Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

1.definicja higieny zwierzat i jej podstawowe cele jest to nauka badajaca warunki srod. i opracowujaca takie normy dla pomieszczen żywienia zasad uzytkowania aby przyczynialty się do poprawy stanu zdrowia, produkcyjności. CELE *eliminowanie wpływów czynnikow szkodliwych dla zwierzat *kształtowanie warunkow otoczenia w sposób umozliwaijacy utrzymanie zw gosp *badanie wszelkich czynnikow środowiska wpływających na dobrostan zwierzat( klimat ,gleba,intensywność i rodzaj promieniowania powietrza, rodzaj jakość paszy, sposoby pielęgnacyjne zwierzat) *określenie wymogow i norm jakie musza być spełnione do stworzenia właściwych warunkow hodowli i uzysk zwierzat *stworzenie warunkow do uzyskania wysokiej wydajności 2. PARAMETRY SKLADAJACE SIĘ NA MIKROKLIMAT a) fizyczne-temp, wilgotność ,oświetlenie ,ochładzanie ,ruch powietrza cisnienie atmosferyczne ,halas b) chemiczne(gazy)- amoniak ,siarkowodor ,dwutlenek wegla tlenek wegla, odory c) biologiczne- zaw makro i mikroorganizmow(owady pasożyty bakterie wirusy) d) mechaniczne- kurze, pyly 3,PARAMETRY POWIETRZA SKLADAJACE SIĘ NA  MIKROKLIMAT 1)parametry fizyczne- temp wilgotność oświetlenie ochłodzenie ruch powietrza cisnienie atmosferyczne halas 2)parametry chemiczne- amoniak siarkowodor CO2 , CO odory 3. parametry biologiczne zawartość makro i mikroorganizmow –owadow pasożytów bakterii i wirusow 4)parametry mechaniczne –kurze, pyly 4. WYMIENIC CZYNNIKI WPLYWAJACE NA KSZTALTOWANIE SIĘ MIKROKLIMATU *wentylacja której celem jest usuniecie szkodliwych gazow i nadmiaru pary oraz doprowadzenie świeżego powietrza *warunki atmosf *obsada zwierzat * wskaźnik kubaturowy (ile m3 powietrza przypada na 1 szt ) *ciepłochłonność budynku * stan sanitarno- higieniczny w budynku *system utrzymania 5. JAKIE ELEMENTY UWZGLEDNIA SIĘ PRZY OCENIE MIKROKLIMATU? *pore roku * pore dnia(powinno się robic pomiary ok. godz. 7,13,21) *miejsce wykonywania pomiarow(powinno się Mierzyc w 3 punktach najlepiej po przekatnej) pomiar powtórzyć 3x *wysokość pomiaru( na wys grzbietu zwierzat) wyniki porównujemy z normami 6.TERMOLEGULACJA FIZYCZNA I CHEMICZNA U ZWIERZTA GOSPODARSKICH termoregulacja zadaniem jest utrzymanie rownowagi pomiedzy procesme utrzymania ciepla a jego oddawaniem ze względu na właściwości termoregulacyjne wyróżniamy 3gr  *zmiennocieplne temp cialazmienia się wraz z temp środowiska (ryby gady owady) *roznocieplne stala temp ciala zapadających w sen zimowy(hibernacja) lub sen letni (estymacja) *stałocieplne uzależnione od temp otoczenia i utrzymanie stalej temp ciala w miare możliwości na tym samym poziomie (zw gospodarskie) układ termoregulacyjny  *termoreceptory- umieszczone sa w skorze reaguja na 0,3 ºC *osrodek termoregulacji- znajduje się w podwzgórzu odbiera bodzce znajdujące się w przedniej i tylnej czesci podwzgórza w przedniej czesci podwzgorza termoregulacja które odpowiada za utrate ciepla a w tylnejosrodek chemiczny za produkcje ciepla 7. DLACZEGOZWIERZETA GOSP NALEZA DOZWIERZ STALOCIEPLNYCH stałocieplne- uzależnione od temp otoczenia i utrzymanie stalej temp ciala w miare możliwości na tym samym poziomie (zw gosp) Zwierzęta stałocieplne utrzymuja stala temp ciala przy czym w zależności od warunkow termicznych otoczenia i innych czynnikow środowiskowych a także w zależności od stopnia sprawności mechanizmow termoregulacyjnych może ona ulegac pewnym zmianom co jest zjawiskiem fizjologicznym. W tej gr mieszca się wszystkie gatzwierz gospod Cieplota ich ciala ksztaltuje się w granicach 37,5-42ºC 8.SCHARAKTERYZUJ SPOSOBY UTRATY CIEPLA Z ORGANIZMU ZWIERZECEGO *radiacja- wypromieniowanie zalezy od obecności w otoczeniu gazow lub cial o niższych temp Utrata zachodzi wtedy gdy istnieje roznica temp miedzy skora a obiektami otoczenia. Udzial promieniowania podczerwonego stanowi ok. 50% strat u owiec ok. 60% u swin . zwierzęta przyjmuja również cieplo na drodze promieniowanianp przy zastosowaniu promiennikow podczerwieni w dogrzewaniu prosiat kurczat cielat. *konwekcja- unoszenie powodowane jest nizsza temppowietrzai jego ruchem. Jest to unoszenie ogrzanego powietrza i napływanie na to miejsce zimnego. Straty zaleza od  roznicy temp skory zw i temp powietrza, cisnienia atm , prędkości ruchu powietrza i pokrywy wlosowej zw o rzadkiej sierści SA bardziej podatne na straty ciepla w wyniku ruchu powietrza niż zw z gesta pokrywa wlosowa *kondukcja przewodzenie odbywa się przez kontakt z cialami o niższej temp, strart ciepla zachodza przy zetknieciu się z legowiskiem o tempnizszej niż temp skory. Straty ciepla na tej drodze zaleza od  właściwości termoregulacyjnych podlogi oraz izolacji termicznej zw *ewaporacja  - parowanie zalezy od wilgotonosci powietrza odbywa się przezskore i układ oddechowy 9.DEFINICJA STREFY OBOJETNOSCI CIEPLNEJ OD CZEGO ZALEZY JEJ WIELKOSC I  PODAC JEJ WARTOSC DLA ZWIERZAT GOSP strefa oboj. Cieplnej jest to przedzial temp środowiska w którym odbywa się przemiana materii zalezy od gatunku zwierzecia wieku stanu fizjolog plci masy ciala odzywiania stanu okrywy wlosowej przystosowaniado określonej temp produkcjizw owce-3-20 krowy 0-15 swinie-0-15 prosieta 32-34 kurczeta do 35 10.DLACZEO ZWIERZETA MLODE NOWONARODZONE SA SZCZEGÓLNIE WRAZLIWE NA NISKIE TEMP POWIETRZA ? najbardziej SA wrażliwe prosięta i pisklęta do 2-3 tyg zachowuja się jak zw zmiennocieplne maja slabo rozwinięte osrodki termoregulacji a także okrywe wlosowa. Prosięta powinny mieć zapewniona temp 32-34 Wplyw niskich temp powietrza u zw *szczegolie wrażliwe SA zw mlode które nie maja w pelni wyksztalconego osrodkatermoregulacji **prosięta kurczęta po urodzeniu wymagaja temp 42-34 w przeciwnym razie dochodzi u nich do wychlodzenia *powstanie „syndromu  słabego prosięcia” przebywanie w niskich temp powoduje ze zw nie SA w stanie wyssacodpowioedniej ilości siary *niskie temp powoduja anemizacje blon sluzowych –stan obniżonej odporności blon sluzowych co sprzyja rozwojowi patogenow 11.WPLYW NISKIEJ TEMMP I WYSOKIEJ WILGOTNOSCI NA ORGANIZM ZW LUB ODWROTNIE WYSOKIEJTEMP A NISKIEJ WILGOTNOSCI wpływ wysokiej temp pow na organizm *powstanie stresu cieplnego który obniza produkcyjność zwierz *w zamokniętych pomieszczeniach i niedostatecznej wentylacji i ruchu powietrza oraz w czasie letniego transportu zw powstaja warunki do ostrego lub chronicznego przegrzania, udaru *u samic powoduje spadek nasilenia objawow rui a w konsekwencji zmniejszenie skuteczności unasienień *wczesna śmierć zarodkow *u samcow zaburzenia spermatogenezy spadek ruchliwości i koncentracji plemnikow *obniza się poziom cial odpornościowych  we krwi i mleku oraz gorsze ich wykorzystanie przez noworodki co często prowadzi do wystepowania schorzen chorobowych wpływ niskiej temp  *powstanie „syndromu słabego prosięcia” zwierzęta nie SA w stanie wyssac odpowiedniej ilości siary która jest bardzo wazna dla ich odporności *powoduje anemizacje blon sluzowych stanobnizonej odporności blon sl co sprzyja rozwojowi patogenow 12.PRZYGOTOWANIE TERMOHIGRAFU DO BADAN TERENOWYCH przed uruchomieniem należy *założyć na beben zegarowy tasme (termogram) która należy oznaczyc czyli wpisac miejsce , date godz. * napełnić końcówkę pisaka tuszem *wycechowac przyzad za pomoca klucza lub sruby , ustawic temp wedlug wzorcowego termometru retciowego 13.ŹRODLA WILGOTNOSCI W POMIESZCZENIACH INWENTARSKICH a)parowanie fizjologiczne to proces parowania z powlok zewn i drog oddechowych org zw, wielkość tego parowania zlezy od gatunku masy ciala i wrunkow termiczno-wilgotnosciowych b)parowanie fizyczne to parowanie ze wszystkich powierzchni mokrych powierzchni wew pomiesczen – ścian,podlogi, sufitu, oraz ściółki nawozu, wilgotnej pary ; ewaporacja ta stanowi 10-25% a w pomieszczeniach obficie spłukiwanych woda może przekraczac 40% w budynkach dogrzewanych wynosi 25-40% a w pozostałych 10-25% c)para wodna zpowietrza zew dostaje się do budyku podczas wentylacji i stanowi ok. 5-15% ogolnej zaw pary wodnej powietrza w pomieszczeniach co uzależnione jest od pory roku oraz intensywności wymiany powietrza latem 15% zima5% 14.WYMIENIC WSKAZNIKI HIGROMETRYCZNE CHARAKTERYZUJACE WILGOTNOSC POWIETRZA W POMIESZCZENIACH DLA ZWIERZAT *wilgotność bezwzgledna *wilgotność max *wilg. wzgledna *niedosyt wilg fizycznej *niedosyt wilg fizjologicznej *punkt rosy 15.DEFINICJA POSZCZEGOLNYCH WSKAZNIKOW HIGROMETRYCZNYCH (zasady obliczania i ich interpretacja)  a)wilgotność bezwzgledna to aktualna zawartość pary wodnej w powietrzu wyrazona [g]/m3 oznaczona litera „e” Optymalna wilgotność bezwzgl dla zw gospod wynosi 5-9g/m3 przy czym w praktyce dochodzi do 15g/m3 b)wilgotność max  jest to max zawartość pary wodnej jaka w danej temp i przy danym cisnieniu atmosf może znaleźć się w powietrzu ; dla każdej temp jest scisle okreslona max zaw pary wodnej i oznacza się ja litera „E” = g/m3 E10ºC=9,42 g/m3 ; E20ºC=17,31 g/m3 c)wilgotność wzgledna- wskazuje stopien nsycenia powietrza para wodna, jest ona odwrotnie proporcjonalna do temp powietrza oznaczamy ja litera „R” R=e/E·100% ; R-wilgot wzgledn e-wilgot bezwzgl E-wilgotn max (max prężność pary wodnej) wilgotność wzgl waha się 60-85% w budynkach dogrzewanych 60-70% pozostale 70-85% d)niedosyt wilgotności fizycznej jest t...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed