Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ
Zawiesina poreakcyjna - 6-AP
↓ Oddzielenie              biokatalizatora
Roztwór wyjściowy
↓ Schłodzenie, Zakwaszenie (pH 1.5-2.5); Ekstrakcja penicyliny kw. fenylooctowego
Faza wodna
↓ Neutralizacja (pH 7.8, NaOH); Zatężanie (<30oC)
Roztwór kwasu 6-AP
↓ Wytrącanie (pH 4.2 - 4.3 HCl lub H2SO4); Odsączanie; Przemywanie wodą i acetonem ,Suszenie
Kryształy kwasu 6-AP
Â
Zawiesina pohodowlana - acylaza z E.Coli
↓ Wirowanie lub filtracja
Biomasa
↓ Dezintegracja komórek; Wirowanie
Supernatant
↓ Wytrącanie białek (NH4)2SO4 lub PEG; Rozpuszczanie w wodzie
Roztwór białek
↓ Chromatografia adsorpcyjna lub jonowymienna; Dializa; Ultrafiltracja
Stężony roztwór acylazy
↓ Wytrącanie; Krystalizacja; Wirowanie
Czysty enzym
Â
Zawiesina pofiltracyjna cefalosporyna C
↓ Schłodzenie do +10 st.C; zakwaszenie do pH 5,5 (kwas octowy); dodatek ziemi okrzemkowej
Bębnowy filtr próżniowy  + H2O
↓             ↓
Filtrat             Grzybnia odpadowa
↓ 1. zakwaszenie do pH 2,8 – 3,0 (kationit); 2.ogrzewanie w 37oC – następuje rozkład penicyliny N; 3. schłodzenie do 0oC
Kolumna z anionitem silnie zasadowym (eliminacja anionów)
↓
Kolumna z anionitem słabo zasadowym (elucja cefalosporyny C)
↓ Elucja kwasem octowym i pirydyną (pH 5,0 – 5,5, temp. 0oC)
Eluat
↓ 1. Zatężanie; 2. Wytrącanie bezw. acetonem 3. Filtracja; 4. Suszenie pod zmniejszonym ciśń.
Surowa cefalosporyna
↓ Rozpuszczenie w wodzie; Neutralizacja rozc. NaOH
Kolumna z kationitem (usuwanie pirydyny)
↓ 1. Zatężanie (próżnia); 2. Krystalizacja; 3. Wirowanie; 4. Przemywanie etanolem, suszenie
Sól sodowa cefalosporyny C
Â
Biotechnologia jest interdyscyplinarną dziedziną nauki, obejmującą różne kierunki technicznego wykorzystania materiałów i procesów biologicznych. Biotechnologia korzysta ze zdobyć wielu dziedzin nauki, np.: ekologii, mikrobiologii, biologii komórki, genetyki, biochemii, biologii molekularnej, chemii, inżynierii, informatyki, matematyki, fizyki czy ekonomii. Jest natomiast wykorzystywana m.in. w ochronie zdrowia, ochronie środowiska, rolnictwie, przemyśle spożywczym, przemyśle chemicznym, do otrzymywania surowców, nośników energii, w analityce oraz wielu innych dziedzinach życia...
Â
Brak miejsca uchwytu – enzymu, procesu, struktury subkomórkowej.
Miejsca uchwytu niewrażliwe lub zablokowane (osłonięte).
Zwielokrotnienie (nadprodukcja) liczby miejsc uchwytu dla antybiotyku.
Wytworzenie zastępczych procesów metabolicznych (by-pass).
Bariera transportu antybiotyku do miejsca uchwytu.
Transport antybiotyku poza komórkę.
Unieczynnienie antybiotyku przez wiązanie ze strukturami komórkowymi.
Enzymatyczna inaktywacja antybiotyku.
Biosynteza antybiotyku dopiero po fazie namnożenia komórek.
Â
Â