Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ
1) WODY PODZIEMNE I POWIERZCHNIOWE
Charakterystyka wód :
Wody podziemne – stały skład fiz- chemiczny, temperatura , przeważnie nie zawierają O ,zachodzą w nich procesy redukcyjne , występuje H2S, CO2 agresywny, duża zawartość żelaza i manganu, mniejsza liczba zanieczyszczeń, w głębszych warstwach są bardzo mineralizowane.
Wody powierzchniowe – zmienny skład fiz- chem. , temperatura waha sie od 0-250C , natlenienie w granicach 100% nasycenia , częste przesycenie tlenem nasyconym , mało zróżnicowany stan mineralny , zależny od stanu zróżnicowania zlewni są dużo bardziej zanieczyszczone niż wody podziemne , zanieczyszczenia antropogeniczne , duża liczba glonów wpływa nie korzystnie na proces uzdatniania takiej wody (im starszy akwen tym jest bardziej zanieczyszczony) , w wodach stojących dużo częściej stwierdza się procesy eutrofizacji.
Cechy fizyczne wody : barwa , mętność , smak , zapach , temperatura ,
Skład wód podziemnych zależy od rodzaju i budowy skał, z którymi się kontaktują, stopnia ich zwietrzenia i uziarnienia, prędkości ruchu wody oraz stopnia kontaktu z wodami powierzchniowymi i opadowymi.
Procesy kształtujące skład wód podziemnych:
- Utlenianie i redukcja ( mają wpływ na zdolności migracyjne pierwiastków)
- Ługowanie i strącanie ( do wody mogą przechodzić różne jony )
- Hydratacja i hydroliza
- Wietrzenie
- Sorpcja (zależy od właściwości sorbentów: stopnia rozdrobnienia ,składu mineralnego frakcji iłowej , zawartości substancji organicznej)’ Desorpcja – proces odwrotny do wymiany jonowej, jest wynikiem dązenia do zachowania stanu rownowagi procesow jednostkowych), wymiana jonowa i procesy membranowe
- Migracja
- Procesy biochemiczne
Do substancji występujących w wodach podziemnych należą:
tlen rozpuszczony, dwutlenek węgla, siarkowodór, azot, wodorowęglany i węglany, siarczany, chlorki, wapń, magnez, sód, potas, żelazo (Obecność żelaza w wodzie jest skutkiem wietrzenia zasadowych skał magmowych, osadowych a także utleniania i hydrolizy skał siarczkowych)
- mangan ( Jego źródła to: procesy wietrzenia i ługowania skał magmowych i osadowych.)
- związki azotu ( azot amonowy, azotanowy, azotynowy )
- zanieczyszczenia nieorganiczne ( metale ciężkie)
- zanieczyszczenia organiczne ( związki humusowe, produkty przemiany materii organizmów, związki pochodzące z rozkładu organizmów obumarłych )
Czynniki wpływające na skład wód powierzchniowych:
-budowa geologiczna zlewni i wielkość kompleksu sorpcyjnego;
-topografia zlewni;
-głębokość zbiorników wód i ich lokalizacja w stosunku do źródeł emisji zanieczyszczeń;
-sposób użytkowania wód;
-procesy wietrzenia i rozpuszczania minerałów budujących zlewnię;
-sposób i stopień zagospodarowania zlewni;
-procesy fizyczne zachodzące w wodzie sedymentacja , sorpcja)
-procesy chemiczne zachodzące w wodzie(hydroliza, reakcje redox)
-warunki atmosferyczne (temperatura, opady)
-prędkość i natężenie przepływu wody;
-wielkość powierzchni kontaktu wody z powietrzem atmosferycznym
-rodzaj organizmów wodnych i ich aktywność biologiczna
-mieszanie się wód o różnym składzie;
Podział domieszek i zanieczyszczeń ze względu na ich stan skupienia:
Kryterium podziału
Elementy
OGÓLNY
-radioaktywne, bakteriologiczne, chemiczne,fizyczne
STAN SKUPIENIA
-gaz, ciecz, ciało stałe
POCHODZENIE
-subst. organiczne, subst. nieorganiczne
NATURALNOŚĆ
-naturalne, syntetyczne
ROZPUSZCZALNOŚĆ
W WODZIE
-rozpuszczalne: zdysocjowane, niezdysocjowane
-nierozpuszczalne:koloidy,zawiesiny
DZIAŁANIE NA ORGANIZMY
-toksyczne:kancerogenne,teratogenne
-obojętne
TRWAŁOŚĆ
-podatne na biodegradację, niepodatne na biodegradację
OBSZAR POCHODZENIA
-punktowe, obszarowe
2). Wymagania dotyczące wody do picia:
określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 listopada 2002 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.Rozporządzenie określa wymagania dotyczące m. in. jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne, organoleptyczne; minimalną częstotliwość i miejsca pobierania próbek do badania oraz zakres badania wody Woda powinna być bezpieczna dla zdrowia nie powinna zawierać mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej zagrożenie zdrowia oraz bakterii wskaźnikowych i substancji chemicznych.
WSKAŹNIK
JEDNOSTKA
DOPZAWARTOŚĆ
Barwa
mgPt/dm3
15
Mętność
mgSiO2/dm
1
Odczyn
pH
6,5-9,5
Twardość og
mgCaCO3/dm3
60-500
Smak
akceptowalny
Zapach
akceptowalny
Amoniak
mg/gm3
0,5
Chlorki
250
Mangan
mgMn/dm3
0,05
Żelazo
mgFe/dm3
0,2
Siarczany
250
Pestycydy
0,10
Trichlorometan chloroform)
30
3. UKŁADY TECHNOLOGICZNE OCZYSZCZANIA WÓD PODZIEMNYCH I POWIERZCHNIOWYCH
Wody podziemne – należy usunąć z nich związki żelaza i manganu do dopuszczalnych granic oraz agresywny dwutlenek węgla. Wody podziemne są zazwyczaj bezpieczne pod względem bakteriologicznym.
1) Układ grawitacyjny:
1 – napowietrzanie otwarte
2 – osadnik do zatrzymania wytrąconej zawiesiny
3 – filtracja na filtrach grawitacyjnych ze złożem piaskowym pokrytym tlenkami żelaza i manganu
4- dezynfekcja
W średnich i dużych zakładach oczyszczania wody zawierającej oprócz żelaza również mangan.
2) Układ ciśnieniowy
1- napowietrzanie ciśnieniowe
2- filtracja ciśnieniowa
3-dezynfekcja
Gdy nie ma agresywnego CO2 albo zasadowość jest powyżej 5 mval/dm3.
Może być żelazo i mangan, brak substancji organicznej, wysoka barwa ale niska mętność.
3)
1-napowietrzanie ciśnieniowe
2-filtracja I stopnia
3-filtracja II stopnia
4-dezynfekcja
Stosujemy jeżeli Fe jest więcej niż 3mg/dm3. Brak związków organicznych. Gdy nie ma agresywnego CO2 albo zasadowość jest powyżej 5 mval/dm3.
4)
1 – napowietrzanie ciśnieniowe
2- chemiczne odkwaszanie lub alkalizacja NaOH
3 – filtracja I stopnia
4 – filtracja II stopnia
5 – Dezynfekcja
Gdy zasadowość jest poniżej 5 mval/dm3 i jest agresywny CO2 lub niskie pH <6,7. Istnieje niebez...