Twoim problemem jest to, że powszechną NICOŚĆ mylisz z osobistą PUSTKĄ

1.       Podaj różnice we właściwościach formy piaskowej i kokilowej.

Krzepnięcie odlewu w kokili w porównaniu z krzepnięciem w formie piaskowej różni się szybszym odprowadzeniem ciepła.

Formy piaskowe charakteryzują się wolnym odprowadzaniem ciepła, dobrą podatnością i przepuszczalnością, dużą chropowatością powierzchni odlewów i stosunkowo mała dokładnością wymiarową. Formy metalowe szybko odprowadzają cieplno, nadają odlewom drobnoziarnista strukturę i niska chropowatość powierzchni, dobra dokładność ale nie mogą przepuszczać gazów.

 

2.       Jakie stopy odlewa się najczęściej kokilowo?

Stopy metali nieżelaznych, chociaż istnieją wyjątki od tej zasady.

 

3.       Czy materiał kokili musi mieć temperaturę topnienia wyższą od temp topnienia materiału odlewanego?

 

4.       Dlaczego w odlewach kokilowych mogą częściej występować pęknięcia.

Z  powodu skurczu hamowanego występuje większe niebezpieczeństwo pęknięć na gorąco

 

5.       Podaj wady i zalety odlewania kokilowego.

Zalety: wysoka dokładność wymiarowa odlewów;

·         Duża gładkość powierzchni

·         Drobnoziarnista struktura odlewu

·         Wysoka wydajność procesu

·         Większy uzysk metalu (niskie straty na układy wlewowe)

·         Polepszenie warunków pracy personelu;

·         Możliwość mechanizacji i automatyzacji procesu;

·         Możliwość zatrudnienia personelu nie mającego odpowiednich kwalifikacji;

·         Niskie koszty jednostkowe odlewu;

Wady:

·         Trudności z uzyskaniem odlewów cienkościennych;

·         Większe niebezpieczeństwo pęknięć na gorąco z powodu skurczu hamowanego;

·         Skłonność do zagazowania, wynikająca z braku przepuszczalności formy;

·         Wysoki koszt kokili

 

6.       Z jakich elementów może składać się kokila?

Forma kokilowa składa się z podstawy, uchwytów, korpusu, wnęki, układu wlewowego, odpowietrzenia, elementów centrujących, elementów zamykających, elementów chłodzących, elementów otwierających, wypychaczy i rdzenia.

 

7.       Podaj klasyfikacje kokil?

Kokile można klasyfikować wg:

·         Stopnia skomplikowania (wytrząsane, bezrdzeniowe, z rdzeniem piaskowym lub metalowym)

·         Sposobu podziału (niedzielone, dzielone pionowo, dzielone poziomo, pionowo i poziomo)

·         Liczby odlewów w formie (jednokrotne, dwukrotne, wielokrotne)

·         Wielkości (małe do 140mm, srednie 140-450mm, duze powyżej 450mm)

·         Sposobu otwierania (jednostronnie, dwustronnie, książkowo)

·         Sposobu zamykania (klamrowo, ciernie, mimośrodowo)

·         Sposobu usuwania odlewów (usuwane ręcznie, wypychaczami)

·         Materiału formy (stalowe, staliwne, żeliwne, miedziane, mosiężne, aluminiowe)

·         Sposobu chłodzenia (chłodzone naturalnie, strumieniem powietrza, kanałami wodnymi)

 

8.       Jakie rdzenie mogą być stosowane w kokilach?

Rdzenie ceramiczne, rdzenie metalowe, rdzenie o kształcie grzybka

 

9.       Wymień znane metody odlewania w formach metalowych.

Odlewanie kokilowe, ciśnieniowe, odśrodkowe, półciągłe i ciągłe. Wspólną cechą tych form jest to że metalowe formy są trwałe i służą jedynie do produkcji seryjnej. Istnieje także wiele metod pośrednich tj. odlewanie do form piaskowych z wkładkami metalowymi, odlewanie do form metalowych z rdzeniami piaskowymi i odlewanie półko kilowe.

 

10.   Na czym polega mechanizacja odlewania kokilowego?

Kokile mogą być obsługiwane ręcznie lub mechanicznie. Kokilarki są maszynami o napędzie mechanicznym, pneumatycznym lub hydraulicznym, zamykającymi i otwierającymi formę oraz wyciągającymi rdzenie metalowe.

 

11.   Jaka jest istota metody odlewania półkokilowego?

Podstawowa idea tej technologii polega na wykonaniu formy dwuczęściowej, gdzie jedna połowa jest sporządzana z masy formierskiej, a druga z metalu. W jednym odlewie powstają wówczas zróżnicowane warunki krzepnięcia. Miejsca odlewu, które winny być dokładne, gładkie o drobni ziarnistej strukturze, krzepną w części kokilowej, a pozostałe w masie formierskiej.

 

12.   Omów pokrycia ochronne na kokile.

Pokrycia ochronne na wnęki kokil mają za zadanie obniżenie szybkości odbioru ciepła od odlewu, umożliwiając tym samym uzyskanie odlewów cienkościennych. Ponadto cienka warstwa ceramiczna osłania wnękę przed szokiem termicznym, wywołującym na powierzchni wnęki siatkę mikroskopowych pęknięć zmęczeniowych i zabezpiecza odlew przed przywieraniem.

 

13.   Dlaczego odlewając w kokilach należy zachować stały rytm pracy?

14.   Kiedy stosuje się w kokilach wypychacze?

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jucek.xlx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed