Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ
SZKLARNIOWE ćw
Podłoża do rozsady: torf wysoki: sterylny, dobre wł. fizyczne, duża poj wodna, jałowy, pH 3-4 (trzeba dodać ok. 2-2,5 kg/m3 makros.; 135g mikros., 10-14 kg kredy, pH 6,2-6,5 Rozsada b.wczesna siew 1.XI-15.XI pikowanie 10.XII doniczk. 25-28.XII sadz. w szklarni 20.I wczesna 15.XII-1.XII pik. 25.XII doniczk. 9.I sadz. 4.II opóźniona 1.I lub 15.I pik. 25.I lub 10.II doniczk. 10.II lub 25.II sadz. 5-15.III lub 17.III jesienna siew 10.VI pik 22.VI doniczk 1-5.VII sadz 15.VII Temp. do kiełkowania nasion pomidor 22-25 ogórek 25-28 sałata 15-21 papryka 25-28 kapusta 18-22 Podłoże do kiełkowania składniki pok, odp. pH, sterylne pomieszcz do uprawy zdezynf, wysiew nasion do wielu doniczek, siewnik pneumatyczny, siew punktowy. Pikowanie siewek 14 dni po wysiewie uszkadzamy syst. korz. on się rozkrzewia, sadzimy rośl. głębiej z części hipokotyl tw. się korzenie. Większa stabilność silniejsze rośliny. Pomidor- głęboko pod liścienie, Papryka: 1cm pod liścieniami Pojemniki do pikowania 1.wielodon 2.don. torfowo-celuloz 3.cylindry plastikowe 4.don. do upraw w wełnie min. z dwoma otworami 5.paluszki z wełny min. – skiełkow-doświetl-pikow (zawijamy hipokotyl) Na przyspieszenie uprawy wpływa: termin siewu, temp., wilgotność, światło, odp stężenie CO2 Dostarczamy CO2 do stęż. 6000 ppm-większa fotosynteza i rośnie. Doświetlanie roślin: wysokoprężne lampy sodowe o różnej jakości spektrum, też rtęciowe i fluoroscencyjne w fitotronach. Zima przedł. dzień 16-24 lub skracać noc 24-6 włącz. lampy. Naświetlanie - prod. rozsady przy sztucznym świetle 16h światło, 8h ciemność. Hartowanie świetlne przez 7 dni wył. co 2 lampa.
Szczepienie na podkł. wydłuż cykl uprawy o tydzień - dobry sys. korz. rośl. szczepionej (podkł: Maxifort, He-man, Beaufort, Spirit ) Szczepienie wnosi:1)tolerancja, odp na szkod. i choroby 2)dobrze rozbudowany syst. korzen., omniejszej wrażliwości na niższą temp 3)wyższa żywotność roślin 4)pozwala na ograniczenie stosowania środków chem 5)lepsze dorastanie, wybarwianie owoców 6)wyk. skł. pok. Z podłoża 7) prowadzenie roślin na 2 pędy Metody szczepienia: 1.w szparę boczną (duże temp. i wilg.) po jednym tyg. wzrost. 2.w klin 3.metoda japońska (klips silikonowy, wilgo.100%, temp.26, po 6 dniach kallus) Rozsada wysokiej jakości: *odp.temp pow i podłoża, różna w poszczególnych okresach wzrostu, *intensywność światła (PAR 16W/m2), *dokarmianie pożywką o odp stężeniu, *CO2 500-700ppm, *niedobór św (wysoka temp.- małe grona, wysoko osadzone, małe krępe owoce), *wyższa tem.
w kostce (później kwitną) * niska temp. Podłoża pon 16st (osłabiony rozwój syst korzeniowego, mniejsze pobieranie P, Mg) *wzrost EC- schną (brązowienie i zamieranie korzeni)
POMIDOR Lycopersicon esculentum 2584ha (ogółem 6324)
wym klimat, zew: temp.dzień 22-27, temp.noc 16-18, temp<0-giną, <13-słabe kiełk. pyłku, >16-dobre wybarwienie, zahamowanie wzrostu <10-12 i >32 Do rozwoju gener intensywne światło-40 W/m2 PAR, duże wymagania cieplne i świetlne-10-12h św. 4000 lux. wilg.gleby 60% ppw- od przyjęcia rozsady do pocz. wiązania owoców 70-80% ppw zaw.i dojrz. owoców., opt wilg. powietrza - 65% wilg. względnej, pH 5,5-6,5. Wzbogacenie atmosfery w CO2 sprzyja rozwojowi - do poziomu 0,1%: przysp. tempa wzrostu o 20-30%, wzrost plonu wczesnego 25%, podn.wydajn.15%, podw. jakości owoców, - utrzymanie prawidłowej koncentracji zapewnia: prawidłowy wzrost w gorszych warunkach świetlnych, wcześniejsze kwitnienie, zmniejsz. zrzucanie kwiatów i zawiązków, szybszy wzrost i dorastanie owoców, gazowanie 0,5h po wsch. słońca, koniec 2h przed zach., efekt nawożenia CO2 trwa 2-4h po gaz., zużycie CO2 ze zbiorników ciśn.-3-4kg/1000m2na h.
Potrzeby nawozowe-ilość skł. pok jaka musi być dost. w okr. weget. aby nie stała się czynnikiem ogranicz wzrost plonów. Zależy od: wymag pokarm, zdolności do pobrania z podłoża, zasobności w dostępne formy, war. uprawy, dług. okresu weget.
Wym. pokarmowe pomidora –ilość skł. min. pobieranych przez rośliny w okresie weget. Zalezy od: wielkości plonu, zaw. danego skł. w roślinie(na 1kg owoców roślina pobiera):N-3,5-5g; P 0,7-1; K 7-8; Ca 5; Mg 1-1,2. najintens pobiera między 10 a 16 tyg. od sadz. Równom pobiera Mg i Ca. K i N systemat. wzrasta od rozpoczęcia upr. do plonowania. Najlepsze pobieranie gdy 1g KCl/dm3 pożywki w hydroponicznej, a 2g z gleby lub substratu. Zasobność w skład.min torfu wysokiego (mg/dm)=N 250; P 200; K 500; Mg 160; Ca 1500-3000; Fe 10; Mn 3; B 3; Cu 12; Zn 1; Mo 1 Pożywka podst. do naw. rozsady (mg/l)= N-NO3 190; P 30-40; K 210; Mg 30-50; Ca 160; Fe 2; Mn 0,9; B 0,35; Zn 0,3; Cu 0,1; Mo 0,05 Pożywka w podł. min. N-NO3 220-230; N-Nh4 10; P 40-60; K 320-340; Mg 60-70; Ca 200-210; SO4 80-100 Fe 1,2-1,6; Mn 0,6-0,8; B 0,35; Zn 0,35; Cu 0,12; Mo 0,05 EC 2,7-3,6; pH 5,5-5,8 Poż. upr. bezglebowej do fertygacji N-NO3 5; P 5; K 5; Mg 25; Ca 120; Cl 100; SO4 200; HCO3 350; Na 60; Fe 2; B 0,5; Mn 0,5; Cu 0,2; Mo 0,02 EC 1.0; pH 7,5
Typy odmian pomidora:1.silnie rosnące: a)śr. wielk 110-140g (pl Bekas, Faraon, Julia F1, zag Gitana, Ronaldi, Tomas F1) b)owoce wydłuz c)o.duże 140-160g (pl Baron, Jowisz, Gracja F1, zag Delfine, Marissa, Recento F1), d)o. wielokom (Bengal, Blitz, Grace F1) e)całogronowe; 2.samokonczące; 3.drobnoow a) pojed. owoce (Faworita, Supersweet, Goldita F1), b)całe grona (Piko, Picolino, Conchita F1) Terminy uprawy:1.szkalrnie ogrzewane 30-35 st. (luty-listopad) w 2 cyklach = luty - lipiec i lipiec - listopad; 2.szklarnie i tunele do 22 st. stycz-luty – pędzenie, marzec-lipiec – pomidor, lipiec-paźdz – złocienie; Jak można uprawiać: 1) szklarnie ogrzew 30-35°C od II-poł. X, od II do VII, od poł. VII do poł. XII 2) szklarnie i tunele ogrzew. do 22°C: poł II- poł. X, poł. X- poł III 3) szklarnie i tunele nieogrzew: V- poł. IX, poł. IV- poł. IX..
siarczan magnezu MgSO4 Mg-10 KCl-0,3 siarczan potasu K2SO4 K-40 KCl-0,65, siarczan amonu (NH4)2SO4 N-20 S-25, salet.wapniowaCa(NO3)2 N-15,5 Ca-19 KCl-0,45, saletra potasowa KNO3 N-13,5 K-36 KCl-0,6, saletra amonowa NH4NO3 N-34 KCl-0,7, saletra sodowa NaNO3 N-15,5
fosforan potasu KH2PO4 P-22 K-28 KCl-0,5, Fosforan amonu NH4H2PO4 N-18 P-20, saletrzak NH4NO3+NO3 N-28 superfosfat3 Ca(H2PO4)2*H2O P-20 KCl-0,3 Kwas fosforowy-ciężar właś.1,7 stęż.85% mg Pw 1ml H3PO4= 465,6mgP
ZABIEGI PIELĘGNACYJNE:
1.Przywiązywanie do palika-sznurek biały wkładamy pod kostkę i obkręcamy (zgodnie ze wskazówką zegara) wokół rośliny tak by nie kaleczył 1pęd=1sznurek (gdy upr na 2 pędy to 2 sznurki).Sznurek przywiązujemy do drutu z reguły na wys 2,20-2,50.Upr. wiosenno-letnia -3m sznurka, Upr przedłużona- 10-11m 2. Usuwanie pędów bocznych-przynajmniej 1 raz w tyg. 3. Zabiegi polepszające zawiązywania owoców - ule z trzmielami -wprow podczas kwitn.1 rodzina trzmiela/6 tyg. -hormonizacja-prep fitohormon Betoson. zalety: zwiększenie plenności, wczesności plonu wady: większy udział ow niekształt,zdeform,w 1szym gronie ow żebrowane, puste komory w ow. wibratory-sztuczne pszczoły 4.czyszczenie z dolnych liści-w celu fitosanitarnym,lepsza cyrkulacja powietrza. Obrywamy l. najstarsze które nie asymilują, dajemy więcej światła. Na 1 roslinie musi pozostać 18 lisci 5.ogławianie-usuw wierzch wzrostu. Nad ostanim kwitnącym gronem, zostawiając 2liście tak by ow które zawiązuja się na tym gronie dojrzały do koloru ziel. 6.zbiór- ow zapalone, sortujemy wg klasy, barwy 7.przechowow zielone-w wyż temp 12-13stprzez 3-4tyg,ow czerw przechowa 7dni 8.przyspiesz dojrzewania owoc- do wyższej temp; Gazow etylenem; opryski Ethrel, Flordimex-stos w szklarniach do 1. dw…óch gron by uzyskać wyzszą cenę
Cechy dobrej rozszady : wyrównana pod wzgl. wzr., krępa z prawidłowo wytw. Pędem głównym i stożkiem wzrostu, zdrowy syst. korzen. tworzący bryłę, barwa żywo zielona, bez widocznych uszk, wolna od chorób i szkodn.
Normy dla doniczkowej upr pod osłonami: śr. bryły korzen. 8-12 cm, wysokość 18-30 cm, liczba liści 5-10 sztuk, śr. łodygi u podstawy 4-7 mm. temperatury: wysiew nasion 22-25, po skiełkow. 20 dzień 16 noc, po zapikow. bez doświetl. 16 dzień 14 noc, z pikow. z doświetl. 18 dzień 16 noc, wzrost 13-15. *dobre 1. grona – przechłodzenie siewek 14-21 dni w temp. 10-12/8-10 *wysoko 1. groma- 10 dni po wsch. 23stC
terminy i długość przyg rozsady. Siew od 1 do 5.XI, sadzenie od 1 do 15.I (65-75 dni), siew 15 do k. XI, sadz. od 15 do k. I (65-75), siew od I do 15.XII, sadz. od k.I do p. II (55-65), siew od 15 do k. XII, sadz. od 10 do 20. II (55-65), siew k. XII- p.I, sadz. od 15 do k. II (55-65), siew od 15.I, sadz. od p. III (50-60), siew od 10 do 20.VI, sadz. od 15 do 20. VII (35-40).
STOSOW. ZŁYCH OKRESÓW TEMPER.: · zbyt wys. temp. powietrza - deform. liści i kwiatost. · wahania temp. i niska temp.-. zahamow. wzr. i słabe pobier. skł. pokarm. · wys. temp. powietrza, a niska temp. podłoża -. wytworz. wiotkiego i nadm wydłuż pędu · czasowy niedobór światła -. nadm. wydłuż. międzywęźli i wydelikac. roślin.
NIEPRAWIDŁ. NAWOŻENIE: nadm. przyrost masy zielonej, słaby wzr. korzeni i słabe wykszt. gron- nadm. nawoż.; nadmiar N. powod. skręcanie się wierzchołków pędów.
Opadanie zap. Zaw.kwiat. :*mała intens. Napromienienia, * złe odżywianie, * Mn i Br w wysokim pH, * mało K (na pocz. Plonowania), * mało P (w niskiej temp.), dużo N
UPRAWA W WEŁNIE MINER. Rozstawa zależy od: odm., term. sadzenia, prowadzenia, liczby gron Wymaga systemat. nawadn. roztworem soli miner. o odpow. Stęż.. Przewodność elektr.- EC w roztworze dozowanym EC= 2,8. Latem, gdy jest duże zaopatrz. na wodę EC- minim. 2,2. Przy małej ilości światła EC do 3,5. W początk. okr. upr. jednorazowa dawka pożywki może być większa przy mniejszej częstotl. np. 100-150 cm3 podaw. 4-5 razy/dzień. Później zmniejsz. ilość pożywki w jednym cyklu a zwiększ. ilość cykli: 80 cm3 do 40 razy/dzień.
FITOMONITORING- ocena i analiza wzrostu i rozw. MONITORING- analiza war. klimat. I agrotechn., ustalenie przyczyn złego wzrostu, polepszenie war.
Choroby – wirusowe – mozaika tytoniu (TMV), mozaika ogórka (CMV), mozaika pomidora (ToMV), brązowa plamistość pomidora (TSWV), - bakteryjne – rak bakteryjny, śluzowe więdnięcie roślin psiankowatych, mokra zgnilizna, - grzybowe – zgorzel podstawy łodyg i czarna zgnilizna owoców pomidora, werticilioza, fuzaryjne więdnięcie, brunatna plamistość liści pom, alternarioza, szara pleśń, mączniak prawdziwy psiankowatych, - szkodniki – mszyce, wciorniastki, przędziorki, miniarki
N – powolny wzrost roślin, jasnozielona barwa liści, wyrastanie ogonków liściowych pod kątem ostrym w stosunku do łodygi, grona wysoko osadzone na pędzie, obfite kwitnienie ale słabe zawiązywanie owoców przyczyny – zbyt niskie pH, b. duże stężenie skł w podłożu, słaby lub uszkodzony syst korzeniowy
K – żółty, później zasychający brzeg blaszki liściowej, załamywanie gron kwiatowych, nierównomierne wybarwianie owoców, tzw. zielona piętka, przyczyny – utrudnione pobieranie przy małej int światła, nieodp stosunek N:K, brak opt odczynu podłoża
P – antocyjanowe przebarwienia dolnej strony liści, fioletowienie łodyg, drobnienie i matowienie liści, redukcja gron kwiatowych, słabe kwitnienie i zaw owoców, brunatnienie i zamieranie liści od wierzchołka, cienka, drewniejąca łodyga, słaby wzrost korzeni, przyczyny – temp podł niższa od 12st, nieprawidł pH podł, dużo Ca w podłożu
Mg – żółknięcie liści między nerwami, blaszki liściowe „skórzaste”, kruche, zmniejszenie połysku owoców, niedorastanie owoców, przyczyny – nadmierna wilg podłoża, zbyt obfite naw K, N, deficyt światła, niskie pH podłoża,
Ca – brązowienie i zahamowanie rozwoju rozwoju stożka wzrostu pędu głównego i bocznych, suche, wklęsłe plamy na pow owocu, słaby wzrost korzeni, przyczyny – kwaśny odczyn podłoża, wyższy od opt poziomu podłoża, zab w pob wody: uszkodzenie sys korzen, zbyt duże zas podłoża, zbyt duża zaw K, Mg, Na, duże wahania wilg podłoża
Fe – chloroza wierzchołkowej części roślin, nie wykształcanie gron kwiatowych, zahamowanie wzrostu rośliny, nie zaw owoców, przyczny – przenawożenie Ca, P, K, Mg, Cu, Mn, brak dost ilości światła, słaby sys korzeniowy, za wysokie pH
NIEDOBÓR Mn: chloroza liści od wierzchołka, odbarw. bl. liśc. między nerwami, zasych. i opad. kw. Przyczyny: nieodp. stos. makro i mikroelem. w podł., nadmiar K, P, Ca, Cu, Zn; nadm. wilg. podł. NIEDOBÓR B: deform. i zamier. wierzchołka, opad. zawiązków, skorkowac. na ow. przy szypułce, żółknięcie starszych liści, kruchość liści, brązow. korzeni. Przyczyny: wys. pH, mała wilg., duża dawka Ca. NIEDOBÓR Cu: drobnienie najmł. liści, zwinięte rurkowato brzegi starszych liści, liście wierzchołk. niebieskawe, utrata turgoru. Przyczyny: wys. pH, nadm. nawoż. N i P. NIEDOBÓR Zn: liście wierzchołk. wydłużone, ogonki liśc. zagięte do dołu. Przyczyny: wys. pH, za dużo P w podł. NIEDOBÓR Mo: żółte przebarw. między nerw., liście podwin. ku górze. Przyczyny: przy pH>7 i pH<5.8, gdy nadmiar siarczanów.
ZABURZENIA NA OWOCACH: 1) nierównom. wr. ow. w gronie- utrzymyw. po zapyl. zbyt wys. temp. przy niskiej wilg. pow., pozost. zbyt dużej liczby ow. w gronie, nadm. wzrost wegetat. rośl. 2) nierównom. zewn. wybarwianie ow.- zaburzenia w tworz. się barwnika, duże dobowe wah. temp., bezpośr. silne nasłoneczn., nadm. wilg. gl. i pow. 3) rozmyte plamy na ow., „zielona piętka”- brak K przy nadm. nawoż. N, nadm. N- szczeg. formy amonowej 4) zielone przebarw. na ow., twarde, skórzaste plamy- krótkotrw. spadki temp. pon. 10 st, duże dobowe różnice temp (pow.15) 5) łatwo pękaj. skorkowac. przy szypułce- wolny wzr. przy uszkodz. syst. korzen., zbyt mała liczba liści, wys. temp. przy bezp. nasłoneczn., wys. wilg. pow. nocą, niedobór B 6) żółte twarde plamy na ow., brunatn. miąższu- poraż. wirusem mozaiki tytoniu. 7) spękania owoców- wahania temp., nieregul. pobier. wody 8) puste przestrz. w ow.- podatne odm. o wybuj. wzr., wahania temp., niedobór K, Mg, nadmiar N, złe pobier. wody 9) więdnięcie wierzch. lub całych rośl.- słaby syst. korzen., zbyt mały korzeń, zasolenie podłoża, raptowna zmiana pogody, obciążenie owocami, niska temp. podł., zbyt wys. powietrza, choroby bakt. i grzybowe.
OGÓREK wart odżywcza: woda 96%, białko 0,3, tłuszcze 0,16, cukry 1,12, wit C 14mg/100g, prowit A 0,1mg, Wit B 0,04mg, subst popielinowych 0,5% TEMP wym term podłoża: kiełkowanie 28-300C, wzrost opt. 20-25, do 28-32, wah temp dzien/noc 80C, podłoża: roślina ciepłego spodu, progowa 17-18, opt 24-26, krytyczna 35. WYM ŚWIETLNE: punkt kompensacji 6-8 W/m2, opt int 60-90 W/m2, fotoperiodycznie obojętna, ale najszybciej kwitnie i owocuje przy 14 godz. dniu, rozproszone. WYM WODNE: stosunek masy korzeni do części nadziemnej 1:200, szybkie tempo zwrostu, duża pow transpiracyjna – duże wymagania wodne. 85-95% polowej pow wod, jesienią 70-80% Zbyt sucho- przędziorek! ZAW CO2 zwiększenie o 0,1-0,15% zwiększa plon o 5-krotnie, brak CO2 ogranicza fotosyntezę
WYM POK: (g/kg owoców) N 1,5-2; P 0,4-0,7; K 3-5,5; Mg 0,3; Ca 1,8, nawozimy co 2 dzień ...