Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

Seminarium 6

1.      Składniki żywności funkcjonalnej korzystnie oddział. na zdrowie (oficjalnie uznane za prozdrowotne):

·         błonnik pokarmowy,

·         oligosacharydy,

·         pochodne alkoholowe cukrów,

·         aminokwasy, peptydy, białka,

·         glikozydy,

·         alkohole,

·         izoprenoidy,

·         witaminy,

·         związki choliny,

·         bakterie kwasu mlekowego,

·         związki mineralne,

·         NKT,

·         inne zw., do których zal. antyoksydanty.

 

2.      Związki fenolowe- antyoksydanty, skł. nieodżywcze,

dzielÄ… siÄ™ na:

a) flawonoidy (dzielimy na kwasy)

b) kw. fenolowe- pochodne kw. benzoesowego i cynamonowego

 

Właściwości chemiczne, biologiczne i fizyczne zależą od liczby i rodzaju podstawników, istotną rolę odgrywa m-ce gr. -OH (w pozycji orto- najsilniej działa antyoksydacyjnie.

 

Bioflawonoidy- ciała stałe, ciężko rozp. w H2O. Cechą charakter. jest chelatowanie met. ciężkich, np. żelaza i miedzi.

 

Przykłady:

a)      apigenina- wyst. w owocach i warzywach, działanie przeciwnowotworowe

 

b)     daidzeina – pochodzi z soi, w krajach Eur. Zach. 1-3mg dziennie, Daleki Wschód – 80mg.

c)      genisteina

                            b) i c) – izoflawony sojowe, fitoestrogeny. Przy udziale flory bakteryjnej w jelicie                             przechodzą w equol (fitoestrogen o działaniu estrogenizującym).

 

d)     diosmina (cytrusy)- działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo

 

e)      epikatechiny zielonej herbaty:

·         EGCG- gallusonian epigallokatechiny

·         EGC- epigallokatechina

·         ECG- gallusonian epikatechiny

·         EC- epikatechina

                            nal. do flawanoli, w liściach zielonej herbaty. EGC- najsilniejszy.

                            Wszystkie 4 stanowią 30% zielonej herbaty, hamują oksydację LDL, wymiatają                                           wolne rodniki,

                            EGCG i ECG hamują fosforylacje tyrozyny w receptorze kinazy tyrozynowej                                           (PDGFB nie powstaje- a on pow. proliferację m. gładkich).

 

f)       hesperydyna (cytrusy) silniejsza od hesperytyny;

                            obie: trwałe substancje rozp. w wodzie, w skórkach i błonkach cytrusów. Silne                                           przeciwzapalne działanie (hamują LOX, COX, PLA2), hamują reduktazę HMG-                                          CoA, kt. bierze udział w syntezie cholesterolu

 

g)     hydroksytyrozol (oliwa z oliwek) chroni LDL przed oksydacją

 

h)     kemferol (miłorząb japoński Gingko biloba)

 

i)       kwercytyna (cebula) – w formie 4 glikozydów – 85% wszystkich bioflawonoidów w cebuli, chroni LDL przed oksydacją, hamuje aktywność oksydazy ksantynowej, chroni tkanki przed nandtlenkami.

 

j)       naryngenina i naryngina- oba o działaniu przeciwnowotworowym (sok owoców cytrusowych)

 

k)     kw. protokatechowy (nal. do kw. fenolowych) – owoce, warzywa, działanie przeciwnowotworowe

 

l)       sylimaryna- mieszanina 3 izomerów:

·         sylibna (98%)

·         sylidiamina

·         sylichristina;

                            chroni wątrobę przed nowotworami

 

m)   rutyna- hamuje prozapalną fosfolipazę A2 (PLA2), działa kardioprotekcyjnie, przeciwnowotworowo, wazoprotekcyjnie, cytoprotekcyjnie; występuje w formie glikozydów w czarnej herbacie i skórkach jabłka;

                            chelatuje metale, kation żelazowy (przerywa ona r-kcję Fentona)

 

n)     resweratrol- C14H12O3, najwyższe stężenie w skórce winogron, w orzeszkach ziemnych i morwie, gł. rola w tzw. paradoksie francuskim, hamuje oksydację LDL, proliferację m. gładkich, agregację płytek, TXB2 (kt. jest prozapalny), zmiata wolne rodniki (zwłaszczahydroksylowy i ponadtlenkowy), reguluje syntezę NO w śródbłonku, fitosetrogwn, hamuje COX, indukuje enzymy II fazy odtruwania

 

o)     daidzeina (C15H10O4) i genisteina (C15H10O5- silniejsza):

                            zw. stałe nierozp. w H2O, zmniejszają il. złamań osteoporetycznych po menopauzie,                             zwiększają aktywność enzymw II fazy.

 

3.      Enzymy II fazy:

·         dysmutaza ponadtlenkowa

·         peroksydaza glutationowa

·         katalaza  glutationowa

·         reduktaza  glutationowa

·         S-transferaza  glutationowa

 

4.      Najczęściej wit. C łączy się z rutyną i kwercytyną.

 

5.      Nutraceutyk- sprzedawany w formie odizolowanej, skoncentrowanej substancji leczniczej, w formie np. kapsułek.

2

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed