Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

AZOT W GLEBIE: Formy azotu w glebie: 1. azot mineralny: NO3- azotanowy, NH4+ amonowy, NO2- azotynowy, NH3 amoniak, N2 forma cząsteczkowa, NH2-forma mocznika 2. azot organiczny stanowi 94-96% azotu całkowitego.:-białka, aminokwasy, -próchnica glebowa, -ciała mikroorganizmów, -obumarłe resztki roślinne... Objawy niedoboru azotu: -rośliny wątłe, słabo rosnące, -liście drobne, pędy cienkie, wiotkie, -żółknięcie najstarszych liści lub całych roślin, -przedwczesne dojrzewanie owoców, -słabo rozwinięty system korzeniowy. Nadmiar azotu: -nadmierny wzrost wegetatywny, -ograniczenie rozwoju części generatywnych, -wydłużenie okresu wegetacyjnego, -nadmierna kumulacja azotanów i azotynów w plonie, -spadek mrozoodporności roślin. Wzbogacanie gleby w azot: nawożenie 50-300kg/ha/rok, drobnoustroje glebowe: a) bakterie brodawkowate –Rhizobium 200-300kg/ha/rok. Rośliny bobowate: -łubiny (żółty niebieski), -wyka, -bobik, -peluszka, -koniczyny, -lucerna,b) bakterie wolno żyjące azotobakter i clostridium 30kg/ha/rok. Naostrzyk -najbardziej niezawodny w uprawie, -daje ogromna masę wegetatywna, -rośnie na każdej glebie (piaszczysta kamienista zdegradowana), -wydziela kumarynę która odstrasza gryzonie (nornik polny). Inne źródła: wyładowania atmosferyczne 20-25kgN/ha/rok, kwaśne deszcze –zanieczyszczenia przemysłem azotowym, w wyniku rozkładu substancji organicznej Straty azotu z gleby: -wywożenie z plonami 40-220kg/ha/rok, 40- rzodkiew sałata, 220- kalafior rabarbar, -ulatnianie się azotu do atmosfery w formie amoniaku NH3- podczas mineralizacji materii organicznej 30kg/ha/rok, -wymywanie w głąb profilu glebowego w formie N-NO3 25-40kg N/ha/rok, -ulatnianie się azotu cząsteczkowego N2 w wyniku procesu denitryfikacji. Nitryfikacja: jest procesem mikrobiologicznym utleniania się amoniaku do azotanów. Zachodzi w warunkach tlenowych. W warunkach kwaśnych azot NO3- jest lepiej pobierany. W warunkach zasadowych azot NH4+ jest lepiej pobierany. Najpierw Nitrosomonas a potem Nitrobacter. Denitryfikacja:To proces redukcji oddechowej w której utlenione formy azotu NO3-, NO2- stanowią akceptor elektronów. Dokonywana przez drobnoustroje dzięki enzymom- reduktazom. Proces przebiega przez kilka etapów. Zachodzi w warunkach beztlenowych.NO3—NO2—NO-N2O-N2W procesie mineralizacji uwalniana jest zredukowana forma azotu mineralnego tzw. NH4+amonifikacja. Zbiałczanie- drobnoustroje glebowe pobierają azot, który przechodzi z formy mineralnej w organiczna i jest niedostępny dla roślin Pobieranie N przez rośliny: - NO3- w środowisku kwaśnym, - NH4+ w środowisku zasadowym, - NH2 głównie przez liście- związek nietrwały, - aminokwasy –śladowe ilości. Azot w postaci mocznikowej w azot w postaci amoniakowej pod wpływem enzymu ureaza PRAWO MINIMUM I MAKSIMUM:

Prawo minimum (stare): niedostatek jednej substancji przyswajalnej w glebie ogranicza działalność innych substancji i w ich następstwie powoduje obniżkę plonu.Prawo maksimum (nowe): nadmiar substancji

przyswajalnej w glebie ogranicz skuteczność działania innych substancji, co w następstwie powoduje obniżkę plonu.PODŁOZA ORGANICZNE:torf wysoki najlepszy T niski.węgiel brunatny, trociny drz iglas,włókna kokosowe.PODŁOZA MIN:wełna min,prelit,pumeks,keramzyt,piasek PODŁ SYNT: z pianki poleurytanowej,pianka aminowa,NAW NAT:OBORNIK: nawóz org składający się z miesz kału moczu oraz ściółkiskład 20%wody.25%subst org,3-5%zw miner azot 0.5,0.3P,0.7K,0.2Mg,0.4Ca oraz wszystkie mikroelem.WŁfiz:wyzsza temp,spulchnianie,lepsze war wodno pow,wzrost strukt gruzełk,Chem:zwieksza wydajność fotosyntezy (wiecejCO2), poj kompleksu sorbcyjnegoBIOL:więcej drobnoustrojowDAWKI:30/40t/h stos 3-4 lataTERMIN:pozna jesiena wcz wiosna.nie pod rosliny o krótkim okr weg,pod rosl czesc uzytkowa korzeń.przeorac na od gł ciezkiw 12-16 lekkie18-20 GNOJOWNICA,GNOJÓWKA POMIOT PTASI,NAWOZY ORG:słoma,sztuczny obornik,nawozy zielone,komposty.KOMPOSTOWANIE:naturalna met unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów polegająca na rozkł subst organicznej przez mikroorganizmy(bakterie,mrówki,nicienie)Jest to proces przetwarzania subst w kontrolowanych warunkach w obecności tlenu w odp temp i wilg

 

 

 

 

 

.OPTYMALNE WARUNKI KOMPOST:umiescic go w odpowiednim miejscu gdzie będzie miałzapewniony dobry dostep pow.mat nie powinien być ubity przemieszać raz na 3 mies np. widł daje dobre efekty,optym warunki zapewniają zamknięte kompostowniki ze względu na lepsza izolacje termiczna materiału,rurki perforowane,cały czas wilgotnyMETODY na pryzmie prostszy ogranicza koszty w kompostowniku BIODYNAMICZNE:uprawa roślin wyklucza stosowanie nawozsów mineralnych i wapniowanie gł zródlem składników pokarmowych jest kompost i naw naturalne pozyskiwane z gospodarstw WERMIKOMPOST:wytworzony z udziałam dzzownic kalifornijskich jej chodowle na wolnym powietrzu prowadzi się w temp20-22 pH6-7 odpady przed wprowadzeniem dzownic powinny być wstępnie przygotowane.NAWOZY ZIELONE:części andziemne i podziemne roślin łubin beluszka seradela lucerna koniczyna bobik facelia zyto owies rzepa gorczyca.ZNACZENIE:wzbogacają glebe w pruchnice zwiekszona zdolność do gromadzenia wody i skł pok.poprawia strukturę gl,przedłuzaja pokryce gleby przez co chronią przed erozja i wypłukiwaniem składników zwiekszaja liczne gatunków w zmianowaniu ułatwiając dobor wł następstwa rosli po sobie.WAPNIOWANIE:zabieg agrotechn majacy na celu poprawianie włsciwosci fizycznych i chemicznych. Nawozy wapniowe stosuje się latem zaraz po zbiorze lub późną jesienią przed orką przedzimową. Wszystkie gleby mineralne wapniujemy w oparciu o kwasowość hydrolityczną. Celem wapniowania jest usunięcie kwasowości wymiennej.Gleby lekkie – mała buforowość, mały kompleks sorpcyjny, wapniujemy do pH 5,5-6,5Gleby ciężkie – duża buforowość, duży kompleks sorpcyjny, wapniujemy do pH 6,5-7,5Nawozy wapniowe stosuje się zwykle raz na 4 lata.NAWORZENIE WARZYW W POLUrok przed planowana uprawa wapnować najlepiej jesienią do 3 t/ha nawozu wapniowego.wysokie dawki nawozow nin potasowych azotowych należy podzielić na przedsiewna oraz 1 2 pogłówne w mniejszym stopniu narazona na zakłócenia w pobieraniu składnikow sa rosliny nawożone nawozami wieloskładnikowymi niedobory uzupelnia się dolistnie stosuje się dawki od 50-280kgN/ha,dokładna dawke nawozu należy obliczyć metoda uniwersalna porównać wyniki z analizy z zawartoscia standardowa.nawozenie przedwegetacyjne wysiewamy pełna dawke nawozów fosforowych potasowych magnezowych oraz 1/3 azotowych.nawozenie pogłówne 2/3 dawki azotu stosujemy jednorazowa dawka \n/ha mniej50kg.czasami potas.POD OSŁONAMImaja inne warunki wzrostu zaw skł w podłożu temp pow  wilg można zapewnić roslina w optymalnym zakresie W nowej szklarni 2-3 lata uprawiamy rosliny później glebe poddac dezynfekcji lub prowadzic w podłozach(wata mineralna)podłoza również ulegaja infekcji mogą być wymieniane.warzywa pod odłonami tez musza mieć gl bez czynmnikow chorobotwórczych uzyskuje się to poprzez przenoszenie tunelów w inne miejsce np. pomidor uprawiany w polu przez 18 tyg nawozi się przed sadzeniem rozsady oraz 2-3 razy pogłównie a w szklarni w tym samym okresie w podłożu organicznym nawozi się co tydzień łącznie 18 razy.wełna mineralna 5 razy dziennie dzięki temu unieka się zasolenia podłoza.NAWOZENIE ROSLINY SADOWNICZE przed założenie sadu wapniujemy wapnem magnezowym tlenkowym węglanowym na 2-3 tyg przed posadzeniem drzewek należy przeorać obornik w dawce 60t/ha oraz nawóz fosforowy 200kgP2O5/ha

 

 

AZOT W GLEBIE: Formy azotu w glebie: 1. azot mineralny: NO3- azotanowy, NH4+ amonowy, NO2- azotynowy, NH3 amoniak, N2 forma cząsteczkowa, NH2-forma mocznika 2. azot organiczny stanowi 94-96% azotu całkowitego.:-białka, aminokwasy, -próchnica glebowa, -ciała mikroorganizmów, -obumarłe resztki roślinne... Objawy niedoboru azotu: -rośliny wątłe, słabo rosnące, -liście drobne, pędy cienkie, wiotkie, -żółknięcie najstarszych liści lub całych roślin, -przedwczesne dojrzewanie owoców, -słabo rozwinięty system korzeniowy. Nadmiar azotu: -nadmierny wzrost wegetatywny, -ograniczenie rozwoju części generatywnych, -wydłużenie okresu wegetacyjnego, -nadmierna kumulacja azotanów i azotynów w plonie, -spadek mrozoodporności roślin. Wzbogacanie gleby w azot: nawożenie 50-300kg/ha/rok, drobnoustroje glebowe: a) bakterie brodawkowate –Rhizobium 200-300kg/ha/rok. Rośliny bobowate: -łubiny (żółty niebieski), -wyka, -bobik, -peluszka, -koniczyny, -lucerna,b) bakterie wolno żyjące azotobakter i clostridium 30kg/ha/rok. Naostrzyk -najbardziej niezawodny w uprawie, -daje ogromna masę wegetatywna, -rośnie na każdej glebie (piaszczysta kamienista zdegradowana), -wydziela kumarynę która odstrasza gryzonie (nornik polny). Inne źródła: wyładowania atmosferyczne 20-25kgN/ha/rok, kwaśne deszcze –zanieczyszczenia przemysłem azotowym, w wyniku rozkładu substancji organicznej Straty azotu z gleby: -wywożenie z plonami 40-220kg/ha/rok, 40- rzodkiew sałata, 220- kalafior rabarbar, -ulatnianie się azotu do atmosfery w formie amoniaku NH3- podczas mineralizacji materii organicznej 30kg/ha/rok, -wymywanie w głąb profilu glebowego w formie N-NO3 25-40kg N/ha/rok, -ulatnianie się azotu cząsteczkowego N2 w wyniku procesu denitryfikacji. Nitryfikacja: jest procesem mikrobiologicznym utleniania się amoniaku do azotanów. Zachodzi w warunkach tlenowych. W warunkach kwaśnych azot NO3- jest lepiej pobierany. W warunkach zasadowych azot NH4+ jest lepiej pobierany. Najpierw Nitrosomonas a potem Nitrobacter. Denitryfikacja:To proces redukcji oddechowej w której utlenione formy azotu NO3-, NO2- stanowią akceptor elektronów. Dokonywana przez drobnoustroje dzięki enzymom- reduktazom. Proces przebiega przez kilka etapów. Zachodzi w warunkach beztlenowych.NO3—NO2—NO-N2O-N2W procesie mineralizacji uwalniana jest zredukowana forma azotu mineralnego tzw. NH4+amonifikacja. Zbiałczanie- drobnoustroje glebowe pobierają azot, który przechodzi z formy mineralnej w organiczna i jest niedostępny dla roślin Pobieranie N przez rośliny: - NO3- w środowisku kwaśnym, - NH4+ w środowisku zasadowym, - NH2 głównie przez liście- związek nietrwały, - aminokwasy –śladowe ilości. Azot w postaci mocznikowej w azot w postaci amoniakowej pod wpływem enzymu ureaza PRAWO MINIMUM I MAKSIMUM:

Prawo minimum (stare):...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed