Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

Produkcja mięsa

Świat: 275 mln ton

Wołowina: 1. Indie 2. Am Pd 3. Chiny 4. USA (najlepsza jakość wołowiny) Irlandia jest największym eksporterem

Wieprzowina: 1. Chiny 2. UE

Dania jest największym eksporterem

Polska: 3625 tys. ton (wieprzowe 2170, drobiowe 1090, wołowe 365)

Spożycie w Polsce ~76 kg/os/rok (mięso surowe ~57%; przetwory mięsne ~43%, a wskaźnik powinien ≤ 30%

Problemy z jakimi muszą się borykać zakłady mięsne w UE po 2015r

-presja WTO na liberalizację handlu mięsem

-różnice w kosztach produkcji mięsa w różnych krajach

-zmniejszenie subsydiowania rolnictwa w UE

-najważniejsza jest jakość  mięsa – to szansa dla UE, aby utrzymać produkcję

-konsument decyduje o jakości mięsa (from fork to farm – odwrócenie łańcucha)

Czynniki wpływające na jakość mięsa

I. Czynniki przeżyciowe

-podłoże genetyczne (gen stresu)

-środowisko

-czynniki żywieniowe (dobór paszy, system tuczu)

-dobrostan zwierząt (hodowla, transport, postępowanie przed ubojem)

II. Czynniki poubojowe

-higiena i warunki uboju

-warunki przechowywania

-zakres zmian poubojowych

-część tuszy

Czynniki wpływające na rozwój produkcji mięsa:

-genetyczne - decydują w 25-30% o jakości mięsa: rasy, odmiany, typy użytkowe; metody krzyżowania (wypierające, uszlachetniające, twórcze, towarowe)

-środowiskowe - temp, wilgotność powietrza, dostosowanie się zwierz do lokalnych warunków

-żywieniowe –ilość i skład paszy, witaminy, hormony, ilość białka w diecie; system tuczu (intensywny/ekstensywny), optymalny pkt mięsności (Somatropina-hormon wzrostu, dec.o wzroście ciała, w przys.mózg.,zabroniona w UE i USA.)

Przyrost kości musi wyst.aż do osiągnięcia odp.wielkości! Przyrost masy powinien nast.przez przyrost mięśni, a nie tł. Po osiągnięciu odp.wielk. przyrost mięśni się zmniejsza, a tł.zwiększa. Pkt mięsności na krzywej dec. o uboju

Tucz ekstensywny-ekolog., zwierzę szuka pożyw., tucz intensywny – nadmiar paszy, najcz. stos.ze wzgl. na

cenę,więcej tłuszczu, mniej mięśni.

-weterynaryjne- gł.choroby zakaźne (są reg.wolne, np. Madagaskar,kraje skandyn.-za pomocą szczepień): pryszczyca, grypa zwierząt, ospa owiec, księgosusz, afrykański pomór świń, choroby pasożytnicze (wlosnica/ wągrzyca), narządów rodnych, zwierzęta SPF, BSE

-dobrostan zwierząt- w okresie hodowli (war.tech. hodowli, możliwość ruchu, obecność pracowników), transportu (załadunek, rozładunek), przed ubojem w

-ochrona środowiska- zagospod.odchodów, odory, produkcja biogazu, problemy hodowli wielkostadnej

-ochrona zdrowia konsumenta- producent odpowiada za bezpieczeństwo swojego produktu

Cykl świński

Polega na okresowym wzroście podaży trzody i związanym z tym spadkiem cen skupu oraz następującym potem spadkiem podaży żywca wieprzowego.

Przyczyny niskiego spożycia wołowiny:

Niska jakość wołowiny kulinarnej, psychoza BSE, eksport i uboje domowe cieląt, spożywamy mięso ze starych krów, wycofanych z „dawania mleka”

Polski przemysł mięsny przed 1990r. i po wejściu do UE

-zmniejszenie liczby podmiotów pośredniczących w skupie żywca rzeźnego na rzecz większego udziału przemysłu mięsnego.

- rozwinięcie kontrakcji i kooperacji z producentami w celu oddziaływania na jakość żywca i stabilizację dostaw

- przed transformacją produkcja i dystrybucja mięsa były poszczególnym nadzorem państwa które stosowało takie instrumenty jak ceny urzędowe, dotacje i rozdzielnictwo + system kartkowy.

- dostosowanie stanu sanitarnego obiektów przetwórstwa mięsnego do standardów weterynaryjnych UE

- poprawa konkurencyjności sektora zarówno na rynku krajowym jak i na rynkach zagranicznych pod względem jakości wyrobów, cen, kosztów wytwarzania oraz sprawności i potencjału ekonomicznego.

-ograniczenie zbędnych zasobów, szczególnie zatrudnienia, zawężenie profilu produkcyjnego.

-wdrażanie systemów zapewniania jakości zdrowotnej żywności oraz rozszerzenie i pogłębianie integracji zakładów mięsnych z producentami surowców rzeźnych PRZED-120 zakładów CPMS(95% ubojów, 50% przetwórstwa), 260 SPOŁEM, 3000 małych ubojni i przetwórni-samopomoc chłopska; przed przystąpieniem do UE, wymagania spełniało tylko 2% zakładów!!

PO: zakłady o pełnym zakresie produkcji, rzeźnie bez rozbioru, rzeźnie z rozbiorem, sprzedaż bezpośrednia, przetwórstwo, decentralizacja zakładów uboju nie zawsze wyposażonym w dział utylizacyjny

Kanały dystrybucyjne mięsa i przetworów mięsnych w 2005r.: przedstawiciele handlowi, sprzedaż hurtowa, centra logistyczne hipermarket., sklepy detal., sklepy zakład., odbiorcy instytucj.

Metody skupu i oceny zwierząt rzeźnych:

Metody skupu:

-skup targowiskowy

-punkty skupu

-skup przez ajentów zakładowych (dyspozycje)

-skup przez handlarzy

-umowy kontrakcyjne

-aukcje zwierząt

Metody oceny zwierząt rzeźnych:

-Metoda przeżyciowa - gatunek,typ,rasa, - wiek, -płeć, -masa ciała, - ocena wzrok.st.rozwoju poszcz. partii ciała, -ocena dotyk.st.

-Metoda ubojowa( wpłacana zaliczka przy zakupie a po ocenie dopłata należności): -gatunek, wiek (bydło- st. skostnienia na mostku, konie), płeć (bydło), masa tuszy, pomiary fiz. tuszy oraz gr. słoniny, pomiar mięsności tuszy. Wołowe - subiektywne; wieprzowe - obiektywne (ultradźwiękowe)

Metody transportu:

przegon (spadek masy), statek, samochody(ok.90%), pociągi, samoloty.

Samochody specjalist.,dobrze wyposaż., wentyl., zabezpieczenie przed zmianą war.klimat.

Straty w wyn.transportu: masa ciała (3-7%), padnięcia (0,1-0,4%),przekrwienia,okaleczenia, wady jakościowe.

Rodzaje uboju

przemysłowy(tylko stąd odpow.jakość), domowy (w PL ok. 300tys.ton mięsa), sanitarny (wyn.ze stanu zdrowia-leczenie zbyt drogie, ciała zwierząt utyliz.), z konieczności(gdy np. podczas transportu zwierzę złamie nogę), upozorowany (czynności ubojowe na martwym zwierzęciu)

Etapy obróbki przedubojowej i uboju, różnice pomiędzy ubojem trzody chlewnej i bydła

*ocena i zakup żywca

*transport żywca

*odpoczynek żywca 4h/b; 8h/tch

*głodówka

*oszołomienie tch-elektryczne, gazowe; b-mechaniczne

*wykrwawianie i mycie

* zdjęcie głowy i nóg (b)/ wycięcie gałek ocznych i ucha środkowego (tch)

*oparzanie, usunięcie szczeciny; zdjęcie kruponu; opalanie (tch)/ zdjęcie skóry (b)

*wytrzewianie

*badanie weterynaryjne

*toaleta końcowa

*klasyfikacja tusz i ważenie: obiektywne - wyk fal ultradźwiękowych (tch)/ subiektywne (b)

*wychładzanie

Metody oszałamiania:

-mechaniczne – gł. bydło – wkłucie (zagrożenie BSE)/uderzenie w  czoło wywołanie wstrząsu mózgu (tam gdzie kość czołowa jest najcieńsza (na przecięciu linii oka i ucha); stosowany pistolet Radical  wystrzelenie igły przebijającej kość czołową (problem BSE przy ciągłym używaniu i kontaktu z innymi osobnikami) Obecnie wykorzystywany z grzybkiem na końcu w celu tylko uderzenia w kość bez  jej przebicia

-elektryczne – (trzoda chlewna) z pomocą prądu poprzez przyłożenie elektrod po obu str głowy- skurcz mięśni tętnic-mózg niedotleniony (wymagana sucha skóra zwierzęcia  i odpowiednie podłaczenie elektrod ) teoret. 70V 0,2A  przez około 20-30s , a przy napięciu 230-300V około 3s  100% Najlepsze rozw., gdy korytarze przepęd.doprow. do przenośnika Reisteiner„V”-uchwycenie zwierzęcia, utrata kontaktu z podłożem, unieruchomienie.Może być stos.3 elektroda-przepł. przez mostek->atak serca

-gazowe –najczęściej CO2- (trzoda chlewna) wprowadzenie do komory poprzez zast tasmy/windy/ karuzeli, w której jest duże stężenie  CO2. U zwierząt wdychających ten gaz następuje przerwanie czynności ośrodków czucia: kory mózgowej i wzgórza wzrokowego mózgu. Typową reakcją zwierząt jest to, że są one przez jedną minutę spokojne, silnie znieczulone i w takim stanie pozostają przez około 30 s po opuszczeniu urządzenia. Jeżeli zwierzęta nie są ubija­ne, po kilku min. budzą się.

Metody wykrwawiania

zwierzę podwieszone za tylną kończynę przy użyciu pęta, oczyszczenie miejsce kłucia, kłucie nie później niż: przy elektr.czas 20s, CO2- czas 30s. W mom.przecięcia żył – wykrwaw

1. UKŁAD OTWARTY w pozycji leżącej lub wiszącej; krew wypływa pod wpływem działania siły grawitacji i pracy serca – wypompowanie krwi

2. UKŁAD ZAMKNIĘTY podłączenie tętnic, żył do przewodów, wymieszanie ze stabilizatorem > krew spożywcza

UBÓJ BEZKRWAWY > W UKŁADZIE ZAMKNIĘTYM

Powłoki zewnętrzne

Bydło – skórowanie - rozcinanie skóry na tułowiu, kończynach i głowie na wózkach lub na wisząco, ręcznie/mechanicznie, zdjęcie konserwacja, do garbarni

Trzoda – proces keratolizy w oparzalniku (osłabienie keratyny w naskórku) – wanna/natrysk >> szczeciniarka; zdjęcie kruponu (skóra na grzbiecie, która jest najbardziej wyrównana)/ opalanie, gdy nie zdejmuje się kruponu

Wytrzewianie

Usuw.narz.wewn.Mięso zabrudz. treścią pokarm.-uznane za niezdatne do spoż. Błona otrzewna-utrzym.narządy na swoim miejscu; przytwierdzona do kręgosłupa-trzeba ją odciąć.Nie da się mech.,więc wkłada się rękę z nożem i odcina. W trakcie wytrzewiania wnętrze ciała opułkiwane z krwi Tusza-ciało zwierz.pozbawione skóry i po opróż. wszystkich jam.

Wydajność rzeźna: bydło-45-60%,trzoda-70-80%.

Podział na tusze i ćwierćtuszeàbadanie wet. àpobieranie z tuszy gruczołów-do środków farmaceut. àtoaleta końcowa àważenieàklasyf. ubojowaàprzek.tusz do chłodni

Zadania Inspekcji Weterynaryjnej w zakładzie mięsnym

Ochrona zdr. zwierząt: zwalczanie chorób zakaź., nadzór nad wytw.i obrotem pasz, kontr. w obrocie zwierzętami.Ochrona zdr.publicz.:...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed