Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ
Seminarium 6
1.     Składniki żywności funkcjonalnej korzystnie oddział. na zdrowie (oficjalnie uznane za prozdrowotne):
·        błonnik pokarmowy,
·        oligosacharydy,
·        pochodne alkoholowe cukrów,
·        aminokwasy, peptydy, białka,
·        glikozydy,
·        alkohole,
·        izoprenoidy,
·        witaminy,
·        związki choliny,
·        bakterie kwasu mlekowego,
·        związki mineralne,
·        NKT,
·        inne zw., do których zal. antyoksydanty.
Â
2.     Związki fenolowe- antyoksydanty, skł. nieodżywcze,
dzielÄ… siÄ™ na:
a) flawonoidy (dzielimy na kwasy)
b) kw. fenolowe- pochodne kw. benzoesowego i cynamonowego
Â
Właściwości chemiczne, biologiczne i fizyczne zależą od liczby i rodzaju podstawników, istotną rolę odgrywa m-ce gr. -OH (w pozycji orto- najsilniej działa antyoksydacyjnie.
Â
Bioflawonoidy- ciała stałe, ciężko rozp. w H2O. Cechą charakter. jest chelatowanie met. ciężkich, np. żelaza i miedzi.
Â
Przykłady:
a)     apigenina- wyst. w owocach i warzywach, działanie przeciwnowotworowe
Â
b)    daidzeina – pochodzi z soi, w krajach Eur. Zach. 1-3mg dziennie, Daleki Wschód – 80mg.
c)Â Â Â Â Â genisteina
                          b) i c) – izoflawony sojowe, fitoestrogeny. Przy udziale flory bakteryjnej w jelicie                           przechodzą w equol (fitoestrogen o działaniu estrogenizującym).
Â
d)    diosmina (cytrusy)- działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo
Â
e)Â Â Â Â Â epikatechiny zielonej herbaty:
·        EGCG- gallusonian epigallokatechiny
·        EGC- epigallokatechina
·        ECG- gallusonian epikatechiny
·        EC- epikatechina
                          nal. do flawanoli, w liściach zielonej herbaty. EGC- najsilniejszy.
                          Wszystkie 4 stanowią 30% zielonej herbaty, hamują oksydację LDL, wymiatają                                        wolne rodniki,
                          EGCG i ECG hamują fosforylacje tyrozyny w receptorze kinazy tyrozynowej                                        (PDGFB nie powstaje- a on pow. proliferację m. gładkich).
Â
f)Â Â Â Â Â Â hesperydyna (cytrusy) silniejsza od hesperytyny;
                          obie: trwałe substancje rozp. w wodzie, w skórkach i błonkach cytrusów. Silne                                        przeciwzapalne działanie (hamują LOX, COX, PLA2), hamują reduktazę HMG-                                       CoA, kt. bierze udział w syntezie cholesterolu
Â
g)Â Â Â Â hydroksytyrozol (oliwa z oliwek) chroni LDL przed oksydacjÄ…
Â
h)    kemferol (miłorząb japoński Gingko biloba)
Â
i)      kwercytyna (cebula) – w formie 4 glikozydów – 85% wszystkich bioflawonoidów w cebuli, chroni LDL przed oksydacją, hamuje aktywność oksydazy ksantynowej, chroni tkanki przed nandtlenkami.
Â
j)      naryngenina i naryngina- oba o działaniu przeciwnowotworowym (sok owoców cytrusowych)
Â
k)    kw. protokatechowy (nal. do kw. fenolowych) – owoce, warzywa, działanie przeciwnowotworowe
Â
l)      sylimaryna- mieszanina 3 izomerów:
·        sylibna (98%)
·        sylidiamina
·        sylichristina;
                          chroni wątrobę przed nowotworami
Â
m)  rutyna- hamuje prozapalną fosfolipazę A2 (PLA2), działa kardioprotekcyjnie, przeciwnowotworowo, wazoprotekcyjnie, cytoprotekcyjnie; występuje w formie glikozydów w czarnej herbacie i skórkach jabłka;
                          chelatuje metale, kation żelazowy (przerywa ona r-kcję Fentona)
Â
n)    resweratrol- C14H12O3, najwyższe stężenie w skórce winogron, w orzeszkach ziemnych i morwie, gł. rola w tzw. paradoksie francuskim, hamuje oksydację LDL, proliferację m. gładkich, agregację płytek, TXB2 (kt. jest prozapalny), zmiata wolne rodniki (zwłaszczahydroksylowy i ponadtlenkowy), reguluje syntezę NO w śródbłonku, fitosetrogwn, hamuje COX, indukuje enzymy II fazy odtruwania
Â
o)Â Â Â Â daidzeina (C15H10O4) i genisteina (C15H10O5- silniejsza):
                          zw. stałe nierozp. w H2O, zmniejszają il. złamań osteoporetycznych po menopauzie,                           zwiększają aktywność enzymw II fazy.
Â
3.     Enzymy II fazy:
·        dysmutaza ponadtlenkowa
·        peroksydaza glutationowa
·        katalaza glutationowa
·        reduktaza glutationowa
·        S-transferaza glutationowa
Â
4.     Najczęściej wit. C łączy się z rutyną i kwercytyną.
Â
5.     Nutraceutyk- sprzedawany w formie odizolowanej, skoncentrowanej substancji leczniczej, w formie np. kapsułek.
2
Â