Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

OZNACZENIE KAZEINY WEDŁUG WALKERA- metoda techniczna, zasada oznaczenia polega na zablokowaniu formaliną grup aminowych, białek i ujawnienie wolnych grup karboksylowych oznaczonych przez miareczkowanie wodorotlenku sodowego wobec fenyloftaleniny. 

ODCZYNNIKI:

*wodorotlenek sodowy;

*fenyloftalenina (2%roztworu w alkoholu etylowym)

*formalina; roztwór 20%

WYKONANIE: do kolby stożkowej wlać 10cm3 mleka, dodać 0,5cm3 roztworu fenyloftaleninowego i miareczkować roztworem NaOH do otrzymania lekko różowego zabarwienia. Następnie dodać 2cm3 formaliny. Ponownie miareczkować 0.1N roztworu NaOH do lekko różowego zabarwienia

OZNACZANIE KAZEINY W MLEKU WEDŁUG SCHLOSSMANNA- polega na wytraceniu jej odpowiednim odczynnikiem, przemyciu, potem spaleniu sposobem Klejdahla z otrzymanej ilości azotu oblicza się zawartość kazeiny według Schlossmanna kazeina mleka wydziela się następująco:

*w zlewce o pojemności 100ml rozcięcia się 10ml mleka, 50ml wody i ogrzewa na łaźni wodnej do temp.40stopni. następnie wciąż mieszając zawartość zlewki dodaje się małymi porcjami 1ml :

*nasyconego roztworu ałunu potasowego, jeśli nie wystąpi wytrącenie kazeiny dodaje się jeszcze kroplami 0,5ml nasyconego roztworu ałunu:

*strąconą kazeinę zbiera się na bez azotowym sączku, a do przysączu dodaje się trochę roztworu ałunu. Jeśli kazeina wytrąca się w dalszym ciągu należy osad znowu przesączyć i postępować jak poprzednio aż do całkowitego wytrącenia kazeiny i następnie spalać ją wraz z sączkiem metodą Klejdahla.

*Znalezione procentowe ilości azotu przelicza się na procent zawartości kazeiny w mleku stosuje mnożnik 6,38.

OZNACZANIE ALBUMINY I GLOBULINY W MLEKU:

*z przesączu po wytrąceniu kazeiny z mleka ałunem wytrąca się albuminę i globulinę dodając 6-10ml roztworu kw. Garbnikowego:

*po wlaniu roztworu garbnikowego i po wymieszaniu płynu pozostawia się w spokoju do osadzenia białek:

*przemyty i zebrany na bez azotowym sączku osad spala się sposobem klejdahla:

*z otrzymanej ilości azotu oblicza się procentową zawartość albuminy i globuliny łącznie stosując mnożnik 6,34 roztworu kw. Garbnikowego, 4gr kw. garbnikowego rozpuszcza się w 8ml 25% kw. octowego z dodatkiem 190ml 50% alkoholu:

*metoda klejdahla (metoda odwoławcza) jest to najmniej stosowana metoda oznaczania azotu ogólnego, analiza przebiega w 3 etapach: 1: mineralizacja próbki 2: destylacja amoniaku parą wodną 3: miareczkowanie.        

Mineralizację badanej substancji organicznej zawartości azotu przeprowadza się przy pomocy stężonego kw. siarkowego w obecności katalizatorów (SiCu SiK) związki organiczne ulegają utlenieniu, do CO2 i H2O zawarty azot wydziela się w postaci amoniaku tworząc w środowisku kw. siarkowego sól amonową. Mineralizację przeprowadza się do momentu uzyskania się klarownego i bezbarwnego roztworu, następnie zmineralizowaną próbkę należy zalkalizować przez dodanie NaOh, co powoduje wydzielenie amoniaku z soli amonowej.

Wykonanie oznaczenia tłuszczu: metoda Wangulika

·   Do łódeczki tłuszczomierza odważyć 3 kg sera z dokładnością do 0,01g. łódeczkę umieścić w tłuszczomierzu i przez górny otwór wlać taką ilość kw. siarkowego, aby przykryć łódeczkę wraz z serem, po wymieszaniu  zawartości (bez odwracania tłuszczomierza) wstawić do łaźni wodnej o temp 65- 70 C na ni mniej niż 45 minut, a w przypadku serów twarogowych z dodatkami i topionych, co najmniej na 60 min. W czasie ogrzewania zawartość tłuszczomierza mieszać 8-10 razy do chwili całkowitego rozpuszczenia sera. Następnie wyjąć go z łaźni i dodać 1 cm3 alkoholu izoamylowego oraz dopełnić tluszczomierz kwasem siarkowym do działki 30 na skali tłuszczomierza.

·   Tłuszczomierz zakorkować i wymieszać zawartość przez 10 – krotne odwracanie a następnie wstawić do łaźni wodnej o temp 65-70 C na 5 minut. Następnie wirować 5 minut w wirowce, po cym wyjąc i ponownie umieścić w łaźni na 5 minut o temp i na czas jak wyżej.

·   Zawartość tluszczomierza powinna być w całości zanurzona w wodzie. Następnie sprawdzić na skali tłuszczomierza dolny poziom słupka tłuszczu i uregulować go za pomocą korka do poziomu działki zerowej.

Wykonanie oznaczenia tłuszczu: METODA GERBERA

·   Polega na odczytaniu objętości słupka tłuszczu wydzielonego przez wirowanie z określonej ilości mleka uprzednio zadanego stężonym kwasem siarkowym w celu rozpuszczenia otoczek, kuleczek tłuszczowych, kazeiny i innych białek.

·   Do tłuszczomierza wprowadzamy 10 ml kwasu siarkowego i 11 ml mleka a następnie 1 ml alkoholu izoamylowego(ułatwia proces wydzielenia tłuszczu, sprzyja rozgraniczeniu fazy wodnej i tłuszczowej)

·   Wstawiamy do łaźni wodnej na 5-10 min –  w temp 65-70 C. Następnie wirujemy przez 5 minut i odczytujemy na skali % zawartość tłuszczu wg menisku dolnego.

 

OZNACZENIE KAZEINY WEDŁUG WALKERA- metoda techniczna, zasada oznaczenia polega na zablokowaniu formaliną grup aminowych, białek i ujawnienie wolnych grup karboksylowych oznaczonych przez miareczkowanie wodorotlenku sodowego wobec fenyloftaleniny. 

ODCZYNNIKI:

*wodorotlenek sodowy;

*fenyloftalenina (2%roztworu w alkoholu etylowym)

*formalina; roztwór 20%

WYKONANIE: do kolby stożkowej wlać 10cm3 mleka, dodać 0,5cm3 roztworu fenyloftaleninowego i miareczkować roztworem NaOH do otrzymania lekko różowego zabarwienia. Następnie dodać 2cm3 formaliny. Ponownie miareczkować 0.1N roztworu NaOH do lekko różowego zabarwienia

OZNACZANIE KAZEINY W MLEKU WEDŁUG SCHLOSSMANNA- polega na wytraceniu jej odpowiednim odczynnikiem, przemyciu, potem spaleniu sposobem Klejdahla z otrzymanej ilości azotu oblicza się zawartość kazeiny według Schlossmanna kazeina mleka wydziela się następująco:

*w zlewce o pojemności 100ml rozcięcia się 10ml mleka, 50ml wody i ogrzewa na łaźni wodnej do temp.40stopni. następnie wciąż mieszając zawartość zlewki dodaje się małymi porcjami 1ml :

*nasyconego roztworu ałunu potasowego, jeśli nie wystąpi wytrącenie kazeiny dodaje się jeszcze kroplami 0,5ml nasyconego roztworu ałunu:

*strąconą kazeinę zbiera się na bez azotowym sączku, a do przysączu dodaje się trochę roztworu ałunu. Jeśli kazeina wytrąca się w dalszym ciągu należy osad znowu przesączyć i postępować jak poprzednio aż do całkowitego wytrącenia kazeiny i następnie spalać ją wraz z sączkiem metodą Klejdahla.

*Znalezione procentowe ilości azotu przelicza się na procent zawartości kazeiny w mleku stosuje mnożnik 6,38.

OZNACZANIE ALBUMINY I GLOBULINY W MLEKU:

*z przesączu po wytrąceniu kazeiny z mleka ałunem wytrąca się albuminę i globulinę dodając 6-10ml roztworu kw. Garbnikowego:

*po wlaniu roztworu garbnikowego i po wymieszaniu płynu pozostawia się w spokoju do osadzenia białek:

*przemyty i zebrany na bez azotowym sączku osad spala się sposobem klejdahla:

*z otrzymanej ilości azotu oblicza się procentową zawartość albuminy i globuliny łącznie stosując mnożnik 6,34 roztworu kw. Garbnikowego, 4gr kw. garbnikowego rozpuszcza się w 8ml 25% kw. octowego z dodatkiem 190ml 50% alkoholu:

*metoda klejdahla (metoda odwoławcza) jest to najmniej stosowana metoda oznaczania azotu ogólnego, analiza przebiega w 3 etapach: 1: mineralizacja próbki 2: destylacja amoniaku parą wodną 3: miareczkowanie.        

Mineralizację badanej substancji organicznej zawartości azotu przeprowadza się przy pomocy stężonego kw. siarkowego w obecności katalizatorów (SiCu SiK) związki organiczne ulegają utlenieniu, do CO2 i H2O zawarty azot wydziela się w postaci amoniaku tworząc w środowisku kw. siarkowego sól amonową. Mineralizację przeprowadza się do momentu uzyskania się klarownego i bezbarwnego roztworu, następnie zmineralizowaną próbkę należy zalkalizować przez dodanie NaOh, co powoduje wydzielenie amoniaku z soli amonowej.

Wykonanie oznaczenia tłuszczu: metoda Wangulika

·   Do łódeczki tłuszczomierza odważyć 3 kg sera z dokładnością do 0,01g. łódeczkę umieścić w tłuszczomierzu i przez górny otwór wlać taką ilość kw. siarkowego, aby przykryć łódeczkę wraz z serem, po wymieszaniu  zawartości (bez odwracania tłuszczomierza) wstawić do łaźni wodnej o temp 65- 70 C na ni mniej niż 45 minut, a w przypadku serów twarogowych z dodatkami i topionych, co najmniej na 60 min. W czasie ogrzewania zawartość tłuszczomierza mieszać 8-10 razy do chwili całkowitego rozpuszczenia sera. Następnie wyjąć go z łaźni i dodać 1 cm3 alkoholu izoamylowego oraz dopełnić tluszczomierz kwasem siarkowym do działki 30 na skali tłuszczomierza.

·   Tłuszczomierz zakorkować i wymieszać zawartość przez 10 – krotne odwracanie a następnie wstawić do łaźni wodnej o temp 65-70 C na 5 minut. Następnie wirować 5 minut w wirowce, po cym wyjąc i ponownie umieścić w łaźni na 5 minut o temp i na czas jak wyżej.

·   Zawartość tluszczomierza powinna być w całości zanurzona w wodzie. Następnie sprawdzić na skali tłuszczomierza dolny poziom słupka tłuszczu i uregulować go za pomocą korka do poziomu działki zerowej.

Wykonanie oznaczenia tłuszczu: METODA GERBERA

·   Polega na odczytaniu objętości słupka tłuszczu wydzielonego przez wirowanie z określonej ilości mleka uprzednio zadanego stężonym kwasem siarkowym w celu rozpuszczenia otoczek, kuleczek tłuszczowych, kazeiny i innych białek.

·   Do tłuszczomierza wprowadzamy 10 ml kwasu siarkowego i 11 ml mleka a następnie 1 ml alkoholu izoamylowego(ułatwia proces wydzielenia tłuszczu, sprzyja rozgraniczeniu fazy wodnej i tłuszczowej)

·   Wstawiamy do łaźni wodnej na 5-10 min –  w temp 65-70 C. Następnie wirujemy przez 5 minut i odczytujemy na skali % zawartość tłuszczu wg menisku dolnego.

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed