Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ
Żywienie dzieci
___________________________________________________________________________
Zapotrzebowanie na energię – zmienia się wraz z wiekiem, w wieku młodzieńczym wynosi 40 kcal/kg/dobę
BIAŁKO
1 g białka dostarcza 4 kcal.
Zapotrzebowanie na białko jest najwyższe w wieku niemowlęcym i stopniowo obniża się do 0,9 g/kg mc.
0-6 mż: 2,4 g/kg mc/dobę
6-12 mż: 2,1 g/kg mc/dobę
TŁUSZCZE
1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal.
Tłuszcze w diecie niemowlęcia powinny dostarczać co najmniej 30% wartości energetycznej diety, w tym 10% w postaci niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (gł. kwas linolowy)
0-6 mż: 4,9 g/kg mc/dobę
6-12 mż: 3,7 g/kg mc/dobę
WĘGLOWODANY
1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal.
Stanowią ok. 50% energii dostarczanej w pożywieniu. Podstawowym węglowodanem w wieku niemowlęcym jest laktoza. Po 6 mż – niemowlęta mogą otrzymywać skrobię.
0-6 mż: 13,6 g/kg mc/dobę
6-12 mż: 12,7 g/kg mc/dobę
Zapotrzebowanie na wodę
wiek
Ilość wody (ml/kg mc)
I kw.
150-170
II kw.
140-160
III kw.
120-140
IV kw.
100-120
4 rż
100-110
6 rż
90-100
10 rż
70-85
14 rż
50-60
16 rż
40-50
Zapotrzebowanie (mg/kc mc/dobę)
0-6 mż
6-12 mż
Wapń – konieczny do wzrastania, budowy kośćca, czynności mięśni, nerwów obwodowych, procesów krzepnięcia.
Źródła: mleko i jego przetwory, jaj, warzywa liściaste
600
800
Fosfor – podstawowy składnik kośca i zębów, także mózgu i nerwów.
Źródła: produkty zbożowe i mleczne, mięso, ryby, żółtka jaj.
300
500
Magnez
Rośliny strączkowe, warzywa zielone, orzechy, banany, kakao
50
70
Żelazo
Źródła: wątroba, jaja, warzywa i suszone owoce.
10
20
CynkŹródła: siara, mleko, ryby, jaja
5
5
MiedźŹródła: podroby, orzechy, ryby, olej kukurydziany, margaryna, kakao
50 mg/kg mc
Zapotrzebowanie na witaminy
0-6 mż
6-12 mż
Witamina A (j.m.)
Źródła: mleko krowie i jego przetwory, żółtko, wątroba, nerki i ryby, marchew, pomidory i rośliny zielone
1500
Witamina D (j.m.)
Źródła: mleko, żółtko, mięso, wątroba ryb morskich
800-1000
Witamina E (j.m.)
Źródła: oleje roślinne z kiełków nasion, produkty zbożowe, zielone warzywa liściaste, jaja
5
Witamina C (mg)
Źródła: owoce cytrusowe, jagodowe, dzikiej róży i świeże warzywa
30-50
30-50
Żywienie niemowląt:
1. naturalne – karmienie piersią
2. mieszane – karmienie piersią i mlekiem krowim
3. ...