Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

Wyżarzanie jest to zabieg obróbki cieplnej polegający na nagrzaniu stali do  określonej temperatury, wytrzymaniu przy tej temperaturze i następnym studzeniu.

Wyżarzanie ujednoradniajace

Cel wyżarzania: Zmniejszenie niejednorodności składu chemicznego. Stosowane głównie dla

wlewków.

Sposób wykonania: Nagrzanie stali do temperatury 105(M250oC, (ok.  100-s-200°C poniżej

temperatury początku nadtopień, czyli linii solidus), wygrzanie i następne studzenie.

Wyżarzanie zupełne

Cel wyżarzania: Uzyskanie struktur zbliżonych do stanu równowagi, zmniejszenie twardości stali, zwiększenie jej ciągliwości. usunięcie naprężeń wewnętrznych, polepszenie obrabialności. Stosowane głównie dla stali stopowych.

Sposób wykonania: Nagrzanie stali do temperatury o 3CM-50°C wyższej od Ac3, Acm (linia GSE), wygrzanie i następne bardzo wolne studzenie (np. z piecem). Po przekroczeniu temperatury Aci dalsze chłodzenie może odbywać się w powietrzu.

Wyżarzanie niezupełne

Cel wyżarzania: Stosowane jako odmiana wyżarzania zupełnego w tych przypadkach gdy postać wydzieleń ferrytu (dla stali podeutektoidalnych) lub cementytu wtórnego (dla stali nadeutektoidalnych) jest prawidłowa, tzn., gdy nie jest np. w układzie Widmannstattena. Sposób wykonania: Nagrzanie do temperatur w zakresie Ac3-^Aci (dla stali podeutektoidalnych) lub Acm-^Aci (dla stali nadeutektoidalnych), wygrzanie i następne chłodzenie przeprowadzane tak jak w przypadku wyżarzania zupełnego.

Wyżarzanie normalizujące

Cel wyżarzania: Uzyskanie jednorodnej  struktury drobnoziarnistej, a przez to polepszenie własności mechanicznych. Stosowane głównie dla stali konstrukcyjnych i staliwa. Sposób wykonania: Nagrzanie stali do temperatury 3O-s-5O°C powyżej linii AC3, wygrzanie i studzenie w spokojnym powietrzu. Dla stali nadeutektoidalnych stosuje się czasami tzw.

Wyżarzanie izotermiczne

Cel wyżarzania: Zmniejszenie twardości, stosowane głównie dla stali stopowych, które po wyżarzaniu zupełnym mają za wysoką twardość. Wyżarzanie to często określane jest jako odmiana wyżarzania zupełnego.

Sposób wykonania: Nagrzanie stali do temperatury 3(K50°C powyżej Aci, wygrzanie, szybkie ochłodzenie do temperatury trochę niższej od Aci (zwykle około 50CM-550°C), wytrzymanie izotermiczne przy tej temperaturze aż do zakończenia przemiany perlitycznej i następne chłodzenie w powietrzu.

Wyżarzanie sferoidyzmjące

Cel wyżarzania: Zmniejszenie twardości wskutek zmiany kształtu wydzieleń cementytu na sferoidalny. Wyżarzanie to nazywane jest również wyżarzaniem zmiękczającym. Sposób wykonania: Nagrzanie stali do temperatury zbliżonej do Aci, wygrzanie i następne bardzo wolne chłodzenie do 600°C. Dalsze studzenie może być dowolne. Wygrzewanie może również być wykonane wahadłowo wokół temperatury Aci (ok. ±20°C) albo poprzez wytrzymanie izotermiczne poniżej Aci ale po uprzednim nagrzaniu powyżej tej temperatury.

Wyżarzanie odprężające

Cel    wyżarzania:    Usunięcie    naprężeń    odlewniczych,    spawalniczych,    cieplnych    oraz spowodowanych przeróbką plastyczną. Nie wiąże się ze zmianami struktury stali. Sposób wykonania: Nagrzanie stali do temperatury niższej od Aci, wygrzanie i następne powolne studzenie.

Wyżarzanie rekrystalizujące

Cel wyżarzania: Stosowane dla stali odkształconej plastycznie na zimno, celem zajścia procesu

rekrystalizacji.

Sposób wykonania: Nagrzanie stali do temperatury wyższej od temperatury rekrystalizacji,

wygrzanie i następne chłodzenie z dowolną szybkością.

 

Hartowanie

Rozróżnia się hartowanie martenzytyczne i bainityczne. Hartowanie martenzytyczne polega na nagrzaniu stali do temperatury austenityzowania, wygrzaniu i chłodzeniu z szybkością większą od krytycznej w wyniku którego zachodzi tylko przemiana martenzytyczna. W przypadku hartowania bainitycznego stal chłodzona jest z szybkością mniejszą od krytycznej lub stosuje się chłodzenie z wytrzymaniem izotermicznym powyżej temperatury Ms aż do zajścia przemiany bainitycznej.

Hartowność jest to zdolność stali do utworzenia struktury martenzytycznej. Na hartowność stali wpływają następujące czynniki:

Skład chemiczny. Wszystkie pierwiastki stopowe (za wyjątkiem kobaltu) zwiększają
hartowność. Bor, segregując do granic ziarn austenitu obniża ich energię powodując
wydłużenie    czasu   koniecznego    do    utworzenia   zarodków   produktów   przemian
dyfuzyjnych a zwłaszcza ferrytu, co w tym zakresie temperatur zwiększa trwałość
przechłodzonego   austenitu.   Zwiększające   trwałość   austenitu   działanie   pozostałych
pierwiastków stopowych polega na tym, że w trakcie przemian dyfuzyjnych i pośrednich
musi zajść nie tylko dyfuzja węgla ale musi nastąpić redystrybucja pierwiastków
stopowych, jednych do obszarów zajętych po przemianie przez węgliki, innych do
obszarów zajętych po przemianie przez ferryt, co wydłuża czas.

Wielkość  ziarna  austenitu  .  Podwyższenie  temperatury  austenityzowania powoduje
rozrost ziarn a więc zmniejszenie powierzchni granic ziarn austenitu. Obszary te są
miejscami łatwego zarodkowania ferrytu, perlitu a także bainitu. Ograniczenie liczby
tych miejsc zwiększa trwałość austenitu a zatem zwiększa hartowność.

Jednorodność austenitu. Im austenit jest bardziej jednorodny pod względem składu
chemicznego, tym większa jest hartowność stali.

Obecność nierozpuszczonych podczas  austenityzowania cząstek takich jak węgliki,
tlenki, azotki, związki międzymetaliczne - zmniejsza hartowność, ponieważ granice
między   cząstką  a   osnową,   podobnie  jak   granice   ziarn   austenitu,   są  miejscami
uprzywilejowanego zarodkowania produktów przemian dyfuzyjnych i pośrednich.

Dla określenia hartowności stosowane są następujące ważniejsze metody:

1). Ocena hartowności na przełomie - polegająca na obserwacji przełomu zahartowanej próbki. Strefa zahartowana jest matowa, jedwabista i łatwo ją odróżnić od nie zahartowanego rdzenia, co pozwala ustalić grubość warstwy zahartowanej.

2). Metoda krzywych U, wg Grossmanna - na zahartowanych w wodzie lub w oleju cylindrycznych próbkach dokonuje się pomiarów twardości wzdłuż ich średnicy. Graficzne przedstawienie wyników pomiarów w postaci wykresu twardość-średnica przekroju pozwalało na otrzymanie krzywych o kształcie litery U. Za granicę strefy zahartowanej przyjmuje się miejsce gdzie występuje najbardziej gwałtowny spadek twardości. Zwykle w tym miejscu występuje 50% martenzytu. Jest to tzw. strefa półmartenzytyczna.

3). Próba chłodzenia od czoła, wg Jominy - cylindryczna próbka po austenityzowaniu jest umieszczana w specjalnym aparacie, gdzie ulega chłodzeniu natryskiem wody tylko dolna płaszczyzna czołowa próbki (im dalej od czoła próbki tym chłodzenie jest wolniejsze). Po ostygnięciu próbki i przeszlifowaniu wzdłuż dwóch przeciwległych tworzących dokonuje się na oszlifowanych powierzchniach pomiarów twardości w skali HRC. Uśrednione wyniki pomiarów przedstawia się w formie graficznej jako wykres twardości w funkcji odległości od czoła (tzw. krzywa Jominy)

4). Metoda obliczeniowa Grossmanna - pozwala na obliczenie idealnej średnicy krytycznej Dik na podstawie składu chemicznego i wielkości ziarna austenitu

 

Rozróżnia się hartowanie objętościowe i powierzchniowe. Przy hartowaniu objętościowym austenityzowanie obejmuje całą objętość obrabianego cieplnie przedmiotu a grubość warstwy zahartowanej zależy wyłącznie od własności materiału i szybkości chłodzenia. Podczas hartowania powierzchniowego nagrzewanie jest ograniczone do cienkiej warstwy i to w tych miejscach, które mają być obrobione cieplnie.

W ramach hartowania objętościowego wyróżnia się:

Hartowanie zwykłe, które polega na ciągłym chłodzeniu przedmiotu jednym środkiem
chłodzącym od temperatury austenityzowania do temperatury otoczenia (rys. 7.19a). Po
takim chłodzeniu w przedmiocie tworzą się największe naprężenia hartownicze.

Hartowanie   stopniowe,   które   polega   na   chłodzeniu   przedmiotu   z   przystankiem
izotermicznym (rys.7.19b - krzywa 1), które realizuje się zwykle poprzez chłodzenie w
stopionych solach o temperaturze wyższej od Ms o ok. 20-*-40°C. Przystanek powinien
umożliwić tylko wyrównanie temperatury na przekroju, czyli usunąć znaczną część
naprężeń termicznych. Po wyjęciu z soli przedmiot dochładza się zwykle w powietrzu do
temperatury otoczenia, realizując w nim wyłącznie przemianę martenzytyczną. Odmianą
hartowania stopniowego jest hartowanie przerywane (rys. 7.19b - krzywa 2) polegające
na chłodzeniu przedmiotu w dwóch ośrodkach np. najpierw w wodzie, do temperatury
nieco wyższej od Ms   a następnie w oleju do temperatury otoczenia. Celem zmiany
środka oziębiającego na wolniej odbierający ciepło jest wolniejsze chłodzenie w zakresie
przemiany martenzytycznej, co zmniejsza naprężenia hartownicze.

Hartowanie bainityczne (rys. 7.19c - krzywa 1) polega na chłodzeniu przedmiotu z
przystankiem izotermicznym na tyle długim aby mogła zajść przemiana austenitu w
bainit dolny (temperatury wyższe od Ms lecz nie przekraczające 350°C). Minimalizują się
wówczas naprężenia termiczne i strukturalne. Hartowanie bainityczne można również
realizować przy chłodzeniu ciągłym (rys. 7.19c - krzywa 2) lub poprzez przystanek
temperatury w zakresie bainitu dolnego realizując jego utworzenie tylko z części
austenitu, resztę przemieniając w martenzyt. Ta odmiana hartowania bainitycznego nosi
angielską nazwę mar temp er ing.

Hartowanie powierzchniowe polega na szybkim nagrzaniu warstwy wierzchniej przedmiotu do temperatury hartowania i następnie szybkim jej oziębieniu. Nie wywołuje ono zatem dużych naprężeń i odkształceń termicznych. W zależności od sposobu nagrzewania rozróżnia się hartowanie indukcyjne i płomieniowe.

Hartowanie indukcyjne polega na nagrzaniu warstwy wierzchniej materiału prądem
elektrycznym indukowanym przez zmienne pole magnetyczne. Pole magnetyczne jest
wytwarzane   przez   wzbudnik   czyli   cewkę   zasilaną  prądem   wytwarzanym   przez
generatory prądu zmiennego. Wzbudniki są najczęściej sprzężone z natryskiwaczami
wody lub same są nimi jednocześnie.

Hartowanie płomieniowe  polega  na  nagrzaniu  powierzchni  przedmiotu  palnikami
gazowymi. Palniki są najczęściej sprzężone z natryskiwaczami wody co umożliwia
bezpośrednie oziębianie.

Własności stali po zahartowaniu

Stal po zahartowaniu zyskuje na wytrzymałości na rozciąganie, twardości, wzrasta jej granica plastyczności i sprężystości, maleje zaś udarność, wydłużenie, przewężenie i obrabialność mechaniczna. Podczas hartowania stali powstają naprężenia własne 1-go, 2-go i 3-go rodzaju. Naprężenia 1-go rodzaju (zwane też naprężeniami cieplnymi) powstają wskutek różnicy w szybkości chłodzenia rdzenia i powierzchni przedmiotu hartowanego. Naprężenia 2-go i 3-go rodzaju tworzą się wskutek zachodzących przemian fazowych, połączonych z dużymi zmianami objętościowymi. Naprężenia te nazywane są naprężeniami strukturalnymi.

 

Odpuszczanie polegana na nagrzaniu stali zahartowanej do temp niższej od Ac1, wygrzaniu przy tej temp i ochlodzeniu do temp pokojowej.

Rodzaje odpuszczania

W zależności od temperatury odpuszczania wyróżnia się:

odpuszczanie niskie

odpuszczanie średnie

odpuszczanie wysokie

Odpuszczanie niskie jest wykonywane przy 150-^250°C i stosowane jest dla narzędzi, sprawdzianów i sprężyn. Celem takiego odpuszczania jest usunięcie naprężeń hartowniczych z zachowaniem wysokiej twardości, wytrzymałości i odporności na ścieranie przy minimalnej odporności na pękanie. Struktura stali po takim odpuszczaniu nazywana jest martenzytem niskoodpuszczonym.

Odpuszczanie średnie wykonuje się przy 250-^500°C i stosowane jest dla sprężyn, resorów, matryc kuziennych, części broni. Twardość stali ulega niewielkiemu zmniejszeniu w stosunku do stanu zahartowanego lecz zostaje zachowana wysoka wytrzymałość, sprężystość a zwiększa się odporność na pękanie. Strukturą po średnim odpuszczaniu jest martenzyt średnioodpuszczony. Odpuszczanie wysokie jest wykonywane przy temperaturach wyższych od 500°C lecz niższych od Aci. Celem jest uzyskanie dobrej wytrzymałości i twardości przy dużej odporności na pękanie. Stosowane jest dla części maszyn, m.in. kół zębatych, wałów korbowych i napędowych, części silników, układów kierowniczych itp. Strukturą po takim odpuszczaniu jest sorbit (drobnodyspersyjny cementyt w osnowie ferrytycznej).

W wyniku odpuszczania zwiększają się wszystkie wskaźniki określające plastyczność stali (wydłużenie, przewężenie) i odporność na pękanie (udarność), natomiast obniżają się własności wytrzymałościowe (twardość, granica wytrzymałości na rozciąganie, granica plastyczności) a także twardość. W porównaniu do stali wyżarzonej znacznie zwiększa się udarność i ciągliwość oraz iloraz Re/Rm. Zwiększenie ilorazu Re/Rm jest miara ulepszania materiału drogą obróbki cieplnej. Stąd obróbka cieplna składająca się z hartowania i odpuszczania średniego względnie wysokiego jest nazywana ulepszaniem cieplnym. Podczas odpuszczania następuje także usuwanie naprężeń własnych powstałych podczas hartowania. Im w wyższej temperaturze prowadzi się odpuszczanie, tym w większym stopniu zachodzi odprężenie materiału.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ośrodki oziębiające

W procesach obróbki cieplnej wykorzystuje się następujące ośrodki chłodzące:

woda oraz wodne roztwory soli, zasad i polimerów,

oleje hartownicze,

kąpiele solne i metaliczne,

ośrodki sfluidyzowane,

powietrze i inne gazy.

Ośrodkami najintensywniej chłodzącymi są roztopione sole oraz kąpiele metaliczne. Dużą zdolność chłodzenia wykazują również wodne roztwory soli i zasad. Mieszając w odpowiednich proporcjach wodę z olejami lub polimerami uzyskuje się emulsje o pośrednich intensywnościach chłodzenia. Najmniej intensywnie chłodzącym ośrodkiem jest powietrze. Własności chłodzące poszczególnych ośrodków ulegają zmianom ze zmianą ich temperatury oraz w wyniku ich ruchu (cyrkulacji). W tabeli 7.1 zestawiono doświadczalnie stwierdzone na próbkach (kulka srebrna o średnicy 20 mm) szybkości chłodzenia w zakresie 550-M550°C oraz 200^-300°C .

 

Przesycanie i starzenie

Przesycanie polega na nagrzaniu stopu do zakresu istnienia jednorodnego roztworu stałego (a na rys. 7.22) celem rozpuszczenia wydzielonego składnika, wygrzaniu i następnie na tyle szybkim chłodzeniu aby nie dopuścić do wydzielania się rozpuszczonej uprzednio fazy. W wyniku przesycania stop uzyskuje strukturę jednofazową.

Starzeniem nazywa się nagrzanie uprzednio przesyconego stopu do temperatury niższej od linii granicznej rozpuszczalności, wygrzaniu przy tej temperaturze i chłodzeniu. Podczas starzenia następuje wydzielanie z przesyconego roztworu składnika znajdującego się w nadmiarze, w postaci drobnodyspersyjnych wydzieleń. Starzenie zwiększa własności wytrzymałościowe stopu kosztem pewnego zmniejszenia własności plastycznych. Jeżeli starzenie następuje w trakcie wytrzymywania przesyconego stopu w temperaturze pokojowej nosi wówczas nazwę starzenia samorzutnego.

 

Obróbka cieplno-chemiczna stali

Celem obróbki cieplno-chemicznej jest uzyskanie odpowiednich własności fizykochemicznych (np. zwiększenie odporności na ścieranie, żaroodporności) drogą dyfuzyjnej zmiany składu chemicznego warstw wierzchnich materiału.

Nawęglanie

Cel: Uzyskanie twardej, odpornej na ścieranie warstwy przy zachowaniu ciągliwego rdzenia. Polega na nasyceniu węglem wierzchnich warstw części wykonanych ze stali niskowęglowych. Sposób wykonania i własności: Nagrzanie niskowęglowej stali w odpowiednim ośrodku nawęglającym (gazowym lub stałym - tzw. nawęglanie w proszkach) do temperatury powyżej Ac3, wytrzymanie przez czas wystarczający aby zaszła dyfuzja węgla do stali aż do uzyskania żądanej grubości warstwy nawęglonej z następnym powolnym chłodzeniem. Głównymi składnikami ośrodków gazowych są: CO, węglowodory nasycone CnH2n+2 i węglowodory nienasycone CnH2n. Jako ośrodki stałe stosowane są proszki będące mieszaniną węgla drzewnego i środków przyspieszających nawęglanie (węglan baru lub sodu). Po nawęglaniu stal jest hartowana i nisko odpuszczana (odprężana). Poprzez nawęglanie i następną obróbkę cieplną twardość (na powierzchni) stali niskowęglowej może dochodzić do 6O-5-65HRC, grubość warstwy nawęglonej nie przekracza zazwyczaj 2 mm.

Azotowanie

Cel: Otrzymanie bardzo twardej i odpornej na ścieranie warstwy wierzchniej, bez potrzeby dalszej obróbki cieplnej. Azotowanie zwiększa również odporność na korozję stali oraz wytrzymałość zmęczeniową. Stosowane jest dla stali zazwyczaj uprzednio ulepszonych cieplnie. Sposób wykonania i własności: Wygrzewanie materiału przy temperaturze z zakresu 500^700°C (przez czas od 0,5 do 80 godzin) w atmosferze częściowo zdysocjowanego amoniaku NH3. Żądane własności uzyskuje się m.in. dzięki powstaniu w warstwie wierzchniej azotków i węglikoazotków żelaza oraz pierwiastków stopowych (np. aluminium, chrom, tytan czy wanad). Twardość naazotowanej stali może dochodzić nawet do 1200HV, a więc do znacznie większych wartości niż dla stali nawęglonej i następnie zahartowanej. Grubość warstwy naazotowanej nie przekracza 0,6mm i jest ona bardzo krucha.

Węgloazotowanie

Cel: Zwiększenie twardości, odporności na ścieranie, poprawienie wytrzymałości zmęczeniowej. Sposób wykonania i własności: Węgloazotowanie przeprowadza się w ośrodkach gazowych lub ciekłych (tzw. cyjanowanie); stosowanie ośrodków stałych (proszków) jest znikome z uwagi na wysoki koszt i małą wydajność. Rozróżnia się węgloazotowanie wysokotemperaturowe (80CM-950oC), zbliżone do procesu nawęglania z rolą azotu jako elementu poprawiającego parametry nawęglania, oraz węgloazotowanie niskotemperaturowe (500-600°C) - stosowane głównie do stali szybkotnących, umożliwiające uzyskanie twardości 1000-1100HV - zbliżone do procesu azotowania (przy przyspieszaniu przez węgiel dyfuzji azotu w stali).

Węgloazotowanie stosowane jest dla stali nisko i średnio węglowych. W porównaniu z warstwą nawęgloną, warstwa węgloazotowana cechuje się większą twardością i odpornością na ścieranie. Zwiększona jest również odporność na zmęczenie.

Metalizowanie dyfuzyjne

Nasycanie dyfuzyjne powierzchniowej warstwy przedmiotów stalowyc...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed