Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

Żywienie dzieci

___________________________________________________________________________

Zapotrzebowanie na energię – zmienia się wraz z wiekiem, w wieku młodzieńczym wynosi 40 kcal/kg/dobę

 

 

 

 

 

 

 

                                      

  BIAŁKO

 

1 g białka dostarcza 4 kcal.

Zapotrzebowanie na białko jest najwyższe w wieku niemowlęcym i stopniowo obniża się do 0,9 g/kg mc.

 

0-6 mż: 2,4 g/kg mc/dobę

 

6-12 mż: 2,1 g/kg mc/dobę

 

 TŁUSZCZE

 

1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal.

Tłuszcze w diecie niemowlęcia powinny dostarczać  co najmniej 30% wartości energetycznej diety, w tym 10% w postaci niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (gł. kwas linolowy)

 

0-6 mż: 4,9 g/kg mc/dobę

 

6-12 mż: 3,7 g/kg mc/dobę

 

 WĘGLOWODANY

 

1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal.

Stanowią ok. 50% energii dostarczanej w pożywieniu. Podstawowym węglowodanem w wieku niemowlęcym jest laktoza. Po 6 mż – niemowlęta mogą otrzymywać skrobię.

 

0-6 mż: 13,6 g/kg mc/dobę

 

6-12 mż: 12,7 g/kg mc/dobę

 

Zapotrzebowanie na wodę

 

wiek

Ilość wody (ml/kg mc)

I kw.

150-170

II kw.

140-160

III kw.

120-140

IV kw.

100-120

4 rż

100-110

6 rż

90-100

10 rż

70-85

14 rż

50-60

16 rż

40-50

 

 

Zapotrzebowanie (mg/kc mc/dobę)

 

0-6 mż

6-12 mż

Wapń – konieczny do wzrastania, budowy kośćca, czynności mięśni, nerwów obwodowych, procesów krzepnięcia.

Źródła: mleko i jego przetwory, jaj, warzywa liściaste

 

600

 

800

Fosfor – podstawowy składnik kośca i zębów, także mózgu i nerwów.

Źródła: produkty zbożowe i mleczne, mięso, ryby, żółtka jaj.

 

300

 

500

Magnez

Rośliny strączkowe, warzywa zielone, orzechy, banany, kakao

50

70

Żelazo

Źródła: wątroba, jaja, warzywa i suszone owoce.

 

10

 

20

CynkŹródła: siara, mleko, ryby, jaja

 

5

 

5

Miedź

Źródła: podroby, orzechy, ryby, olej kukurydziany, margaryna, kakao

 

50 mg/kg mc

 

Zapotrzebowanie na witaminy

 

0-6 mż

6-12 mż

 

Witamina A (j.m.)

Źródła: mleko krowie i jego przetwory, żółtko, wątroba, nerki i ryby, marchew, pomidory i rośliny zielone

 

1500

 

Witamina D (j.m.)

Źródła: mleko, żółtko, mięso, wątroba ryb morskich

 

800-1000

 

Witamina E (j.m.)

Źródła: oleje roślinne z kiełków nasion, produkty zbożowe, zielone warzywa liściaste, jaja

 

5

 

Witamina C (mg)

Źródła: owoce cytrusowe, jagodowe, dzikiej róży i świeże warzywa

 

30-50

 

30-50

 

Żywienie niemowląt:

 

1.    naturalne – karmienie piersią

2.    mieszane – karmienie piersią i mlekiem krowim

3.    ...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed