Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ
Sacharydy
To grupa związków chemicznie zbudowanych z atomów pierwiastków C, H i O.
Wzór ogólny to Cx(H2O)x stąd też wzięła się nazwa: początkowo – wodziany węgla a obecnie – weglowodany.
Wszystkie posiadają grupy funkcyjne:
-C=O (grupa karbonylowa)
-OH (wodorotlenowa; Polialkohole)
Z właściwości fizycznych: są rozpuszczalne w H2O (mono- i disacharydy) natomiast nierozpuszczalne w powszechnie stosowanych rozpuszczalnikach organicznych (alkohol, eter).
Najważniejszym sacharydem jest glukoza.
Powstaje w reakcji fotosyntezy
czyli przekształcania wody i dwutlenku węgla w glukozę i tlen z wykorzystaniem energii światła słonecznego.
Podział
Aldozy
Cukry proste
(monocukry,monosacharydy)
Sacharydy
(węglowodany, cukry)
Polisacharydy
Cukry złożone
(wielocukry)
Klasyfikacja jest prowadzona na podstawie:
– liczby atomów węgla w łańcuchu węglowodorowym
– stereochemii
– lokalizacji grupy C=O
– liczby monomerów (w przypadku wielocukrów)
Ze względu na powstające w cząsteczce wiązanie dzielimy je na hemiacetale i acetale.
Monosacharydy – triozy, tetrozy, pentozy, heksozy, heptozy, oktoza
Disacharydy – maltoza, sacharoza
Oligosacharydy – 2-10 podjednostek monosacharydowych – maltotrioza
Polisacharydy – ponad 10 podjednostek monosacharydowych – skrobia, celuloza, glikogen
Stereoizomery
To związki o tym samym wzorze strukturalnym ale o odmiennej konformacji przestrzennej. Posiadają w swej cząsteczce asymetryczne atomy, tzw. centra chiralności.
GLUKOZA z 4 asymetrycznymi atomami węgla ma 16 izomerów.
Typy izomerów:
1. Izomery konfiguracyjne D i L
2. Piranozowe i furanozowe formy pierścieniowe
3. Anomery a i b
4. Epimery (mannoza i galaktoza – epimery glukozy)
5. Izomery konstytucyjne (aldozy i ketozy)
Izomery konfiguracyjne D- i L-
Klasyfikuje się je na podstawie porównania do aldehydu (+)-glicerynowego.
Naturalne monosacharydy wykorzystywane przez organizmy żywe,najczęściej należą do szeregu D-.
Izomery glukozy
OH
HO
CHO
CH2OH
H
H
H
H
OH
OH
OH
HO
CHO
CH2OH
H
H
H
H
OH
OH
OH
OH
CHO
CH2OH
H
H
H
H
HO
HO
HO
CHO
CH2OH
H
H
H
H
HO
HO
OH
OH
CHO
CH2OH
H
H
H
H
OH
HO
OH
HO
CHO
CH2OH
H
H
H
H
OH
HO
OH
OH
CHO
OH
D-(+)-taloza
D-(+)-galaktoza
D-(-)-idoza
D-(+)-guloza
D-(+)-mannoza
D-(+)-glukoza
D-(+)-altroza
D-(+)-alloza
CH2OH
H
H
H
H
HO
OH
OH
HO
CHO
CH2OH
H
H
H
H
OH
OH
Alex altruista glinę macza
Gucio inteligent galon tacza
pH zasadowe
D-glukoza
D-glukopiranoza pH kwasowe
Obecność grupy aldehydowej nadaje cząsteczce dwie ważne właściwości: pozwala na powstanie wiązania koordynującego strukturę pierścieniową, a także determinuje jej właściwości redukujące.
Hemiacetale i acetale
CUKRY: wewnątrzcząsteczkowa addycja grupy hydroksylowej do gr. aldehydowej lub ketonowej. Powstaje
wiązanie hemiacetalowe (półacetalowe), które umożliwia powstanie
pierścienia heterocyklicznego.
Hemiacetale- nietrwałe związki powstające w reakcji aldehydu z bezwodnym alkoholem, maja właściwości zarówno alkoholu jak i eteru. W obecności kwasu hemiacetal rea...