Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ
Znaczenie poszczególnych umiejętności pracownika. Kreatywność. Umiejętność rozwiązywania problemów. Umiejętność negocjacji. Umiejętność pracy w grupie. Opanowanie w sytuacjach stresowych. Asertywność. Kreatywność. Zdolności przywódcze. Klasyfikacja społ: 1.ludzie w pełni zdolni do sprostanie wyzwaniom:wynalazcy, uczniowie,organizatorzy, ludzie udoskonalajacy swa pracę. 2. Os.wykonujący swe zadania poprawnie, bez zarzutu, ale nie wprowadzają innowacji. 3. os.wykon swe zad czasem dobrze,czasem źle, nie starający się o poprawność.Brak ambicji. 4. Os które swym zachowaniem i działaniem przynoszą szkody(przestępcy, alkoholicy, narkomani)5. Os niezdolne do pracy, chorzy Dziedziny wiedzy ważne w firmach. Prawo. Marketing. Informatyka. Makroekonomia. Organizacja i zarządzanie. Statystyka. Handel zagraniczny. Ekonometria. Finanse przedsiębiorstwa. Rachunkowość. Logistyka. Bankowość. Socjologia, nauki społeczne. Rynki kapitału. Rodzaje usług. 1. Zarządzanie- umiejętność podejmowania decyzji, planowania, kontrola. 2. Działalność innowacyjna- usprawnianie rzeczy i metod. 3. Zajmowanie się ludźmi- świadczenie usług w zakresie stosunków międzyludzkich. 4. Usługi rachunkowe- nie obciąża się dodatkowymi kosztami, płaci się tylko za wykonanie konkretnej czynności. Makroelementy:
1. Problemy-uwarunkowania demograficzne- # 27% lud mieszka na wsi # 90% gospodarstw nie przekracza 2 ha # niecałe 10% mieszkających na wsi utrzymuje się z rolnictwa , typy gosp domowych (j.11,5 mln gosp w Pol.), przeciętny dochód na 1 mieszkańca = 6000/rok, na żywność wydajemy 35% naszych dochodów-2000zł ;ilość osób w gospodarstwie, zmiany w strukturze wiekowej, migracje ludności. Probl z poziomem wykształcenia. 2. Uwarunkowania ekonomiczne. *wzrost/spadek dochodów rzeczywistych (a nie nominalnych) społeczeństwa tzn. ile dobrowolnie można było zakupić rok wcześniej i obecnie *poziom zadłużenia/oszczędności rodzin państwa *zmiany we wzorcach wydatków konsumpcyjnych. Poziom oszczędności i zadłużenia. 3. Uwarunkowania przyrodnicze. *potencjalne zasoby surowców naturalnych Ziemi *wzrost zanieczyszczeń środowiska *zmniejszają się zasoby Ziemi (surowce energetyczne) na 1 mieszkańca 4. Uwarunk owania techniczno- technologiczne. *zwiększa się tempo zmian technologicznych *bardzo wys. badania i rozwój *nieograniczone możliwości innowacyjne *promocja i reklama
5. Warunki polityczne. *w Polsce jest dużo przepisów gospodarczych *silna kontrola rządowa- Agencja Rynku Rolnego hamuje rynek zbóż i mięsa. Nowe przepisy dostosowane do UE.*znaczenie gr.interesów: powst. najczęściej w środ.polit. (lobby) 6. Warunki kulturowe i religijne Zwyczaje, tradycja, obrzędy. 7. Warunki społeczne. Stopień zorganizowania społeczeństwa i organizacja. Należy znać trendy i czynniki warunkujące zmiany. W ostatnich kilkunastu latach ↑się znaczenie rent i emerytur rolniczych jako źródło dochodów rodzin wiejskich. Prawie pokrywa się liczba rent i emerytur z liczba gosp.indywidualnych w Pol. Uwarunkowania zewn. i wew., gospodarstwa. *rynek pracy, *rynek kapitału pieniężnego- banki, *ubezpieczenia, *rynek ziemi, *rynek środków produkcji. Wszystko to jest potrzebne do przejścia na rynek konsumpcyjny.
Potrzeba samorzeczywistnienia- piramida Maslow`a. 1.Potrzeby fizjologiczne. Podtrzymywanie życia związane ze zdrowiem fizycznym(potrzeby żywieniowe, pragnienia,snu) i jakością środ. naturalnego itd. 2.Potrzeby bezpieczeństwa. *fizycznego *psychicznego *stabilizacja, niezakłócony spokój 3.Potrzeby przynależności, miłości i współpracy. Tendencje do łączenia obejmują zarówno dawanie jak i otrzymywanie uczuć. Są to potrzeby miłości rodzicielskiej, małżeńskiej, rodzinnej, podtrzymywanie na duchu. 4.Potrzeby szacunku, uznania i potrzeba samorealizacji i urzeczywistnienia Wysoka ocena samego siebie, poczucie własnej wartości, potrzeba rozwoju, kompetencji, części poznania. 5.Potrzeby wiedzy i rozumienia. Poszukiwanie znaczenia, zrozumienia, systematyzowanie, organizowanie, analizowanie, poszukiwanie związków i znaczeń, konstruowanie systemu wartości. 6.Potrzeby estetyczne- piękna, ładu(w domu, na osiedlu, w mieście). Piękno jest uczuciem subiektywnym.Najważniejsze cechy polskiego rolnictwa
1. Przeludnienie i bezrobocie. 27% ogółu zatrudnionych pracuje w rolnictwie. Udział rolnictwa w tworzeniu PKB to 7%- mało wydajna dziedzina. PKB- wszystko co jest wytworzone w danym roku, w danym kraju, produkty i usługi( zapasy, surowce, obiekty w budowie, dzierżawa). Szacuje się, że ok. 2/3 zatrudnionych powinno przejść do innych działów gosp. Ostatnio zwiększa się liczba rencistów i emerytów w rolnictwie, są one głównym źródłem dochodów dla 4mln mieszkańców wsi( blisko 28% ). Struktura gospodarstw ogrodniczych
gosp. sadownicze ogółem 33000 ha, 50% poniżej 5 ha, gosp. warzywnicze 1 600 000 55% poniż 1000m2. Olbrzymi stopieÅ„ rozdrobnienia. Główne źródÅ‚a dochodu rolników ok. 40% dziaÅ‚alność gospodarcza, 21% emerytura, renta, 21% praca najemna, 16% kilka źródeÅ‚ dochodu bez zdecydowanej przewagi, 12% inne źródÅ‚o dochodu. 2. Niska jakość. Wynika z rozdrobnienia. Cechy produktów rolno- spożywcz. jako towaru. *olbrzymia różnorodność asortymentu, *nietrwaÅ‚ość, objÄ™toÅ›ciowy charakter produktu, *zróżnicowana jakość, *przygotowanie do sprzedaży wg. różnych kryteriów( brak standaryzacji ). 3. Luka technologiczna przedsiÄ™biorstw sektora rolno- spożywczego. Parametry technologiczne i ekonomiczne na poziomie krajów zach. z lat 70-tych i 80-tych, co znacznie odbiega od standardów europejskich i Å›wiatowych. 4. Niska akumulacja wewnÄ™trzna Polskiego rolnictwa. ¼ gosp. rolnych wiźkszych obszarowo osi¹ga dochód pozwalaj¹cy na inwestycje i rozwój gosp. ( maszyny, przechowalnie) ok. 10% ma zdolność akumulacji, rozwoju. 5. MaÅ‚e zdolnoÅ›ci adaptacyjne znacznej części gospodarstw i przedsiÄ™biorstw przemysÅ‚u spoż. do warunków rynkowych.Â
Rozwijający się przemysł- ekspansja kapitału zagranicznego*Przemysł cukierniczy, *Tytoniowy, *Przemysł napojów niealkoholowych (Coca Cola), *Handel detaliczny i hurtowy (Hit, Leclerc), *Oleje jadalne i tłuszcze, *Piwa, *Mleko i przetwory mleczne, *Guma do żucia, *Owoce i warzywa- w najbliższym czasie można się spodziewać pewnych inwestycji. Największe dochody z handlu, potem ze sprzedaży. Producent ma coraz mniejszy udział w dochodach, czyli najmniejsze dochody otrzymuje się z surowców.
Cele rolników, *Wychowanie dzieci, *Pewność zbytu produktu, *Pewność o utrzymanie gosp. bez długów, * Max. dochody z gospodarstwa, Modernizacja gospodarki ( budynki, maszyny ), *Osiąganie max. plonów, Powiększenie gospodarstwa, *Posiadanie nowoczesnego domu, Niezależność, Więcej wolnego czasuMotywy działań: *Rozwój i ekspansja, *Bezpieczeństwo, *Społeczno- psychologiczne, *ekologiczne6. Niski poziom wykształcenia
Ok. 2% ma wyższe wykształcenie, 18% średnie, 28% zasad, 52% podst. Trudności z wprowadzeniem nowych technologii wiąże się z barierą kwalifikacyjną. Więcej ludności wykształconej jest na zachodzie kraju.
7. Wysoki stopień konkurencyjności. Nisko płatna siła robocza- produkty są tańsze. Jeżeli są małe kwalifikacje siły roboczej to produktywność jest 5-krotnie niższa.
Problemy wymagające rozwiązań: *Trudności zbytu produktów rolnych, *Niska efektywność i niskie dochody wsi, *Słaba infrastruktura techn. i społeczna wsi, *Niekorzystna struktura gosp. wiejskiej, *Niekorzystna struktura agrarna, *Duże zróżnicowanie obszarów wiejskich, *Wyludnianie się części obszarów wiejskich, a przeludnienie i rozdrobnienie gosp. w Polsce pd, *Bezrobocie i brak miejsc pracy
Priorytety polityki wobec rolnictwa , gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich
*Poprawa sytuacji dochodowej rolników, *Zwiększenie konkurencyjności na rynkach krajowych i zagranicznych, *Poprawa warunków życia i pracy mieszkańców wsi, *Przygotowanie do integracji z UE. Musi wystąpić zmiana orientacji. Produkcja ›rynkowa.
Dla kogo produkować? jakie są wymagania klientów? na jaki rynek? w jakim czasie? jakich mamy konsumentów? *nie jestem sam na rynku, *rynek jest wolny, *ktoś może lepiej produkować. Czyli producent musi się dobrze we wszystkim orientować.
Â
Struktura spożycia w historii ludzkości Dawniej- gł. składniki pożywienia to tłuszcze, skrobia i białko. Wraz z rozwojem cywilizacji wzrosło spożycie tłuszczu, cukru, zmalało spożycie białka. Spożycie produktów wynika z: a) czynniki zewnętrzne *sposób odżywiania *ekspozycja na czynniki środowiska *nadużywanie używek b) czynniki wewnętrzne *oznaki- otyłość, nadciśnienie, niewłaściwy poziom cholesterolu, przeciwciał, antyoksydantów. Styl życia sprzyja ryzyku zgonów- nieodpowiednie nawyki żywieniowe ( choroba wieńcowa, nadciśnienie ).
Ostatnio zaczynają się pewne zmiany: *spożycie ryb i przetworów dość małe*↓spożycia przetworów zbożowych i ziemniaków, *↑ tendencja spożycia warzyw i owoców, *spożycie mleka↓, ale ↑spożycie produktów przetworzonych, *spożycie cukru w czystej postaci↓,tj. i przetworów, ale wzrasta popyt na produkty cukrownicze, *mięso- stały poziom *tłuszcze- spożycie ↑,bo zmiana jakościowa ze zwierzęcych na roślinne spowodowana przez intensywną reklamę. Spożycie tłuszczów zwierzęcych- Polska wsch., tłuszcze roślinne Polska Centralna i zachodnia- uwarunkowania regionalne. Są też różne upodobania ze względu na wykształcenie, zamieszkanie. Spożycie alkoh.- nastąpił ↓, ale równocześnie rozw.przem. browarskiego i duży eksport win. Przejście z alkoh wysokoprocentowych na nisko.
Modyfikacja aktualnego, polskiego żywienia (lansowany model życia):
1.        Zmniejszenie do 25-30% udziału tłuszczu, zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, 2. Zmiany struktury spożycia mięsa czerwonego na rzecz białego. 3. Wzrost spożycia pieczywa zbożowego (produktów zbożowych i ziemniaka). 4. Obniżenie spożycia cukru i słodyczy. 5. Wzrost spożycia warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych oraz orzechów, owoce i warzywa przy każdym posiłku. 6. Zahamowanie spożycia mleka przy jednoczesnym wzroście konsumpcji jego przetworów (chudy ser, jogurty). 7. Zmniejszenie spożycia jaj. 8. Znaczny spadek spożycia alkoholu wysokoprocentowych na rzecz alkoholi niskoprocentowych. Wzrost spożycia czerwonego wina. 9. Zwiększenie spożycia soków warzywno- owocowych i wód mineralnych
Tendencja w kierunku diety śródziemnomorskiej (punkt 5 i 8).
Zmiana modelu żywienia niesie za sobą zmiany w produkcji.
PolegajÄ… one na wzroÅ›cie konsumpcji owoców i warzyw. Wiąże siÄ™ to z tym, że owoce i warzywa sÄ…: źródÅ‚em antyutleniaczy co zmniejsza ryzyko chorób serca i wielu typów raka, źródÅ‚em bÅ‚onnika- pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zmniejsza wchÅ‚anianie przez organizmy subst. szkodliwych, a ponadto zwiÄ™ksza objÄ™tość pożywienia dajÄ… uczucie sytoÅ›ci, pomaga w utrzymaniu równowagi soli, majÄ… niski poziom tÅ‚uszczu.Â
Piramida zdrowia: mięso czerwone- klika razy w m-cu, słodycze, jaja, drób, ryby- kilka razy w tyg. ser i jogurt- codziennie, owoce i warzywa- codziennie chleb, makaron, kasze, ryż, ziemniaki
Wybór żywności przez konsumenta: walor smakowy, względy zdrowotne, cena, łatwość przygotowania do spożycia, poziom dochodów rodziny, łatwość przechowywania, produkt krajowy
Uwarunkowania poziomu i struktury konsumpcji żywności. Czynniki 1. Wew.- *biologiczne- płeć, wiek, stan fizjologiczny, zdrowie, *demograficzne- ilość osób w gosp.i jego typ, *ekonomiczne- stan oszczędności, poziom dochodów, mieszkanie i jego wyposażenie *społeczno- zawodowe- wykształcenie, czynniki zawodowe, *psychospołeczne- postawy i poglądy żywieniowe, nawyki żywien, obyczaje i wierzenia religijne, moda i naśladownictwo, podział ról i zadań w rodzinie, cechy osobowościowe. 2. Zewn- *geograficzne- klimat, klęski, *polityczno- gospodarcze- polityka gospodarcza państwa, dochód narodowy i jego podział, poziom rozwoju rolnictwa i przemysłu spożywczego, stan zaopatrzenia rynku, infrastruktura rynku, działalność instytucji rynkowej, ceny dóbr i usług, informacje rynkowe.
Uwarunkowania ekonomiczne
Mięso: zmniejszenie wołowego, zmniejszenie wieprzowego, zwiększenie drobiu, zmniejszenie tłuszczów zwierzęcych, zwiększenie roślinnych, zmniejszenie jaj i cukru. Spożycie warzyw i owoców w porównaniu z innymi krajami jest niskie. Polska: Owoce 43kg, Warzywa 70kg. UE: O 100kg, W 120kg. Spożycie wzrasta sezonowo. (Wzrasta produkcja na rynku- większe spożycie). Ziemniaki wzrasta spożycie w VIII- X, spada XI. Owoce- jeśli na rynek wchodzą owoce krajowe to wypierają owoce zagraniczne. Spożycie: produkty zbożowe, ziemniaki, warzywa i przetwory, owoce i przetwory-emeryci i renciści największe spożycie. Jaja, cukier.
Gospodarstwa domowe podzielono na sześć grup: pracownicze, pracow.-chłopskie, chłopskie, emeryci i renciści, pracujący na własny rachunek, bezrobotni *chłopskie- mięso, jaja, mleko, *emeryci- prod. zbożowe, ziemniaki, owoce, przetwory, ryby, masło, tłuszcze roślinne, cukier, *pracuj¹cy na w³asny rachunek- warzywa, owoce, o ½ mniej ziemniaków.
Lata 90-te.
12 x zwiększone spożycie soków; 4,5 x zwiększenie spoż. wody mineralnej; 7 x zwiększenie lody(sprzęt chłodniczy- reklama, dostępność); 6 x zwiększone spoż. przetworów drobiowych. Zależność wydatków od stopy zamożności.
Prawo Engla
wraz ze wzrostem dochodów zmieniają się udziały w strukturze wydatków poszczególnych grup. Zmniejszenie wydatków na żywność. Zwiększenie wydatków na dobra wyższego rzędu. Wykres!!!!!!! W Polsce udział wydatków na żywność rośnie. W UE 15-17%. Wraz z przejściem jakiejś grupy do grupy o wyższych dochodach wydatki na żywność maleją, ale realnie ilość wydawany pieniędzy rośnie. UE- różnica w jakości, cenie, wielkości.
Dochodowa elastyczność popytu
e= (delta d :d) x (delta X : X), e- współczynnik dochodowej elastyczności popytu, d- popyt, delta d- przyrost popytu, x- dochód.
Jeżeli x większe o 1% to: gdy e= 1 popyt na dany artykuł rośnie o 1%, gdy e>1; e= 1,5 popyt na dany artykuł rośnie o 1,5%, gdy e<1; e=0,7 popyt rośnie o 0,7%.
Wzrost dochodu może towarzyszyć maleniu popytu! gdy e= -0,2 popyt na dany artykuł maleje o 0,2%.
Cenowa elastyczność popytu
P= (delta d :d) x (delta p : p). wzrost ze wzrostem ceny maleje popyt na dany artykuł. Jeżeli P= -0,5 wraz ze wzrostem ceny o 1% popyt maleje o 0,5%.
Dochodowa elastyczność ceny
ep=(delta p :p) x (delta x : x). p- cena, x- dochód. . Jeśli ep= -0,3 to wraz ze wzrostem dochodu o 1% konsumenci są skłonni zapłacić za dany artykuł cenę o 0,3%wyższą.
Wykresy!
Informacja, jak zmienia siÄ™ konsument:
a) konsument indywidualny( gosp. domowe ). b) konsument zbiorowy- stołówka, szpitale, domy opieki, szkoły wyższe, przedszkola, żłobki, wojsko- musi się dostosować do standardów NATO c) konsument zagraniczny
Zmiany w handlu detalicznym. Zmienia się też handel hurtowy. H. hurtowy jest ogniwem przenoszącym produkt do konsumenta. Sieci supermarketów mają problem ze znalezieniem producenta, który da produkty dużej skali, jednorodne w sposób ciągły.
Handel detaliczny- sklepy spożywczy 121 000. Tendencje zwyżkowe, hipermarkety i supermarkety- zwyżkowe, zajmują coraz więcej powierzchni, lokalizują się na obrzeżach miast. Sklepy spożywcze(duże, średnie)- tenden. zniżkowe, małe- zniżkowe, specjalistyczne- zniżkowe. Włochy, Hiszpania- nie przyjęły tego systemu (dominacja 10 największych firm) inny klient, który ma upodobania do robienia zakupów w małych sklepach. Przeciwieństwem są kraje Płn. Skandynawii, Szwajcaria- handel opanowany przez 10 głównych firm.
Dla klientów ważna jest: *cena- szuka tańszego produktu, *bliskość miejsca zamieszkania nie ma już znaczenia, *ważna jest wysoka jakość, świeżość, *chce mieć wybór w danym towarze (atrakcyjność, różnorodność oferowanych towarów), *miła obsługa
Rynek to system składający się z: *rynków hurtowych, *bazy przechowalniczej i magazynowej, *informacji rynkowej, *standaryzacji, *transportu i łączności.
Rynki dystrybucyjne- w dużych aglomeracjach miejskich spełniają funkcje:
handlowe, usługowe, kontrolne, informacyjne
Dostawcy towaru: rynki pierwotne, duże gospodarstwa rolne i ogrodnicze, zakłady przemysłu rolno- spożywczego, import.
Odbiorcy: sklepy detaliczne, sieć sklepów- super i hipermarkety, gastronomie, hotele, szpitale, wojsko.
Piramida- rysunek.
Â
                                     centrum zarzÄ…dzaniaÂ
                                                  i usługi
Â
                                    strefa handlowa, (hale owoców,
                                    warzyw, kwiatów, nabiału, mięsa)
Â
                         strefa towarzyszÄ…ca (magazyny, punktyÂ
                        przygotowania, przedsiębiorstwa transportowe)
Centrum logistyczne
usługi: magazynowe i usługi: sortowanie usługi transportowe: wewn i zewn przechowalnicze i pakowanie
Usługi zaangażowane w przejście produktu: sortowanie, pakowanie, przechowywanie, transport, dystrybucja, sprzedaż
Wymiana zagraniczna czyli sfera handlu zagranicznego. *Jego rola z roku na rok wzrasta-ma to związek z rozwojem gosp. kraju i świata. Holandia świetnie zarabia na Polsce i Niemczech bo ma świetnie rozwinięty system dystrybucyjny, handlowy, informacyjny. Każde państwo stara się znaleźć swoje miejsce w handlu zagranicz. z tego względu, że w większości krajów istnieje nadprodukcja. Zmniejsza się odległość między importem, a exportem nie odgrywa już wielkiej roli. Ostra konkurencja w handlu zagranicznym jest zagrożeniem dla produktów krajowych. *potencjał danego kraju jest większy niż potrzeby (nadprodukcja) dlatego potrzebny handel zagraniczny, *wzrost liczby ludności i ich potrzeb, poszukiwanie nowych produktów dlatego wymiana np. kiwi, *zwiększa się odległość między importerem a exporterem np. róż z Kolumbii.
Handel zagraniczny- fizyczne przemieszczanie materiału z terytorium jednego kraju do drugiego. Export wartościowo rośnie, ale import także rośnie. Różnice między wartością wyeksportowaną i importowaną- czyli saldo bliskie 0.
Polski handel zagraniczny artykułami rolno- spożywczymi. Zaczyna się gdy jest nadprodukcja danego towaru. Handel zagraniczny może być zagrożeniem dla produkcji krajowych, ale jest też dodatkowym bodźcem do rozwoju. Obrót towarami jest kontrolowany podczas przekraczania granic- cła, kontyngenty, pozwolenie przywozu, wywozu.
Export- dążenie do sprzedaży za granicą.
Import jest wtedy gdy:
1. Produkty te nie sÄ… wytwarzane w kraju.
2. Koszty wytwarzania są znacznie wyższe niż za granicą.
3. Dobro to jest wytworzone w niewystarczającej ilości.
4. Nie ma we wszystkich potrzebnych gatunkach.
5. Nie ma go w odpowiednim czasie.
Reeksport:
export importowanych towarów
1. Pośredni- gdy towar najpierw znajduje się na terenie kraju reeksportera i potem trafia do kraju przeznaczenia
2. Bezpośredni- reeksporter nabywa produkt za granicą i poleca wysłać go do kraju przeznaczenia.
Przykład reeksportera to Holandia. Polska- reeksporter bananów i kwiatów na Białoruś, Ukrainę.
...