Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

1) WODY PODZIEMNE I POWIERZCHNIOWE

Charakterystyka wód :

Wody podziemne – stały skład fiz- chemiczny, temperatura , przeważnie nie zawierają O ,zachodzą w nich procesy redukcyjne , występuje H2S, CO2  agresywny,  duża zawartość żelaza i manganu, mniejsza liczba zanieczyszczeń, w głębszych warstwach są bardzo mineralizowane.

Wody powierzchniowe – zmienny skład fiz- chem. ,  temperatura waha sie od 0-250C , natlenienie w granicach 100% nasycenia , częste przesycenie tlenem nasyconym ,  mało zróżnicowany stan mineralny , zależny od stanu zróżnicowania zlewni są dużo bardziej zanieczyszczone niż wody podziemne , zanieczyszczenia antropogeniczne , duża liczba glonów wpływa nie korzystnie na proces uzdatniania takiej wody (im starszy akwen tym jest bardziej zanieczyszczony) , w wodach stojących dużo częściej stwierdza się procesy eutrofizacji.

Cechy fizyczne wody : barwa , mętność , smak , zapach , temperatura ,

Skład wód podziemnych zależy od rodzaju i budowy skał, z którymi się kontaktują, stopnia ich zwietrzenia i uziarnienia, prędkości ruchu wody oraz stopnia kontaktu z wodami powierzchniowymi i opadowymi.

Procesy kształtujące skład wód podziemnych:

- Utlenianie i redukcja ( mają wpływ na zdolności migracyjne pierwiastków)

- Ługowanie i strącanie ( do wody mogą przechodzić różne jony )

- Hydratacja i hydroliza

- Wietrzenie

- Sorpcja (zależy od właściwości sorbentów: stopnia rozdrobnienia ,składu mineralnego frakcji iłowej , zawartości substancji organicznej)’ Desorpcja – proces odwrotny do wymiany jonowej, jest wynikiem dązenia do zachowania stanu rownowagi procesow jednostkowych), wymiana jonowa i procesy membranowe

- Migracja

- Procesy biochemiczne

Do substancji występujących w wodach podziemnych należą:

tlen rozpuszczony, dwutlenek węgla, siarkowodór, azot, wodorowęglany i węglany, siarczany, chlorki, wapń, magnez, sód, potas, żelazo (Obecność żelaza w wodzie jest skutkiem wietrzenia zasadowych skał magmowych, osadowych a także utleniania i hydrolizy skał siarczkowych)

- mangan (  Jego źródła to: procesy wietrzenia i ługowania skał magmowych i osadowych.)

- związki azotu ( azot amonowy, azotanowy, azotynowy )

- zanieczyszczenia nieorganiczne ( metale ciężkie)

- zanieczyszczenia organiczne ( związki humusowe, produkty przemiany materii organizmów, związki pochodzące z rozkładu organizmów obumarłych )

Czynniki wpływające na skład wód powierzchniowych:

-budowa geologiczna zlewni i wielkość kompleksu sorpcyjnego;

-topografia zlewni;

-głębokość zbiorników wód i ich lokalizacja w stosunku do źródeł emisji zanieczyszczeń;

-sposób użytkowania wód;

-procesy wietrzenia i rozpuszczania minerałów budujących zlewnię;

-sposób i stopień zagospodarowania zlewni;

-procesy fizyczne zachodzące w wodzie  sedymentacja , sorpcja)

-procesy chemiczne zachodzące w wodzie(hydroliza, reakcje redox)

-warunki atmosferyczne (temperatura, opady)

-prędkość i natężenie przepływu wody;

-wielkość powierzchni kontaktu wody z powietrzem atmosferycznym

-rodzaj organizmów wodnych i ich aktywność biologiczna

-mieszanie się wód o różnym składzie;

Podział domieszek i zanieczyszczeń ze względu na ich stan skupienia:

Kryterium podziału

Elementy

OGÓLNY

-radioaktywne, bakteriologiczne, chemiczne,fizyczne

STAN SKUPIENIA

-gaz, ciecz, ciało stałe

POCHODZENIE

-subst. organiczne, subst. nieorganiczne

NATURALNOŚĆ

-naturalne, syntetyczne

ROZPUSZCZALNOŚĆ

W WODZIE

-rozpuszczalne: zdysocjowane, niezdysocjowane

-nierozpuszczalne:koloidy,zawiesiny

DZIAŁANIE NA ORGANIZMY

-toksyczne:kancerogenne,teratogenne

-obojętne

TRWAŁOŚĆ

-podatne na biodegradację, niepodatne na biodegradację

OBSZAR POCHODZENIA

-punktowe, obszarowe

 

2).  Wymagania dotyczące wody do picia:

określa  Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 listopada 2002 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.Rozporządzenie określa wymagania dotyczące m. in. jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,  w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne, organoleptyczne; minimalną częstotliwość i miejsca pobierania próbek do badania oraz zakres badania wody Woda powinna być bezpieczna dla zdrowia nie powinna zawierać mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej zagrożenie zdrowia  oraz bakterii wskaźnikowych i substancji chemicznych.

WSKAŹNIK

JEDNOSTKA

DOPZAWARTOŚĆ

Barwa

mgPt/dm3

15

Mętność

mgSiO2/dm

1

Odczyn

pH

6,5-9,5

Twardość og

mgCaCO3/dm3

60-500

Smak

 

akceptowalny

Zapach

 

akceptowalny

Amoniak

mg/gm3

0,5

Chlorki

 

250

Mangan

mgMn/dm3

0,05

Żelazo

mgFe/dm3

0,2

Siarczany

 

250

Pestycydy

 

0,10

Trichlorometan chloroform)

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. UKŁADY TECHNOLOGICZNE OCZYSZCZANIA WÓD PODZIEMNYCH I POWIERZCHNIOWYCH

 

Wody podziemne – należy usunąć z nich związki żelaza i manganu do dopuszczalnych granic oraz agresywny dwutlenek węgla. Wody podziemne są zazwyczaj bezpieczne pod względem bakteriologicznym.

1) Układ grawitacyjny:

1 – napowietrzanie otwarte

2 – osadnik do zatrzymania wytrąconej zawiesiny

3 – filtracja na filtrach grawitacyjnych ze złożem piaskowym pokrytym tlenkami żelaza i manganu

4- dezynfekcja

W średnich i dużych zakładach oczyszczania wody zawierającej oprócz żelaza również mangan.

2) Układ ciśnieniowy                       

1- napowietrzanie ciśnieniowe

2- filtracja ciśnieniowa

3-dezynfekcja

Gdy nie ma agresywnego CO2 albo zasadowość jest powyżej 5 mval/dm3.

Może być żelazo i mangan, brak substancji organicznej, wysoka barwa ale niska mętność.

3) 

1-napowietrzanie ciśnieniowe

2-filtracja I stopnia

3-filtracja II stopnia

4-dezynfekcja

Stosujemy jeżeli Fe jest więcej niż 3mg/dm3. Brak związków organicznych. Gdy nie ma agresywnego CO2 albo zasadowość jest powyżej 5 mval/dm3.

4)                                        

1 – napowietrzanie ciśnieniowe

2- chemiczne odkwaszanie lub alkalizacja NaOH

3 – filtracja I stopnia

4 – filtracja II stopnia

5 – Dezynfekcja

Gdy zasadowość jest poniżej 5 mval/dm3 i jest agresywny CO2 lub niskie pH <6,7. Istnieje niebez...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed