odpadami komunalnymi (szkoły)   Lokalne działania proekologiczne dotyczące postępowania z odpadami prowadzone przez samorządy terenowe ogranicza ilość produktów zawierających znaczną liczbę organicznych związków chloru np. papieru, impregnowanego drewna.

Spaliny z nowoczesnych spalarni odpadów komunalnych- 0,05 ng- TEQ/m­3

Spaliny z pieców domowych- 20ng- TEQ/m3

Np. palący się śmietnik- 100ng- TEQ/m3

Na terenach, gdzie wypalane są łąki i spalane odpady gospodarcze w piecach domowych zawartość dioksyn w roślinach liściastych sięga do 11 ng- TEQ/ kg, podczas gdy w produktach tych z terenów ekologicznych- 0,025-0,5 ng- TEQ/kg

Ołów    Droga inhalacyjna- wydajność wchłaniania ok. 40% z przewodu pokarmowego ok. 10%, przy czym u dzieci do lat 8- nawet 50%. Żelazo, wapń i fosforany obniżają wchłanianie z diety.

Prawie cały wchłonięty ołów wiąże się z błonami erytrocytów, stąd przenika do innych tkanek. Najszybciej trafia do płuc, wątroby, serca i nerek, ale jest stąd także szybko wydalany. Najwolniej, ale na najdłuższy czas odkłada się w tkance kostnej. Połowiczny czas wydalania ołowiu z organizmu człowieka wynosi od 2 do 30.

Działanie toksyczne ołowiu

Zatrucie ostre:    Kolka ołowicza (skurcze mięśni gładkich powodujące zaburzenia perystaltyki jelit), w przypadku dużych dawek- osłabienie, ból głowy, drżenie mięśniowe, halucynacje, drgawki, paraliż i śpiączka.

Zatrucie przewlekła:

Zaburzenia syntezy hemoglobiny (inhibicja enzymów biorących udział w biosyntezie hemu) i skracanie czasu przeżycia erytrocytów ( niedokrwistość)

Uszkodzenie OUN (encefalopatia ołowicza), u dzieci trwałe zmiany charakteryzujące się opóźnionym rozwojem (zwiększona pobudliwość, drażliwość, osłabiona zdolność uczenia się i koncentracji, niezborność ruchowa)

Neuropatia ołowicza przy wysokim i stosunkowo krótkim narażeniu

Podwyższenie ciśnienia krwi

Brak wystarczających dowodów rakotwórczego działania ołowiu u ludzi., ale uznany jest on za czynnik prawdopodobnie rakotwórczy.           Tymczasowo tolerowane pobranie tygodniowe (PTWI) 0,025mg/ kg m.c.

Zastępcze środki słodzące- substancje, które charakteryzują się słodkim smakiem, wielokrotnie przewyższającym słodycz sacharozy, przy jednocześnie niskiej wartości energetycznej i niskim indeksie glikemiczny

Wskaźnik glikemiczny- charakteryzuje stopień i tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu pokarmu. Ten wzrost powinien by równomierny i rozciągnięty w czasie

N – NITROZOAMINY:

Powstają w wyniku nitrozowania związków chemicznych zawierających II i III-rzędowe grupy aminowe. W pewnych warunkach prekursorami mogą być I-rzędowe aminy i IV rzędowe zasady aminowe: substancje zawierające grupę amidową lub azot w pierścieniu heterocyklicznym

działanie nitrozoamin:          bardzo szybko się wchłaniają z przewodu pokarmowego

ich metabolizm zachodzi głównie w wątrobie, a także w nerkach, płucach i przewodzie pokarmowym. Metabolity ulegają sprzężeniu z kwasem glukuronowym lub siarkowym i są wydalane z moczem.

Zbadano, że związki te są zdolne do pokonywania bariery łożyskowej, a z krwi przenikają także do mleka samic, a w przypadku ptaków do jaj.

Toksyczność => W badaniach na zwierzętach stwierdzono działanie kancerogenne. Najbardziej aktywne związki wywoływały uszkodzenia w miejscu kontaktu ze:

Skóry           Płuc (układ oddechowy, z dymem papierosowym)         Narządów wewnętrznych ( żołądek, wątroba ) – dostają się z układu pokarmowego. Głównie wątroba narażona na działanie metabolitów.

Nitrozoaminy w żywności:

Produkty białkowe, których mogą występować prekursory aminowe. Zalicza się tu ryby, mięso i produkty mięsne, mleko i produkty mleczne

Ryby => W rybach powstają podczas wędzenia. Dlatego lepsze grillowanie, gdy ryby są dobrze przyprawione, bo przyprawy mają dużo związków fenolowych.

W wyrobach mięsnych dostarczają ich procesy peklowania

Wśród mlek największa zawartość oznaczono w mleku w proszku

A wśród serów najwięcej jest w serach podpuszczkowych

Zawarte są również w słodzie, powstają w nim podczas jego suszenia. Ale piwo ma dużo polifenoli więc zaleca się grillowanie w obecności piwa.

) N – NITROZOAMINY:      Powstają w wyniku nitrozowania związków chemicznych zawierających II i III-rzędowe grupy aminowe. W pewnych warunkach prekursorami mogą być I-rzędowe aminy i IV rzędowe zasady aminowe: substancje zawierające grupę amidową lub azot w pierścieniu heterocyklicznym

CZYNNIKIEM NITROZUJĄCYCYM => są rożne pochodne kwasu azotowego III których źródłem są azotany i azotyny.

CZYNNIKI NITROZOWANYM są aminokwasy, białka, peptydy, aminy, a także niektóre zanieczyszczenia ksenobiotyczne żywności (antybiotyki, pestycydy, alkaloidy tytoniu)

Katalizatory reakcji nitrozowania:

Mikroorganizmy => enterokoki i pleśnie                 PH => optimum 3-4

Temp. => szybkość reakcji zwiększa się w miarę podnoszenia temp., szczególnie powyżej 100oC

Jony halogenkowe (J > Br > Cl). Ich działanie zależy od pH. Przy pH 4,5-5 działają hamująco.

Formaldehyd np. w dymie wędzarniczym

Tiocyjaniany           Związki karbonylowe, kwas solny i detergenty

Inhibitory => są to związki które wykazują działanie przeciwutleniające przez co usuwają czynnik nitrozujący, redukując go do tlenku azotu:         Kwas askorbinowy i askorbiniany            Polifenowe (tanina) – związki fenolowe

Tokoferole                NasSO3                glutation                tanina                siarczyn sodu i jego pochodne        gallusan propylu         palimtynian askorbylu

 

Dawka na poziomie 10pg- TEQ/ kg/ dzień może spowodować kumulacje dioksyn w stopniu stymulującym znacznie zakłócenia układu endokrynnego wydzielania hormonów.

GOITRYNA -

Substancje wolotwórcze- utrudniające wykorzystanie jodu przez organizm. Występują głównie w roślinach kapustowatych (Brassica) a także w soi.

W rzepaku i kapuście występuje progoitryna, która w organizmie przekształca się do goitryny ( 5- winylooksazolidynotrion- 2 –WOT). Związek ten uniemożliwia wbudowywanie jodu w pierścień tyrozyny lub tyroniny i wytwarzanie (L- tyroksyny i L- trójjodotyroniny) hormonów tarczycy.

W niektórych krajach np. w Wielkiej Brytanii, Finlandii, Australii, stwierdzono występowanie przypadków wola u dzieci związane z karmieniem krów przetworami rzepaku i przechodzeniem goitryny do mleka.

Występujące powszechnie w roślinach kapustowatych izotiocyjaniany nie wpływają na syntezę tyroksyny, a hamują jedynie gromadzenie jodu w tarczyce.

W tym przypadku jod dodawany w postaci jodku potasowego do pożywienia ( sól jodowana), zapobiega szkodliwemu działaniu tiocyjanianów. Podawanie jodków reaktywuje jednak biosyntezy tyroksyny, zahamowanej przez goitryny.

Węglowodory chlorowane – zw. chlorogeniczne:

-pochodne kilku pierścieniowych węglowodorów

-duża trwałość w środowisku zewnętrznym

-duża odporność na detoksykację – odkładają się tkankach.

- np. DDT – dichlorodifenylotrichloroetan (środek do zwalczania owadów, ograniczał w krajach tropikalnych malarię, żółtą febrę, ADI 0,002kg.kg mc., zabijał pchły pluskwy, stonkę (nagroda Nobla za odkrycie!

-W Polsce zakazane używanie DDT, ale produkuje się jeszcze w Ameryce na potrzeby Indii itp.-np. HCH , Aldryna, itp. Bla

Toksyczne działanie węglowodorów chlorowanych DDT:

-zaburzenia w procesach enzymatycznych

-działanie na OUN (bo kumulacja w lipidach i tkance mózgowej)

-wpływ na szpik kostny i obraz krwi

-wpływa na układ odpornościowy

-są to czynniki pobudzające receptor estrogenowy

-przyspieszanie procesów kancerogennych

ZRÓDŁA:  -mleko, przetwory mleczne, ryby, jajca, tłuszcze warzywa: więc większość krajów rozwiniętych zaprzestała stosowania!

Syntetyczne stilbeny jak: dietylostilbenstrol (DES), heksoestrol, dieenestrol są bardzo wolno metabolizowane w organizmie zwierząt. Są to preparaty o silnej aktywności estrogennej.

DES bardzo łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego, a wydalany jest głównie z moczem, po częściowym metabolizowaniu przez hydroksylację.

Stwierdzono, że DES jest rakotwórczy dla wielu gatunków zwierząt i dla człowieka.

Toksyczne metale ciężkie

W organizmie człowieka występują także w ilościach śladowych metale, których rola biologiczna nie została dotąd wykazana. Są natomiast liczne dowody na ich toksyczne oddziaływanie na organizm, związane z m.in. ich tendencją do kumulowania się. Należą do nich: arsen, ołów, kadm, rtęć ( kumuluje się w nerkach) oraz glin.

Charakterystyczne cechy szkodliwych metali ciężkich

...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed